Επαγγελματικά δικαιώματα: Στο ΣτΕ οι μηχανικοί του ΣΥΜΑΑΚ
Επαγγελματικά δικαιώματα: Οι μηχανικοί Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων προσέφυγαν στο ΣτΕ - Καταγγελία στην ΕΑΔ για παραλείψεις του υπουργείου Παιδείας

Στο Συμβούλιο της Επικατείας (ΣτΕ) προσέφυγαν ξανά οι μηχανικοί του Επιστημονικού & Επαγγελματικού Συλλόγου Μηχανικών Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων (ΣΥΜΑΑΚ) για τη μη αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, προβλέφθηκε με διάταξη η έκδοση καθορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων των διπλωματούχων μηχανικών το 2016 και το σχετικό προεδρικό διάταγμα εκδόθηκε το 2018, ενώ για τους πτυχιούχους μηχανικούς ΤΕΙ η εκκρεμότητα έκδοσης του σχετικού προεδρικού διατάγματος διαρκεί πάνω από 37 χρόνια και αν τελικά αυτό εκδοθεί ποτέ θα το έχουν εισηγηθεί επιτροπές που στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα απαρτίζονται από… διπλωματούχους μηχανικούς.

Επιπλέον, οι μηχανικοί κατέθεσαν καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), προς διερεύνηση των πράξεων και παραλείψεων των αρμόδιων διευθύνσεων των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υποδομών και Μεταφορών.

«Η μόνη διέξοδος απέναντι σε ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα είναι η δικαιοσύνη, εθνική και ευρωπαϊκή. Μπορεί να αργεί, αλλά στο τέλος πάντοτε πράττει αυτά που πρέπει» επισημαίνουν.

Η ανακοίνωση των Μηχανικών

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Επιστημονικού & Επαγγελματικού Συλλόγου Μηχανικών Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων (ΣΥΜΑΑΚ):     

 Πριν λίγες ημέρες κατατέθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, νέα αίτηση ακύρωσης της παράλειψης των αρμόδιων υπουργείων να εκδώσουν το προεδρικό διάταγμα της ισχύουσας, πλέον, εξουσιοδοτικής διάταξης του άρθρου 257 του N.4610/19 που θα αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι. και στην προκειμένη περίπτωση, των Μηχανικών Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων. Τη νέα αίτηση, εκτός από τον ΣΥ.Μ.Α.Α.Κ., συνυπογράφουν 130 συνάδελφοι Μηχανικοί Α.Α.Κ., μέλη και μη αυτού.

Όσον αφορά τον ΣΥ.Μ.Α.Α.Κ., η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια των πολυετών νομικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών του. Πρωτοβουλίες που έχουν οδηγήσει επανειλημμένα σε καταδικαστικές αποφάσεις του ελληνικού κράτους και στην επιβολή προστίμων, το οποίο ωστόσο εμμένει στην άρνησή του να συμμορφωθεί κατά παράβαση κάθε έννοιας κράτους δικαίου. Ενδεικτικό της άνισης μεταχείρισης των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι. έναντι των Διπλωματούχων Μηχανικών αποτελεί το γεγονός ότι για τους δεύτερους – οι οποίοι είχαν επαγγελματικά δικαιώματα και εργάζονταν ανέκαθεν – προβλέφθηκε με διάταξη η έκδοση καθορισμού των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων το 2016 και το σχετικό προεδρικό διάταγμα εκδόθηκε το 2018, δηλαδή μέσα σε χρόνο ρεκόρ δύο ετών, όταν για τους πρώτους η εκκρεμότητα έκδοσης του σχετικού π.δ. διαρκεί πάνω από 37 χρόνια και αν τελικά αυτό εκδοθεί ποτέ, θα το έχουν εισηγηθεί επιτροπές που στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα απαρτίζονται από… διπλωματούχους μηχανικούς.

Ο ΣΥ.Μ.Α.Α.Κ. όμως προέβη και σε μία ακόμη ενέργεια καθώς διαμέσου της νομικής του συμβούλου κατέθεσε καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, προς διερεύνηση των πράξεων και παραλείψεων των αρμόδιων διευθύνσεων των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υποδομών και Μεταφορών, αναφορικά με το ζήτημα της αναγνώρισης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.

Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν σκοπεύουμε να εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας για δικαίωση. Έχουμε πάψει πλέον να ελπίζουμε στην πολιτική, καθώς η ιστορία μας έχει διδάξει ότι η προάσπιση των επαγγελματικών συμφερόντων μίας ομάδας μηχανικών εις βάρος των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι., αποτελεί ίσως το μοναδικό θέμα για το οποίο όλα, ανεξαιρέτως, τα πολιτικά κόμματα ομονοούν. Η μόνη διέξοδος απέναντι σε ένα τέτοιο πολιτικό σύστημα είναι η δικαιοσύνη, εθνική και ευρωπαϊκή. Μπορεί να αργεί, αλλά στο τέλος πάντοτε πράττει αυτά που πρέπει.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Αυτοκτόνησε μαθητής γυμνασίου στο Κερατσίνι

Αιτήσεις συμμετοχής στις Πανελλήνιες 2021

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

Ευχαριστούμε κυρία Κεραμέως
Ευχαριστούμε κυρία Κεραμέως
Ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί μας δίνετε την ευκαιρία να στρώσουμε και σε σας τον δρόμο που ακολούθησαν οι προκάτοχοί σας
Ευχαριστούμε κυρία Κεραμέως
Πανελλήνιες 2021: Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις-δηλώσεις συμμετοχής
Πανελλήνιες 2021: Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις-δηλώσεις συμμετοχής
Πανελλήνιες - Πανελλαδικές 2021: Υπουργική απόφαση καθορίζει τον χρόνο και τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων – δηλώσεων των αποφοίτων ΓΕΛ-ΕΠΑΛ
Πανελλήνιες 2021: Πότε αρχίζουν οι αιτήσεις-δηλώσεις συμμετοχής
Βολιβία: Νεκροί 5 φοιτητές από κατάρρευση κιγκλιδώματος σε πανεπιστήμιο (Video)
Βολιβία: Νεκροί 5 φοιτητές από κατάρρευση κιγκλιδώματος σε πανεπιστήμιο (Video)
Βολιβία: Τραγικό θάνατο βρήκαν πέντε φοιτητές μετά από υποχώρηση του κιγκλιδώματος - Τρία άτομα στην εντατική
Βολιβία: Νεκροί 5 φοιτητές από κατάρρευση κιγκλιδώματος σε πανεπιστήμιο (Video)