sygrammata
Νέα εγκύκλιος Διγαλάκη για τη λειτουργία των Πανεπιστημιων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου

Με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Παιδείας κ.Βασιλης Διγαλάκης διευκρινίζεται ότι η λειτουργία των ΑΕΙ, ΚΕΔΙΒΙΜ κλπ θα γίνεται αποκλειστικά εξ αποστάσεως μέχρι το τέλος του μήνα.

Η εγκύκλιος:

Με την υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.: 71342/6.11.2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β΄ 4899) θεσπίστηκαν τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού SASRS –Cov-2, τα οποία θα ισχύσουν στο σύνολο της Επικράτειας για το χρονικό διάστημα από τις 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τις 30 Νοεμβρίου 2020.

Ειδικότερα, ως προς τη λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) αποφασίστηκε η λήψη των ακόλουθων μέτρων:

􀁸 Τηλε-εκπαίδευση

􀁸 Αναστολή κάθε είδους εκπαιδευτικής διαδικασίας με φυσική παρουσία, συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής άσκησης φοιτητών

􀁸 Αναστολή διενέργειας εξετάσεων με φυσική παρουσία

􀁸 Αναστολή λειτουργίας βιβλιοθηκών, αιθουσών κοινόχρηστων ηλεκτρονικών υπολογιστών,αναγνωστηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων των Α.Ε.Ι.

􀁸 Απαγόρευση ημερίδων, συνεδρίων και πάσης φύσεως εκδηλώσεων εντός των Α.Ε.Ι..


Ειδικότερα, διευκρινίζεται ότι η εκπαιδευτική διαδικασία στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών κάθε κύκλου των Α.Ε.Ι. και επιμορφωτικών προγραμμάτων Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλε-εκπαίδευση), ενώ αναστέλλεται κάθε μορφή εκπαιδευτικής διαδικασίας που απαιτείται η φυσική παρουσία φοιτητών.

Στην αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας για το ανωτέρω χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβάνεται η διεξαγωγή εργαστηρίων και κλινικών ασκήσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών α΄ και β΄ κύκλου, καθώς και η πρακτική άσκηση φοιτητών σε φορείς υποδοχείς σύμφωνα με τον κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών. Διευκρινίζεται ότι η εκπαιδευτική διαδικασία που αφορά στη διεξαγωγή εργαστηρίων και κλινικών ασκήσεων, δεν δύναται να πραγματοποιηθεί με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του έκτακτου μέτρου αναστολής της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, παρά μόνο αν αυτή αφορά σε θεωρητικό μέρος ή αν τα εργαστήρια διεξάγονται και δια ζώσης με τη χρήση Η/Υ.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η εκπαιδευτική διαδικασία διεξάγεται αποκλειστικά με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, δεν υφίσταται ανάγκη μετακίνησης των φοιτητών των Α.Ε.Ι., συμπεριλαμβανομένων των μεταπτυχιακών φοιτητών και των υποψήφιων διδακτόρων για τις ανάγκες των σπουδών τους. Για τον λόγο αυτό στο άρθρο 3 της ως άνω απόφασης δεν υφίσταται σχετική πρόβλεψη περί δυνατότητας μετακίνησης φοιτητών λόγω σπουδών. Ωστόσο, η δυνατότητα μετακίνησης λόγω εργασίας ισχύει κανονικά για όσους φοιτητές απασχολούνται δυνάμει σύμβασης σε έργα/προγράμματα, τα οποία διαχειρίζονται οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) των Α.Ε.Ι.. Για τις εν λόγω περιπτώσεις οι βεβαιώσεις κίνησης χορηγούνται από τις Μονάδες Οικονομικής και Διοικητικής Υποστήριξης των Ε.Λ.Κ.Ε. μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου από την ιστοσελίδα apografi.gov.gr.

Η ίδια διαδικασία χορήγησης βεβαιώσεων κίνησης ισχύει για το πάσης φύσεως πρόσθετο προσωπικό που απασχολείται σε έργα/προγράμματα που διαχειρίζονται οι Ε.Λ.Κ.Ε. σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 64 του ν. 4485/2017,
συμπεριλαμβανομένων των αφυπηρετησάντων και Ομότιμων Καθηγητών, που απασχολούνται σε αυτά.

Οι φοιτητικές εστίες συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, ενώ τα φοιτητικά εστιατόρια συνεχίζουν να παρέχουν φαγητό σε πακέτο κατά τη διάρκεια ισχύος των ως άνω έκτακτων μέτρων  σύμφωνα με το άρθρο έκτο της υπό στοιχεία 115744/Ζ1/4.9.2020 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Β’ 3707).

Τέλος, η διεξαγωγή κάθε είδους εξετάσεων με φυσική παρουσία εντός των Α.Ε.Ι. αναστέλλεται καθ’ όλο το χρονικό διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων και η διεξαγωγή αυτών θα πραγματοποιηθεί μόνο μετά την παύση ισχύος του εν λόγω μέτρου.

Δείτε την εγκύκλιο

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

xylodarmos
Χανιά: Καθηγητής δέχθηκε άγρια επίθεση με μπουνιές και κλωτσιές μέσα στο σχολείο
Ποιος προστατεύει στην πράξη τον εκπαιδευτικό όταν το σχολείο μετατρέπεται σε χώρο κινδύνου;
Χανιά: Καθηγητής δέχθηκε άγρια επίθεση με μπουνιές και κλωτσιές μέσα στο σχολείο
ΤΣΙΑΚΟΥΜΗΣ
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 66 ετών, ο Παναγιώτης Τσιακούμης, σχολικός σύμβουλος Θεολόγων
Η κηδεία του θα τελεστεί την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, στις 10:30 το πρωί, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 66 ετών, ο Παναγιώτης Τσιακούμης, σχολικός σύμβουλος Θεολόγων
tiropita
Τυρόπιτα-εξπρές στην τοστιέρα: Σπιτική συνταγή έτοιμη σε 15 λεπτά
Όταν ο χρόνος πιέζει αλλά η ανάγκη για ένα σπιτικό και θρεπτικό σνακ παραμένει, η τυρόπιτα στην τοστιέρα αποτελεί μια εξαιρετικά πρακτική επιλογή.
Τυρόπιτα-εξπρές στην τοστιέρα: Σπιτική συνταγή έτοιμη σε 15 λεπτά