νηπιαγωγείο
Μια σειρά από πρωτότυπες και ελκυστικές δραστηριότητες με τη βοήθεια της νηπιαγωγού κ. Ανδρομάχης Πουλοπούλου

Αν είσαι νηπιαγωγός που παλεύει καθημερινά να κρατήσει το ενδιαφέρον των παιδιών ώστε να έχουν τη διάθεση και να θέλουν να συνδεθούν ιντερνετικά με το “μάθημα” ή έστω είσαι γονιός και αναζητείς δραστηριότητες που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον των παιδιών ή έστω είσαι γενικά εκπαιδευτικός/παιδαγωγός και ψάχνεις τρόπους για να κάνεις κάπως ενδιαφέρουσα την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τότε διαβάζεις το κατάλληλο άρθρο!

Το alfavita.gr με χαρά αναδημοσιεύει το άρθρο από την ιστοσελίδα Thisisus.gr στο οποίο συγκεντρώθηκαν πρωτότυπες και ελκυστικές δραστηριότητες, με τη βοήθεια μιας φίλης νηπιαγωγού της υπέροχης Ανδρομάχης Πουλοπούλου. Όλες οι ιδέες είναι συγκεντρωμένες από διάφορες εκπαιδευτικές σελίδες καθώς και μια μίξη δικών της προτάσεων με διάφορες άλλες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Γιατί άμα έχεις ταλέντο όρεξη και φαντασία όπως η Ανδρομάχη το μάθημα γίνεται αληθινό παιχνίδι!

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΕΕΣ

Αφήστε τα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους

Δώστε λίγα λεπτά στην αρχή του μαθήματος για την προσέλευση των νηπίων ώστε να έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να πουν τα νέα τους, μιας και δεν έχουν αυτήν την ευκαιρία πια στην  καθημερινότητά τους. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να γίνεται και στο τέλος κάθε μαθήματος, ώστε να πουν αντίο και να χαλαρώσουν .

Ήχος έναρξης ή διαλείμματος

Καθημερινά στην έναρξη του μαθήματος τα παιδιά μπορούν να επιλέγουν έναν διαφορετικό ήχο κάθε φορά για κουδούνι τη μέρας ή του διαλείμματος από το Kukuklok. Δείτε εδώ. Έτσι όταν θα ακούν τον ήχο που επέλεξαν θα τρέχουν να ανοίξουν την κάμερα, γιατί το μάθημα ξεκινά ή θα γνωρίζουν ότι ήρθε η ώρα του διαλείμματος!

Η Ρουτίνα είναι σημαντική

Δώστε χρώμα και ρουτίνα στις μέρες της καραντίνας. Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε έτοιμες εικόνες με ωραία σχέδια και ζωηρά χρώματα για να φτιάξετε ένα power point με τη βοήθεια του οποίου θα μπορείτε να τηρήσετε τις ρουτίνες του νηπιαγωγείου στα εξ αποστάσεως μαθήματα (παρουσιολόγιο, ημερολόγιο, καιρός).

 

image.png

Μουσική

Να έχετε έτοιμη στο youtube μουσική και να την βάζετε να παίζει κάθε φορά που τους αναθέτετε μια δράση π.χ. φέρτε ένα αντικείμενο μέσα από το σπίτι σας που να έχει κόκκινο χρώμα. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ των: Mission ImpossibleBenny HillΡοζ Πάνθηρα κ.α.

Μια τρελή ιδέα

Κάντε κάτι “τρελό” σε κάθε μάθημα. Προς το τέλος του μαθήματος ορίστε έναν τίτλο για το θέμα του επόμενου μαθήματος. Για παράδειγμα το επόμενο μάθημα θα είναι “πιτζάμα – πάρτι – μάθημα”. Κανονίζετε λοιπόν να φοράτε πιτζάμες!! Ή μπορεί να έχετε τη μέρα των “άγριων πειρατών’’ ή ‘‘η ημέρα του τρελού χτενίσματος’’ κτλ. Έπειτα επιλέξτε δραστηριότητες σύμφωνα με το θέμα της ημέρας. Για παράδειγμα την ημέρα του ‘‘πιτζάμα – πάρτι – μάθημα’’ αφού δείξει κάθε παιδί τις πιτζάμες του, χορέψτε και έναν χορό καθώς επιβάλλεται στα πάρτι και στη συνέχεια στείλτε σαν δράση να φέρουν όλα από ένα μαξιλάρι. Μπορούν να ακολουθήσουν ψυχοκινητικές δραστηριότητες με το μαξιλάρι.

Extra tips : το μαξιλάρι να είναι από σίδερο και είναι πολύ πολύ βαρύ, τώρα το μαξιλάρι είναι σύννεφο ψηλά στον ουρανό, έγινε μικρό μωρό που θέλει να το νανουρίσουμε για να κοιμηθεί, τώρα είναι ο καλύτερός σας φίλος από την τάξη μας που σας έλειψε πολύ και τον παίρνετε μια πολύ σφιχτή αγκαλιά, να γίνεται ένα καγκουρό με το μαξιλάρι σας για μωρό καγκουρό, τώρα μια αργή χελώνα με το καβούκι σας, κάντε το μαξιλάρι σας το πιο άγριο άλογο και ιππεύστε το, τώρα έγινε το πιο τρελό καπέλο, τιμόνι για να οδηγήσετε και τέλος μαγικό χαλί που θα σας ταξιδέψει στην μαγική ονειροχώρα σας. Στο τέλος βάλτε όλοι το μαξιλάρι στο τραπέζι και ξαπλώστε πάνω του για να ονειρευτείτε τη μαγική ονειροχώρα. Αν θέλετε επενδύστε με μουσική απο τον δίσκο «Τεμπέλης δράκος» , πατήστε εδώ ή διαφορετικά κλασική μουσική.

