Εκπαιδευτικοί: Καταγγελία της ΑΣΕ κατά ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ
Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών κατά ΔΑΚΕ και Δημοκρατικής Συνεργασίας

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών χαιρετίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πέμπτης, ωστόσο κατηγορεί τις παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της Δημοκρατικής Συνεργασίας (ΔΗΣΥ) για υπονόμευση του απεργιακού αγώνα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Χαιρετίζουμε όσες και όσους σήμερα 26/11, με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη Πανελλαδική – Πανεργατική απεργία, έσπασαν ξανά τη σιωπή, την εργοδοτική βία, την κρατική καταστολή και απήργησαν για τη ζωή τους, την υγεία τους, τα δικαιώματα τους.

Η απεργία, με τη μαζική συμμετοχή στους μεγάλους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, έστειλε το δικό της μήνυμα: Δεν θα περάσει ο φόβος, η τρομοκρατία, η απαισιοδοξία, η λογική «να λογαριαστούμε μετά». Έστειλε ηχηρό μήνυμα καταδίκης στην κυβέρνηση για τις εγκληματικές της ευθύνες για την έξαρση της πανδημίας, για τα τεράστια κενά στο σύστημα υγείας, για τα υγειονομικά πρωτόκολλα διασποράς του ιού στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους χώρους εκπαίδευσης.

Καταγγέλλουμε για μια ακόμη φορά την προκλητική η στάση της κυβέρνησης που γέμισε από το πρωί την πόλη των Ιωαννίνων και άλλων πόλεων με ΜΑΤ, ασφαλίτες, ένστολους αστυνομικούς που μοίραζαν πρόστιμα σε ό,τι κινούνταν, για να καταστείλουν το απεργιακό μήνυμα, για να χτυπήσουν τη σημερινή απεργία. Συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, ανάμεσά τους αρκετοί που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τιμωρήθηκαν με πρόστιμο 300€ για τη συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις, παρά την επίδειξη των σχετικών βεβαιώσεων.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνεδρίαση του ΔΣ στον ΣΕΠΕ Ιωαννίνων με 2 βασικά θέματα: α) Η προετοιμασία της απεργίας της 26ης του Νοέμβρη και β) Ανακοίνωση – καταγγελία για τον κυβερνητικό αυταρχισμό στις εκδηλώσεις τιμής του Πολυτεχνείου.

Στη συνεδρίαση αυτή οι παρατάξεις της ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ) και της ΔΑΚΕ με αξιοθαύμαστη σύμπνοια, αναπαρήγαγαν όλη την αντιδραστική επιχειρηματολογία των τελευταίων ημερών δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην προκηρυγμένη απεργία της ΑΔΕΔΥ. «Θαυμάστε» τοποθετήσεις συνδικαλιστών: ΔΑΚΕ: «Δεν συμφωνώ με την απεργία και δεν θα απεργήσω» (εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι μάλλον πραγματοποίησε την … «απειλή»), «Θεωρώ ανεύθυνους όσους κάνουν απεργία σε συνθήκες πανδημίας, δεν πρέπει να γίνονται απεργίες τώρα», «Αυτοί που πάνε στις συγκεντρώσεις είναι υπεύθυνοι για τη μετάδοση του κορονοϊού». ΔΗΣΥ: «Δεν συμφωνώ με την απεργία αλλά θα απεργήσω επειδή είμαι συνδικαλιστής», «Δεν πρέπει να βγει απεργιακή ανακοίνωση από τον Σύλλογο γιατί δεν έβγαλε και η ΔΟΕ». ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΑΡΑΤΆΞΕΙΣ: «Εμείς τηρούμε όλα τα μέτρα και κλεινόμαστε στο σπίτι μας. Το ίδιο πρέπει να κάνουν όλοι», «Αυτή η απεργία δεν θα έχει επιτυχία» …

