To Webex παρακολουθεί τώρα μέσα στο σπίτι μας;
Σχόλιο του ID-on't renounce my freedom για την εφαρμογή Moderated Unmute Mode που προσέθεσε το Webex - «Η νέα εφαρμογή που αντίκρυσαν οι εκπαιδευτικοί στο menu του WEBEX είναι νομικά προβληματική και δικαστικά ελεγκτέα»

«Η νέα εφαρμογή που αντίκρυσαν οι εκπαιδευτικοί στο menu του WEBEX είναι νομικά προβληματική και δικαστικά ελεγκτέα , διότι παραβιάζει την ιδιωτικότητα της οικογένειας», σχολιάζει μεταξύ άλλων το portal ID-on't renounce my freedom, που εξειδικεύεται σε ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Σε σχόλιο για την προσθήκη της εφαρμογής Moderated Unmute Mode στην πλατφόρμα που χρησιμοποιεί το υπουργείο Παιδείας για την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης, σημειώνεται πως «Ένας τρίτος (εκπαιδευτικός) αποκτά ανεξέλεκτη ακουστική εποπτεία του ιδιωτικού χώρου της κατοικίας, που ταυτόχρονα είναι και άσυλο», ενώ «κανείς δεν διασφαλίζει ότι και τρίτοι -μη εκπαιδευτικοί- θα ανοίγουν εξ αποστάσεως τα μικρόφωνα ή και την κάμερα».

Αναλυτικά το σχόλιο του ID-on't:

«Το Webex παρακολουθεί τώρα μέσα το σπίτι μας; Νέο ατόπημα του ΥΠΑΙΘ... Η νέα εφαρμογή που αντίκρυσαν οι εκπαιδευτικοί στο menu του WEBEX είναι νομικά προβληματική και δικαστικά ελεγκτέα , διότι παραβιάζει την ιδιωτικότητα της οικογένειας : Ένας τρίτος (εκπαιδευτικός) αποκτά ανεξέλεκτη ακουστική εποπτεία του ιδιωτικού χώρου της κατοικίας, που ταυτόχρονα είναι και άσυλο.

Μπορεί την ώρα του μαθήματος λ.χ. σε ένα σπίτι στενό ή που για πολλούς λόγους δεν έχει απομονωμένο δωμάτιο, να διεξαχθούν ταυτόχρονα στο παρασκήνιο συζητήσεις γονέων κλπ που να αφορούν προσωπικά δεδομένα λ.χ. για την υγεία τους, πόσα χρήματα τους έμειναν, για την ανεργία τους κλπ Ταυτόχρονα άλλα αδελφάκια ή ηλικιωμένοι με μειωμένη αντίληψη μπορεί να λένε αφελώς φράσεις που υποκρύπτουν μυστικά της οικογένειας. Αυτό είναι πολύ συνηθισμένο σε κάθε σπίτι.

Επιπλέον κανείς δεν διασφαλίζει ότι και τρίτοι -μη εκπαιδευτικοί- θα ανοίγουν εξ αποστάσεως τα μικρόφωνα ή και την κάμερα. Άλλωστε έχουν συμβεί από λάθη διαρροές λογαρισμών/κωδικών εκπαιδευτικών.

Συμπερασματικά μια τέτοια επισφαλής εφαρμογή θα έπρεπε να μην υπάρχει καθόλου. Αν όμως υπάρξει οποιαδήποτε άλλη πιο ασφαλής λύση για τον νομικά παραδεκτό και ψυχοπαιδαγωγικά ορθό έλεγχο της προσοχής των μαθητών στα τηλεμαθήματα, θα πρέπει να υπάρχει ρητή αποδοχή με αυξημένη τυπικότητα και υπογραφή του κηδεμόνα , που μόνο αυτός είναι ικανός για δικαιοπραξία και εκχωρήσεις αδειών που αφορούν την ιδιωτικότητα και όχι φυσικά το ανήλικο παιδί του».

Τι αλλάζει στην εφαρμογή

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο ενημερώνει για μια νέα εφαρμογή που απέκτησε το Webex, της πλατφόρμας που χρησιμοποιείται για την τηλεκπαίδευση στις σχολικές μονάδες της χώρας.