Εναλλάξτε παιχνίδια και δραστηριότητες

Επιλέξτε για κάθε μέρα το θέμα με το οποίο θα ασχοληθείτε και εναλλάξτε τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες ώστε να καταφέρετε να διατηρήσετε το ενδιαφέρον τους ζωηρό! Για παράδειγμα στο μάθημα για την αλφαβήτα στείλτε τα παιδιά να φέρουν μαρκαδόρους και χαρτί. Ζωγραφίζει ο καθένας στο χαρτί το πρώτο γράμμα από το όνομά του και με τη σειρά δείχνει ο καθένας το γράμμα του και τρέχουν όλα τα παιδιά να φέρουν κάτι μέσα από το σπίτι που να αρχίζει από το γράμμα αυτό. Μπορείτε να τραγουδήσετε και το τραγούδι της αλφαβήτας όλοι μαζί. Ακούστε το εδώ.

Το παιχνίδια των κρυμμένων λέξεων

Παίξτε το παιχνίδι των κρυμμένων λέξεων ως εξής: Κοιτάξτε σε κάθε οθόνη παιδιού και πείτε είναι στην οθόνη πχ της Μυρτώς και αρχίζει από το γράμμα «Π» (γράψτε σε ένα χαρτί το γράμμα και δείξτε το ταυτόχρονα από την δική σας κάμερα). Τα παιδιά κοιτούν την οθόνη της Μυρτώς και προσπαθούν να βρουν τη λέξη «πιάνο».

Μαντέψτε το ζώο

Μαντέψτε το ζώο. Ένα άλλο παιχνίδι με τα γράμματα μπορεί να γίνει κλείνοντας το μικρόφωνό σας και λέγοντας ένα ζώο. Τα παιδιά προσπαθούν να μαντέψουν το ζώο που λέτε διαβάζοντας τα χείλη σας και βλέποντας πάλι σε κάρτα το πρώτο γράμμα από το ζώο που τους λέτε.

Κάρτες “Γυμνάζομαι με τα γράμματα”

Χρησιμοποιήστε τις κάρτες «Γυμνάζομαι με τα γράμματα» και παίξτε μαζί με τα παιδιά. Για παράδειγμα στο γράμμα «Β»: χοροπήδα 10 φορές σαν βάτραχος ή στο γράμμα «Δ» κάνε τον δεινόσαυρο γύρω από το τραπέζι κτλ. Τις κάρτες θα τις βρείτε εδώ

Ένα γράμμα μια ιστορία – Βίντεο

Δείτε ένα βίντεο με γράμματα από τη σειρά «ένα γράμμα μια ιστορία». Για το γράμμα Αα δείτε εδώ, για το γράμμα Ββ εδώ κλπ.

Παιχνίδια on line

Βάλτε τους να παίξουν διάφορα παιχνίδια στο ίντερνετ κι αφού τα παίξετε μαζί στείλτε με mail το link για να παίξουν και μόνα τους. Για παράδειγμα δείτε τα πιο κάτω λινκς:

http://www.mikrapaidia.gr/ccs5/

https://prwtokoudouni.weebly.com/arxikogramma.html

https://prwtokoudouni.weebly.com/letterandsound.html

Πλαστελίνη και ζυμαράκι

Δημιουργήστε με πλαστελίνη ή ζυμαράκι. Ζητήστε από την προηγούμενη μέρα τα παιδιά να έχουν δίπλα τους πλαστελίνη ή ζυμαράκι και να φτιάξτε γράμματα ή ακόμη και το όνομά τους. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες πιο κάτω.

ektoras-scaled.jpg

 

eleanna-scaled.jpg

 

Τα πιο πάνω μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν εργαλεία για εκπαιδευτικούς ή σαν δραστηριότητες για γονείς.

Καλή διασκέδαση!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι αποκαλύπτει για τον χαρακτήρα σας αν βρίζετε - ποια είναι τα οφέλη;

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παραστατίδης
ΠΑΣΟΚ: Αυτά είναι τα 8 σημεία διαφωνίας μας με το νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια
Στέφανος  Παραστατίδης: Να γιατί θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας
ΠΑΣΟΚ: Αυτά είναι τα 8 σημεία διαφωνίας μας με το νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια
dimokriteio
Ξάνθη: Επιστολή σε φοιτητές εστιών του ΔΠΘ να εκκενώσουν - « Γίναμε μπαλάκι μεταξύ εργολάβων και πανεπιστημίου», λένε
Φοιτητές: Η εξεταστική βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη για πολλούς από εμάς. Άρα, υπό αυτές τις συνθήκες, πώς είναι δυνατόν να μετακομίσουμε εντός λίγων...
Ξάνθη: Επιστολή σε φοιτητές εστιών του ΔΠΘ να εκκενώσουν - « Γίναμε μπαλάκι μεταξύ εργολάβων και πανεπιστημίου», λένε
Κύπρος
Προσλήψεις ελληνόφωνων στην Κύπρο: Ανταγωνιστικός μισθός και ταξίδια σε όλο τον κόσμο
Η εταιρεία παρέχει, μεταξύ άλλων εκπαίδευση, μπόνους και Πληρωμένη άδεια ψυχικής υγείας
Προσλήψεις ελληνόφωνων στην Κύπρο: Ανταγωνιστικός μισθός και ταξίδια σε όλο τον κόσμο