Ομολόγησαν κυνικά αυτό που γνωρίζουν όλοι οι συνάδελφοι: Ότι από τον περασμένο Μάρτη έχουν κηρύξει συνδικαλιστικό lockdown αφήνοντας τους συναδέλφους έρμαιο στις εγκληματικές κυβερνητικές επιλογές τόσο στην υγεία όσο και στην εκπαίδευση. Στο μόνο που αρκέστηκαν όλο αυτό το διάστημα ήταν, να απορρίπτουν κάθε αγωνιστική πρόταση, να πραγματοποιούν κάποιες τυπικές συνεδριάσεις του ΔΣ, και να έχουν κάποιες συμβολικές συμμετοχές «από υποχρέωση» σε κηρυγμένες κινητοποιήσεις από ΑΔΕΔΥ-ΔΟΕ. Καμιά πρωτοβουλία οργάνωσης αγώνων, κανένα μέτρο για την προστασία των δικαιωμάτων των συναδέλφων που έχουν «γονατίσει» από τα «εντέλεσθαι» του Υπουργείου Παιδείας.

Όσο για την «επιτυχία της απεργίας», αυτή δεν έρχεται από μόνη της …δυστυχώς. Απαιτείται προσπάθεια, ενημέρωση συναδέλφων, δημιουργία απεργιακού κλίματος μα προπάντων εμπιστοσύνη στο Σωματείο και τους συνδικαλιστές που βρίσκονται στο τιμόνι του. Το ότι ο Σύλλογος ΠΕ Ιωαννίνων μοστράρει πάντα στις τελευταίες θέσεις στα ποσοστά συμμετοχής στις απεργίες , δεν είναι …μεταφυσικό ζήτημα, ούτε «φταίνε οι συνάδελφοι που δεν απεργούν». Φταίει που την πλειοψηφία στον Σύλλογο την έχουν εκείνες οι δυνάμεις που ευθύνονται για την κατάντια του συνδικαλιστικού κινήματος, η ΔΗΣΥ και η ΔΑΚΕ, που σήμερα βρίσκονται σε έναν «αγώνα δρόμου» για να εξασφαλίσουν την πρωτιά, στο ποιος είναι ο καλύτερος υποστηρικτής-εκφραστής της πολιτικής της κ.Κεραμέως και του Υπουργείου Παιδείας. Ας ρίξουν μια ματιά στη δράση και στα απεργιακά ποσοστά των σωματείων που κυριαρχούν οι δυνάμεις της ΑΣΕ και του ΠΑΜΕ και θα καταλάβουν τι σημαίνει «Σωματείο» και τι «Συνδικαλιστική Δράση» για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων.

Ωστόσο αυτό που δημιούργησε αίσθημα ανατριχίλας στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΔΣ, ήταν οι αντιδραστικές απόψεις των δυο αυτών παρατάξεων (κύρια της ΔΗΣΥ που έχει και το Προεδρείο), που κατατέθηκαν κατά τη συζήτηση πρότασης καταδίκης του κυβερνητικού αυταρχισμού στις εκδηλώσεις τιμής του Πολυτεχνείου την περασμένη Τρίτη (17/11) στα Γιάννενα. Και τι δεν ακούστηκε από τους εκπροσώπους αυτών των παρατάξεων: ΔΗΣΥ: «Ο Σύλλογός μας δεν πρέπει να βγάλει ανακοίνωση, γιατί αυτοί που ξυλοκοπήθηκαν ήταν φοιτητές», «Εμείς μόνο για τα μέλη μας πρέπει να βγάζουμε ανακοινώσεις», «Εγώ είμαι με την αστυνομία γιατί πήγε να διαλύσει παράνομη συγκέντρωση», «Δεν με συγκινούν όσα δακρύβρεχτα λέτε. Αυτοί που πήγαν να καταθέσουν ανήκαν σε κόμματα. Γνώριζαν τις απαγορεύσεις. Τα ήθελαν και τα έπαθαν» ΔΑΚΕ: «Συμφωνούμε με τη ΔΗΣΥ, δεν έπρεπε να γίνουν εκδηλώσεις και καταθέσεις». «Ας το αφήνανε για του χρόνου που δεν θα έχει πανδημία». !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Συναδέλφισσες συνάδελφοι

  • Όλοι εμείς που μέχρι πριν μια βδομάδα εργαζόμασταν στις τάξεις των 20 και 25 μαθητών, σε συνθήκες ακραίου συνωστισμού, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία μας και αυτή των οικογενειών μας.

