Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Διαφωνία της Συγκλήτου του ΑΠΘ με το υπουργείο Παιδείας για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων κολλεγίων

Με το υπουργείο Παιδείας διαφωνεί η Σύγκλητος του ΑΠΘ για τη νομοθέτηση της υποχρεωτικής εγγραφής αποφοίτων Κολλεγίων στο Τεχνικό Επιμελητήριο και στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και μάλιστα χωρίς εξετάσεις άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Υπενθυμίζεται ότι οι απόφοιτοι των ελληνικών ΑΕΙ δίνουν εξετάσεις άδειας άσκησης επαγγέλματος για το επάγγελμα του Μηχανικού και του Οικονομολόγου αντίστοιχα στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει το ΑΠΘ, «η νομοθεσία αυτή υποβαθμίζει το επιστημονικό κύρος των επαγγελμάτων αυτών, θίγει την αξιοκρατία και οδηγεί στην υποτίμηση των τίτλων σπουδών των Πολυτεχνείων και των Οικονομικών Σχολών».

Το ψήφισμα του ΑΠΘ

Αναλυτικά, το ψήφισμα της Συγκλήτου του ΑΠΘ:

«Η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκφράζει ομόφωνα τη διαφωνία της με τη νομοθέτηση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της υποχρεωτικής εγγραφής αποφοίτων Κολλεγίων στο Τεχνικό Επιμελητήριο και στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και μάλιστα χωρίς εξετάσεις άδειας άσκησης επαγγέλματος, όπως συμβαίνει με τους αποφοίτους των Ελληνικών ΑΕΙ, προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμα του Μηχανικού και του Οικονομολόγου αντίστοιχα στην Ελλάδα.

Η νομοθεσία αυτή υποβαθμίζει το επιστημονικό κύρος των επαγγελμάτων αυτών, θίγει την αξιοκρατία και οδηγεί στην υποτίμηση των τίτλων σπουδών των Πολυτεχνείων και των Οικονομικών Σχολών».

ΕΜΠ: Να αναθεωρηθεί άμεσα η απόφαση για τα κολέγια

Από την πλευρά του, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ότι «ο σχεδιασμός του χώρου και η προστασία του κτισμένου περιβάλλοντος είναι υψίστης σημασίας για τη συνολική ανάπτυξη της χώρας», ενώ «την εκπαίδευση των μηχανικών που αναλαμβάνουν το σύνθετο αυτό έργο εξασφαλίζουν πενταετείς σπουδές που ολοκληρώνονται με επίσημα αναγνωρισμένο δίπλωμα».

Ένωση Χημικών: Να αποσυρθεί η διάταξη

Για διατάξεις που «προσβάλλουν την Επιστημονική Κοινότητα της χώρας» μιλά η Ένωση Ελλήνων Χημικών, σχετικά με την τροπολογία Κεραμέως που προβλέπει την εγγραφή  αποφοίτων κολεγίων σε επαγγελματικά επιμελητήρια της χώρας,

«Καλούμε την Κυβέρνηση να επανεξετάσει και να διορθώσει τις απορρυθμίσεις που επιφέρουν οι πρόσφατες αλλαγές στον επιστημονικό χάρτη της χώρας μειώνοντας το ρόλο της Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς θα πάρεις το άγνωστο Επίδομα 244,35 ευρώ με 3 δικαιολογητικά

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η πρώτη ετήσια Εξειδίκευση Εκπαιδευτικών στον Αυτισμό στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

sxoleia
Σχολεία: Κινητοποίηση γονέων και στην Ικαρία την Πέμπτη - Μόλις 40% προσέλευση την πρώτη εβδομάδα
Μόλις στο 40% η προσέλευση των μαθητών στα σχολεία της Ικαρίας την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας - Παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη από την Ένωση Γονέων
Σχολεία: Παράσταση διαμαρτυρίας γονέων και στην Ικαρία την Πέμπτη
Εκπαιδευτικοί: Άδεια ανατροφής στους νεοδιόριστους όπως και στους μόνιμους
Αίτημα της ΕΛΜΕ Κέρκυρας για την άδεια ανατροφής των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών - Τι ζητά το σωματείο
Εκπαιδευτικοί: Άδεια ανατροφής στους νεοδιόριστους όπως και στους μόνιμους