Έντονη συζήτηση για την εγκληματικότητα σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και τη φύλαξή τους - Τι δείχνει έρευνα φοιτητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Συνεχίζεται η δημόσια συζήτηση για την ίδρυση σώματος Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, που θεωρείται casus belli για τους φοιτητές, ενώ σοβαρές επιφυλάξεις εκφράζει μεγάλη μερίδα της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Υπενθυμίζεται πως το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, τονίζοντας πως το ίδρυμα «δεν έχει πανεπιστημιακή αστυνομία, και ότι η φύλαξη των χώρων του Πανεπιστημίου λαμβάνει χώρα από υπαλλήλους του Πανεπιστημίου».

Το θέμα ανέδειξε αρχικά ο καθηγητής του ιδρύματος, Αντώνης Τζανακόπουλος, συγκεντρώνοντας ανοίκειες επιθέσεις από φιλοκυβερνητικούς δημοσιογράφους και ανώνυμα account στο φάσμα του alt right κινήματος στο Twitter.

To Πρώτο Θέμα, μάλιστα, φιλοξένησε ρεπορτάζ με τον... εύληπτο τίτλο «Φύλαξη των ΑΕΙ: "20 χρόνια στην Οξφόρδη δεν έγραψε κανείς στους τοίχους"»σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το επιχείρημα πως η Πανεπιστημιακή Αστυνομία μπορεί, μεν, να μην είναι ο κανόνας στα ευρωπαϊκά ΑΕΙ, αλλά αποτελεί ένα «αναγκαίο κακό» για την αποκατάσταση της «γενικευμένης ανομίας» στα ελληνικά ΑΕΙ.

Μηδενική η «ανομία» στο εξωτερικό;

Στο πλαίσιο της δημόσιας αντιπαράθεσης, χρήστες των social media ανέδειξαν έρευνα που δημοσιεύθηκε στο φοιτητικό έντυπο The Oxford Student και αναφέρεται σε εγκληματικές δράσεις που έλαβαν χώρα στο campus του ιδρύματος την περίοδο 2016 - 2017 (η έρευνα διαθέσιμη στον σύνδεσμο).

Σύμφωνα με στοιχεία από την αστυνομία του Thames Valley, σημειώθηκαν συνολικά 268 περιστατικά κλοπών, ανάμεσά τους 149 κλοπές ποδηλάτων, 8 περιπτώσεις διαρρήξεων, 11 κλοπές αντικειμένων, 2 κλοπές οχημάτων.

Ακόμα, σημειώθηκαν 3 περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων και 2 καταγεγραμμένα περιστατικά βιασμού, ενώ σημειώθηκαν, επίσης, 8 βίαιες ενέργειες που κατέληξαν σε τραυματισμούς, καθώς επίσης 5 περιστατικά απλώς επιθέσεων και μια συπλοκή.

Τέλος, η έρευνα καταγράφει 9 περιστατικά φθορών σε οχήματα και σε υποδομές του πανεπιστημίου, καθώς και 3 περιπτώσεις κατοχής ναρκωτικών.

Με βάση τα παραπάνω, το επιχείρημα της «γενικευμένης ανομίας» των ελληνικών ΑΕΙ, που αποτελούν, μάλιστα «παγκόσμια πρωτοτυπία» περισσότερο συντείνει σε μια επιχείρηση ιδεολογικής παρέμβασης και λιγότερο με την καταγραφή υπαρκτών προβλημάτων και βίαιων περιστατικών στην πραγματική τους διάσταση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber