Οι εκπαιδευτικοί των ειδικών σχολείων Θεσσαλονίκης ζητούν την άμεση αναστολή λειτουργίας των σχολείων με την εφαρμογή τηλε-εκπαίδευσης σε περιοχές με μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση.

Εισερχόμαστε στην τρίτη εβδομάδα αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και, ενώ έχουν πλέον προστεθεί και τα σχολεία της πρωτοβάθμιας, τα ειδικά σχολεία παραμένουν ανοικτά, γεγονός που υποθάλπτει σοβαρούς κινδύνους τόσο για τις/τους μαθήτριες/ές  όσο και για το προσωπικό του σχολείου, τους οποίους παραθέτουμε αναλυτικά παρακάτω.

Είναι γνωστό από επίσημα χείλη όπως του πρωθυπουργού, του υπουργού υγείας, και πολλών άλλων αξιωματούχων και ειδικών λοιμωξιολόγων ή στελεχών υγείας ότι η Θεσσαλονίκη είναι αυτή τη στιγμή η πιο επιβαρυμένη επιδημιολογικά πόλη της Ελλάδας. Το σύστημα υγείας είναι στα όριά του αν δεν τα έχει ξεπεράσει ήδη. Πέρα από τις επίσημες διαπιστώσεις, όλοι έχουμε ήδη στον οικογενειακό και κοινωνικό μας κύκλο νεκρούς ή ασθενείς, σοβαρά και μη, από το covid-19.

Το σχολείο μας δέχεται μαθητές από ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης καθώς και εκτός αυτού. Η μεταφορά τους γίνεται με λεωφορεία, mini bus και ταξί, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους μεγάλης διασποράς του ιού. Σημειώνεται επίσης ότι η ηλικία των μαθητών μας κατά μέσω όρο είναι 19 ετών, ηλικία όπου έχει εξακριβωθεί η μεγάλη μεταδοτικότητα της νόσου  και το γεγονός αυτό θα πρέπει να εκτιμηθεί δεόντως.

Αν και το υπουργείο Παιδείας, με πρόσφατη σχετική εγκύκλιο κατέστησε υποχρεωτική τη χρήση μάσκας, εν τούτοις η επιβολή της εφαρμογής της είναι πάρα πολύ δύσκολη στο μαθητικό δυναμικό των ειδικών σχολείων, με αποτέλεσμα αρκετοί μαθητές μας  είτε να κάνουν λανθασμένη χρήση, είτε να μην κάνουν καθόλου.

Μετά και το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων το πρόβλημα διαχείρισης έγινε εντονότερο, καθώς πολλοί συνάδελφοι, έκαναν χρήση του νόμιμου δικαιώματος λήψης άδειας ειδικού σκοπού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζει το σχολείο μας μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό και εμφανίζεται ήδη αδυναμία τήρησης του κανονικού ωρολογίου προγράμματος.

Επιπλέον πολλοί γονείς και οι κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών μας καθημερινά εκφράζουν την ανασφάλεια που αισθάνονται λόγω της πιθανής έκθεσής τους στον ιό, ειδικά κατά την μεταφορά τους από και προς το σχολείο. Αναφέρουν ότι είναι σε αδιέξοδο και πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο -παρά τους φόβους τους-, εξαιτίας της ανησυχίας τους για το όριο των απουσιών που θα συμπληρώσουν (θεωρούμε ιδιαίτερα επείγουσα ανάγκη να ληφθεί μέριμνα -και μάλιστα άμεσα - από το Υπουργείο Παιδείας για τις απουσίες αυτές).

Αρκετοί επίσης αιτούνται την τηλεκπαίδευση που παρέχεται και στους μαθητές των υπόλοιπων Λυκείων καθώς εξαιτίας της αδυναμίας ενός σταθερού και ολοκληρωμένου διδακτικού προγράμματος σε καθημερινή βάση τελικά δεν παρέχεται στα παιδιά τους αυτό που πραγματικά έχουν ανάγκη, εξαιτίας των νέων δεδομένων (μείωση ωραρίου, συμπτύξεις τμημάτων εξαιτίας ανεπάρκειας προσωπικού, αλλαγή τμημάτων και καθηγητών που επιφέρουν ιδιαίτερες δυσκολίες σε μαθητές με ΔΑΔ)

Ως εργαζόμενοι αισθανόμαστε ότι είμαστε εκτεθειμένοι καθημερινά στον κίνδυνο της πανδημίας, παρά τα σχολαστικά υγειονομικά μέτρα  που λαμβάνουμε και εφαρμόζουμε όσο είναι ανθρωπίνως δυνατό, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κείμενες διατάξεις. Η πρόσφατη διενέργεια rapid test στο σχολείο μας από κλιμάκιο ΕΟΔΥ, ήταν μια κίνηση σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση όμως ήταν ένας προσωρινός κατευνασμός των ανησυχιών μας.

Κατανοούμε και αναγνωρίζουμε τη πιθανή δυσκολία που επιφέρει η πιθανότητα αναστολής  των ειδικών σχολείων σε κάποιους μαθητές μας και τις οικογένειές τους, αλλά στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρισκόμαστε θεωρούμε ύψιστη προτεραιότητα την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής και της υγείας όλων, μαθητών, οικογενειών και προσωπικού. Το παρόν μας αίτημα φαίνεται άλλωστε απόλυτα λογικό, καθώς την παρούσα στιγμή φαίνεται ότι έχει διαταραχθεί τόσο η μαθησιακή διαδικασία όσο και η ίδια η ρουτίνα των μαθητών. Επιπλέον κρίνεται εφικτό καθώς η πλειονότητα των μαθητών μας ανταποκρίθηκε με επιτυχία τόσο στην σύγχρονη όσο και στην ασύγχρονη εκπαίδευση σε ποσοστό μάλιστα 65% κατά την πρώτη φάση της πανδημίας.

Με γνώμονα τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, έστω και κατά ένα μικρό ποσοστό, και τη διαφύλαξη της υγείας μαθητών και προσωπικού,

ζητούμε

την άμεση αναστολή λειτουργίας του σχολείου μας με την εφαρμογή τηλε-εκπαίδευσης καθώς και των άλλων ειδικών σχολείων σε περιοχές με μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση.

Ακολουθούν τα ονόματα των Διδασκόντων, του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού , του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού που υπογράφουν το παραπάνω κείμενο δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως:

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΓΡΑΠΤΟΣ ΑΣΕΠ 2Γ: ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ παραδείγματα εξέτασης με τις λύσεις τους

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

πουρές
Νόστιμος πουρές πατάτας στο λεπτό - Μικρά μυστικά που απογειώνουν το πιάτο
Ο πουρές μπορεί με πολλούς τρόπους να γίνει γευστικότατος και να αποβάλει την απλή γεύση της πατάτας, έχοντας μέσα του λίγη τσαχπινιά
Νόστιμος πουρές πατάτας στο λεπτό - Μικρά μυστικά που απογειώνουν το πιάτο
university_lausanne
Πανεπιστήμιο Λωζάνης: Δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και 4 βιασμοί
Έρευνα αποκάλυψε περισσότερες από 140 περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και 4 βιασμούς, στο πανεπιστήμιο της Λωζάνης, την τελευταία πενταετία -...
Πανεπιστήμιο Λωζάνης: Δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και 4 βιασμοί
μαλλιά
Πρόεδρος της Δερματολογικής Εταιρείας: Κίνδυνος από «θεραπείες» σε κέντρα αισθητικής
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) σχετικά με την επικινδυνότητα θεραπειών σε κομμωτήρια και...
Πρόεδρος της Δερματολογικής Εταιρείας: Κίνδυνος από «θεραπείες» σε κέντρα αισθητικής