  • Όλοι εμείς που σήμερα κλεισμένοι στα σπίτια μας δεχόμαστε αφόρητη πίεση από τα «εντέλεσθαι» του Υπουργείου Παιδείας και την τηλεκπαίδευση-φιάσκο, που αντί να βοηθήσει το έργο μας στην εκπαιδευτική υποστήριξη των μαθητών, γίνεται μαρτύριο για μας, τα παιδιά μας και τους μαθητές μας.

  • Που ζούμε με το φόβο και το άγχος μήπως νοσήσουμε και χρειαστεί να νοσηλευτούμε στα νοσοκομεία που στενάζουν από τις ελλείψεις ΜΕΘ και την υποστελέχωση…

Γνωρίζουμε καλά τους πολιτικά υπεύθυνους για τη διαχείριση της όλης κατάστασης από την άνοιξη μέχρι σήμερα: Από την κυβέρνηση που διαρκώς χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια στο κεφάλαιο (πχ Aegean), ενώ για την Υγεία και την Παιδεία δεν δίνει δεκάρα, μέχρι την αντιπολίτευση που προβάλλει τη λογική «θα τα πούμε μετά την πανδημία». Γνωρίζουμε επίσης τους συνυπεύθυνους στο συνδικαλιστικό κίνημα που έχουν επιλέξει την ασφάλεια του καναπέ τους, από τη δράση για την υπεράσπιση της υγείας και των εργασιακών συμφερόντων. Που δίνουν άλλοθι στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών από την κυβέρνηση.

Κίνδυνος για όλους μας δεν είναι οι αγώνες και οι κινητοποιήσεις, αλλά το χάος στην Υγεία, ο συνωστισμός στα σχολεία και τους χώρους δουλειάς, οι απειλές πλειστηριασμών, η αντιεκπαιδευτική πολιτική. Είναι καιρός να δώσουμε τη δική μας απάντηση στη λογική «κάτω τα κεφάλια» που θέλει να περάσει η κυβέρνηση και οι «υποτακτικοί» συνδικαλιστές της. Να δείξουμε ότι οι εκπαιδευτικοί ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ και δεν παραιτούμαστε από τα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας.

ΓΥΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ

Όσο αυτές οι δυνάμεις και αυτοί οι συνδικαλιστές βρίσκονται στο τιμόνι των σωματείων θα είσαι έρμαιο στις αυθαιρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και της Διοίκησης. Υπεύθυνη στάση για τη ζωή, τα δικαιώματα και την υγεία μας είναι η συμμετοχή στους αγώνες.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολείων

ΑΣΕΠ - ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: Πιστοποίηση Αγγλικών έως και C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Σχολική Ψυχολογία, Διαπολιτισμική με ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΠΤΩΣΗ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΈΚΠΤΩΣΗ  σε σεμινάρια μοριοδοτούμενα του Παν.Αιγαίου έως 25 Ιανουαρίου - 385 ευρώ 

σχετικά άρθρα

Εκπαιδευτικοί: Παράλλογες αποφάσεις για την καλλιτεχνική εκπαίδευση
Εκπαιδευτικοί: Παράλλογες αποφάσεις για την καλλιτεχνική εκπαίδευση
Οι καλλιτεχνικές σχολές (χορού, θεάτρου, κινηματογράφου) μένουν κλειστές, ενώ τα αντίστοιχα μαθήματα στο σχολείο θα διδάσκονται κανονικά
Εκπαιδευτικοί: Παράλλογες αποφάσεις για την καλλιτεχνική εκπαίδευση