Πλέον ο host (εκπαιδευτικός) μπορεί να κάνει unmute (άνοιγμα μικροφώνου) σε οποιονδήποτε συμμετέχοντα/participant (μαθητές) χωρίς να εμφανίζεται προειδοποίηση.

Η δυνατότητα να δίνεται απευθείας ο ήχος στους μαθητές είχε ζητηθεί από δασκάλους μικρών τάξεων, ώστε να μην χρειάζεται να πατήσουν «αποδοχή» με τη βοήθεια του κηδεμόνα.

Αναλυτικές οδηγίες

 Ο εκπαιδευτικός μπορεί να κάνει unmute οποιοδήποτε μαθητή χωρίς καμία προειδοποίηση να εμφανίζεται στο μαθητή.

Το χαρακτηριστικό αυτό είναι ενεργοποιημένο για όλους και ονομάζεται Moderated Unmute Mode.

Επίσης υπάρχει και μία ένδειξη πάνω αριστερά ότι το Meeting είναι σε Moderated Unmute Mode για να το γνωρίζουν και οι participants.

Webex

Για το λόγο αυτό η εφαρμογή του Webex θα πρέπει να είναι ενημερωμένη ή να έχετε κατεβάσει και εγκαταστήσει την τελευταία έκδοση.

Ανοίγοντας την εφαρμογή αν στο πάνω μέρος δείτε την ένδειξη update θα πρέπει να πατήσετε εκεί ώστε να εγκατασταθεί η νέα έκδοση.

Δείτε την εικόνα που ακολουθεί η ένδειξη update αν υπάρχει θα είναι στο κόκκινο πλαίσιο.

Webex

 

Το χαρακτηριστικό αυτό μπορείτε να το απενεργοποιήσετε και να ενημερώνει τους μαθητές η εφαρμογή αν ο εκπαιδευτικός κάνει unmute το μικρόφωνο, από το προσωπικό σας δωμάτιο.

Πηγαίνετε αριστερά στο μενού στο Preferenses, επιλέγετε My Personal Room και αποεπιλέγετε Allow the host and cohosts to unmute participants (Moderated unmute mode).

Webex

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Σχολεία - Τζανάκης: Οι 600 ασυμπτωματικοί θα είχαν δώσει μέχρι 12.000 κρούσματα

Εμβολιασμός εκπαιδευτικών: Ανοίγει η πλατφόρμα στις 21 Απριλίου

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΕΩΣ C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!) - ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

Εκπαιδευτικοί-Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία για διορισμούς και οργανικά κενά
Εκπαιδευτικοί-Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία για διορισμούς και οργανικά κενά
Διαμαρτυρία στη ΔΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης από τη Γ' ΕΛΜΕ την Τετάρτη, στις 14:30, με αιτήματα μόνιμους διορισμούς και να δοθούν στη δημοσιότητα τα...
Εκπαιδευτικοί-Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία για διορισμούς και οργανικά κενά
ΟΛΜΕ: Απεργία-αποχή από τη ζωντανή αναμετάδοση μαθήματος
ΟΛΜΕ: Απεργία-αποχή από ζωντανή αναμετάδοση μαθήματος και τηλεκπαίδευση σε κατειλημμένα σχολεία
Απεργία-αποχή από τη ζωντανή αναμετάδοση μαθήματος και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία - Στήριξη από την ΑΔΕΔΥ και εξώδικα σε...
ΟΛΜΕ: Απεργία-αποχή από τη ζωντανή αναμετάδοση μαθήματος
Κατερίνη: Καταγγελία για ξυλοδαρμό πατέρα και γιου από αστυνομικούς
Κατερίνη: Καταγγελία για ξυλοδαρμό πατέρα και γιου από αστυνομικούς
Καταγγελία για τον άγριο ξυλοδαρμό πατέρα και γιου από αστυνομικούς έξω από γήπεδο σε χωριό της Κατερίνης - Στο νοσοκομείο με έμφραγμα ο 58χρονος -...
Κατερίνη: Καταγγελία για ξυλοδαρμό πατέρα και γιου από αστυνομικούς