Κολέγια – ΑΠΘ: Διαφωνούμε με το υπουργείο Παιδείας
Διαφωνία της Συγκλήτου του ΑΠΘ με το υπουργείο Παιδείας για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων κολλεγίων

Με το υπουργείο Παιδείας διαφωνεί η Σύγκλητος του ΑΠΘ για τη νομοθέτηση της υποχρεωτικής εγγραφής αποφοίτων Κολλεγίων στο Τεχνικό Επιμελητήριο και στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και μάλιστα χωρίς εξετάσεις άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Υπενθυμίζεται ότι οι απόφοιτοι των ελληνικών ΑΕΙ δίνουν εξετάσεις άδειας άσκησης επαγγέλματος για το επάγγελμα του Μηχανικού και του Οικονομολόγου αντίστοιχα στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει το ΑΠΘ, «η νομοθεσία αυτή υποβαθμίζει το επιστημονικό κύρος των επαγγελμάτων αυτών, θίγει την αξιοκρατία και οδηγεί στην υποτίμηση των τίτλων σπουδών των Πολυτεχνείων και των Οικονομικών Σχολών».

Το ψήφισμα του ΑΠΘ

Αναλυτικά, το ψήφισμα της Συγκλήτου του ΑΠΘ:

«Η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκφράζει ομόφωνα τη διαφωνία της με τη νομοθέτηση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της υποχρεωτικής εγγραφής αποφοίτων Κολλεγίων στο Τεχνικό Επιμελητήριο και στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και μάλιστα χωρίς εξετάσεις άδειας άσκησης επαγγέλματος, όπως συμβαίνει με τους αποφοίτους των Ελληνικών ΑΕΙ, προκειμένου να ασκήσουν το επάγγελμα του Μηχανικού και του Οικονομολόγου αντίστοιχα στην Ελλάδα.

Η νομοθεσία αυτή υποβαθμίζει το επιστημονικό κύρος των επαγγελμάτων αυτών, θίγει την αξιοκρατία και οδηγεί στην υποτίμηση των τίτλων σπουδών των Πολυτεχνείων και των Οικονομικών Σχολών».

ΕΜΠ: Να αναθεωρηθεί άμεσα η απόφαση για τα κολέγια

Από την πλευρά του, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ότι «ο σχεδιασμός του χώρου και η προστασία του κτισμένου περιβάλλοντος είναι υψίστης σημασίας για τη συνολική ανάπτυξη της χώρας», ενώ «την εκπαίδευση των μηχανικών που αναλαμβάνουν το σύνθετο αυτό έργο εξασφαλίζουν πενταετείς σπουδές που ολοκληρώνονται με επίσημα αναγνωρισμένο δίπλωμα».

Ένωση Χημικών: Να αποσυρθεί η διάταξη

Για διατάξεις που «προσβάλλουν την Επιστημονική Κοινότητα της χώρας» μιλά η Ένωση Ελλήνων Χημικών, σχετικά με την τροπολογία Κεραμέως που προβλέπει την εγγραφή  αποφοίτων κολεγίων σε επαγγελματικά επιμελητήρια της χώρας,

«Καλούμε την Κυβέρνηση να επανεξετάσει και να διορθώσει τις απορρυθμίσεις που επιφέρουν οι πρόσφατες αλλαγές στον επιστημονικό χάρτη της χώρας μειώνοντας το ρόλο της Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Φροντιστήρια: Στον "αέρα" το άνοιγμά τους

Διορισμοί Εκπαιδευτικών: Πότε θα γίνουν προσλήψεις, πόσες αναμένονται

Σχολεία: Self-test, τηλεκπαίδευση και άνοιγμα φροντιστηρίων στον ορίζοντα

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΕΩΣ C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!) - ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

Η Ζέττα Μακρή στο 6ο Συμπόσιο Γυμνασίων του Δικτύου UNESCO
Η Ζέττα Μακρή στο 6ο Συμπόσιο Γυμνασίων του Δικτύου UNESCO
6ο Μαθητικό Συμπόσιο Γυμνασίων Αττικής του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων με την UNESCO με θέμα «Η ανάδυση της Τεχνητής Νοημοσύνης» - «Αυτή είναι...
Η Ζέττα Μακρή στο 6ο Συμπόσιο Γυμνασίων του Δικτύου UNESCO
ΣΥΡΙΖΑ: Ανισότητες και κυβερνητική αποτυχία στο «σχολείο της πανδημίας»
ΣΥΡΙΖΑ: Ανισότητες και κυβερνητική αποτυχία στο «σχολείο της πανδημίας»
Ερώτηση 59 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα κλειστά σχολεία, τη μεγέθυνση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων και την «αποτυχία της κυβέρνησης στο "σχολείο...
ΣΥΡΙΖΑ: Ανισότητες και κυβερνητική αποτυχία στο «σχολείο της πανδημίας»