thermokipio
«Όταν είδαμε πως τα παιδιά θέλουν θερμοκήπιο σε μια περιοχή που οι περισσότεροι ασχολούνται με τη γεωργία, απορήσαμε. Καταλάβαμε όμως όταν μας εξήγησαν την ανάγκη τους για τη μελλοντική επαγγελματική σταδιοδρομία τους, πιάσαμε...δουλειά»

Οι μαθητές της έκτης δημοτικού στο σχολείο Ριζίων Ορεστιάδας άφησαν για λίγο τις σχολικές τσάντες και τα τετράδια και πήραν τα φτυάρια και τα φυτά για να ...βάλουν στο βρεγμένο χώμα τους πρώτους σπόρους. Ρίγανη, δεντρολίβανο, αλλά και λαχανικά θα μεγαλώνουν δίπλα από τις σχολικές αίθουσες, αφού το δημοτικό έχει από σήμερα το δικό του θερμοκήπιο.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9FM», η Τατιάνα Μουλούλη, υπεύθυνη Ανάπτυξης και Εθελοντισμού της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», που πραγματοποίησαν την επιθυμία των μαθητών, εξηγεί πως όλα ξεκίνησαν όταν τους ήρθε το αίτημα από το δημοτικό σχολείο των Ριζίων.

«Όταν είδαμε πως τα παιδιά στα Ρίζια θέλουν θερμοκήπιο σε μια περιοχή που οι περισσότεροι ασχολούνται με τη γεωργία, στην αρχή απορήσαμε. Καταλάβαμε όμως όταν μας εξήγησαν την ανάγκη τους και θέτοντας σε πρώτο πλάνο την μελλοντική επαγγελματική σταδιοδρομία τους, πιάσαμε...δουλειά. Πήραμε τα εργαλεία μας και η επιθυμία τους έγινε πραγματικότητα», σημειώνει.

Όπως λέει η κ.Μουλούλη, δεν έχει σημασία μόνο τι θέλουν τα παιδιά, αλλά και κατά πόσο αυτό θα είναι βιώσιμο για το μέλλον και θα έχει θετικό αποτέλεσμα, στην περίπτωση μάλιστα του δημοτικού στα Ρίζια όλα είναι ιδανικά και με την κατάλληλη δασκάλα ώστε να μη μαραθεί ποτέ κανένα φυτό στο θερμοκήπιο τους, τονίζει.

«Η δασκάλα του δημοτικού είναι μόνιμη κάτοικος της περιοχής, γεννήθηκε στα Ρίζια, είναι μόνιμα διορισμένη στο σχολείο, έχει κάνει δυο μεταπτυχιακά στο πανεπιστήμιο Θράκης, περιβαλλοντική εκπαίδευση και επικοινωνία και αειφορική χρήση των φυσικών πόρων και δασολογία, οπότε το θερμοκήπιο δεν θα μπορούσε να είναι σε καλύτερα χέρια» δηλώνει η κ.Μουλούλη.

Το θερμοκήπιο λειτουργεί με πραγματικές συνθήκες, είναι σαν να βρίσκονται τα παιδιά μέσα στη φύση και οι μαθητές θα έχουν τη χαρά να βλέπουν τα φυτά τους να μεγαλώνουν με τη δική τους φροντίδα. Όταν μάλιστα έχουν και παραγωγή θα μπουν στη διαδικασία να πουλήσουν τα προϊόντα τους στη λαϊκή για να δουν όλο τον κύκλο παραγωγής, πώλησης, αγοράς, κατανάλωσης.

Ο οικισμός, με 1.200 κατοίκους, που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από το φυλάκιο στις Καστανιές στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, είναι εξαιρετικά εύφορος, όπως και οι περισσότερες περιοχές του Έβρου που είναι από τις πιο γόνιμες και παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας.

Στόχος της Ένωσης "Μαζί για το Παιδί" είναι να μυήσει τα παιδιά από νωρίς στον τομέα της γεωργίας, την κύρια επαγγελματική ενασχόληση του τοπικού πληθυσμού. Μέσα από το συγκεκριμένο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα παιδιά θα «δεθούν» ακόμη περισσότερο με τον τόπο τους και θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες βάσεις για να μην χρειαστεί να τον εγκαταλείψουν, σημειώνει η κ. Μουλάλη.

Το θερμοκήπιο, πέραν του εκπαιδευτικού χαρακτήρα, θα αποτελέσει ορόσημο για την τοπική κοινωνία, καθώς μέσα από αυτό ο ευρύτερος πληθυσμός της περιοχής θα έχει τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με την αγροτική ανάπτυξη μέσω δια δραστικών εργαστηρίων.

Μέσα στα επόμενα σχέδιά της ένωσης «Μαζί για το Παιδί» είναι να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα, όπου οι μαθητές του δημοτικού Ριζίων, θα ανεβάζουν φωτογραφίες και βίντεο με την πορεία της καλλιέργειας των φυτών στο θερμοκήπιό τους, ενώ σύντομα θα γίνει και αδελφοποίηση με σχολεία της χώρας, ώστε οι μικροί κηπουροί του Έβρου, να μοιραστούν τις γνώσεις τους με στους συμμαθητές στα υπόλοιπα σχολεία της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Φυσικός Βαρβακείου για το θέμα της Φυσικής των Πανελληνίων: Eάν ο Π. Πολάκης δεν ανακαλέσει θα κινηθώ νομικά

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

patates.jpg
Νέα έρευνα: Οι τηγανητές πατάτες ίσως συνδέονται με την κατάθλιψη
«Όσοι έχουν υποκείμενα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης θα μπορούσαν να στραφούν σε τρόφιμα παρηγοριάς ως έναν τρόπο αυτοθεραπείας»
Νέα έρευνα: Οι τηγανητές πατάτες ίσως συνδέονται με την κατάθλιψη