Πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό και τις διακρίσεις
Η πρωτοβουλία πολιτών «Σημείο» παρέχει δωρεάν πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό γραμμένο από εκπαιδευτικούς και προσαρμοσμένο στα προγράμματα σπουδών σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα, με θεματολογία το ρατσισμό, το σεξισμό, τη μισαλλοδοξία, τον εθνοφυλετισμό, την ομοφοβία, το ναζισμό και το φασισμό

Eκπαιδευτικό υλικό γραμμένο από εκπαιδευτικούς και προσαρμοσμένο στα προγράμματα σπουδών σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα προσφέρει ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών «Σημείο - για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς».

Το υλικό αφορά ενδεικτικά ορισμένες τάξεις δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και αποτελεί μια πιλοτική πρόταση για διδακτικές ενότητες που μπορούν να διδαχτούν εναλλακτικά, παράλληλα με τα σχολικά εγχειρίδια ή συμπληρωματικά προς αυτά. Με την ενεργό παρέμβαση των εκπαιδευτικών, με τη δική τους ματιά και έμπνευση.

Όπως επισημαίνει η πρωτοβουλία «Σημείο», η νεοελληνική γλώσσα, τα θρησκευτικά, η ιστορία, η πολιτική παιδεία, η κοινωνική και πολιτική αγωγή αποτελούν κατάλληλα μαθήματα για προεκτάσεις και προβληματισμό, για τη μελέτη σύγχρονων φαινομένων, για την εμβάθυνση σε έννοιες όπως ο ρατσισμός, ο σεξισμός, η μισαλλοδοξία, ο εθνοφυλετισμός, η ομοφοβία, οι διακρίσεις, ο ναζισμός και ο φασισμός.

Αυτά τα φαινόμενα προσεγγίζονται διαθεματικά, οριζόντια, μέσα από ερευνητικές εργασίες, ομαδικές δράσεις, πρωτότυπες δραστηριότητες, παιχνίδια ρόλων και βιωματικά εργαστήρια. Υπερβαίνοντας κατά το δυνατόν τους περιορισμούς και τα στεγανά του ωρολόγιου προγράμματος και της διδακτέας ύλης. Μεγάλο ζητούμενο πάντα η ενίσχυση της δημοκρατικής παιδείας, της ισότητας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης.

Φιλοδοξία της πρωτοβουλίας «Σημείο» είναι το υλικό να εμπλουτίζεται διαρκώς, να δοκιμάζεται στις τάξεις, να γίνεται αντικείμενο συζήτησης και εναλλακτικών προσεγγίσεων. Φιλοδοξία μας είναι να συμπληρώνεται, να επεκτείνεται, να βελτιώνεται, με τη συμβολή όποιου και όποιας εκπαιδευτικού δοκιμάζει νέο υλικό και δοκιμάζεται με αυτό στην τάξη. Γιατί η αντιμετώπιση του ακροδεξιού φαινομένου αφορά πάνω και πρώτα από όλα την εκπαίδευση.

Το υλικό του «Σημείου» φιλοδοξεί να αποτελέσει μια μικρή συμβολή δίπλα σε ήδη υπάρχουσες και δοκιμασμένες δράσεις. Υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού, αξιόλογες και πρωτότυπες. Θα χαρούμε να μας ενημερώνετε για τέτοιες προσπάθειες. Υπάρχει φυσικά και το πλούσιο και καλά συγκροτημένο υλικό της Δημοκρατικής Παιδείας, πολύτιμο για κάθε εκπαιδευτικό της πράξης.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Πότε ανοίγουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια: Αυτά είναι τα τελευταία σενάρια

ΑΣΕΠ - ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: Πιστοποίηση Αγγλικών έως και C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Το ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην Ελλάδα στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

Διαδηλώσεις: Καμπανάκι ΕΣΗΕΑ-ΕΦΕ για τον περιορισμό των δημοσιογράφων
Διαδηλώσεις: Καμπανάκι ΕΣΗΕΑ-ΕΦΕ για τον περιορισμό των δημοσιογράφων
Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ ζητούν συνάντηση με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με αφορμή τον περιορισμό του έργου των δημοσιογράφων και των...
Διαδηλώσεις: Καμπανάκι ΕΣΗΕΑ-ΕΦΕ για τον περιορισμό των δημοσιογράφων
Νηπιαγωγοί-ΔΟΕ: Όχι στην αύξηση ωραρίου - Κινητοποίηση τη Δευτέρα
Νηπιαγωγοί-ΔΟΕ: Όχι στην αύξηση ωραρίου - Κινητοποίηση τη Δευτέρα
Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας της Δευτέρα προχωρά η ΔΟΕ ενάντια στην «αιφνιδιαστική, αναιτιολόγητη και απαράδεκτη παράταση της αποχώρησης...
Νηπιαγωγοί-ΔΟΕ: Όχι στην αύξηση ωραρίου - Κινητοποίηση τη Δευτέρα