Πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων: Ο πιο καλός ο μαθητής ήταν η προχειρότητα και ανοργανωσιά
Ελλείψεις εκπαιδευτικών και καθαριστών, XL μάσκες και «μίνι» παγουρίνο, συνθέτουν το αφήγημα ...για την «εκπαίδευση στα χρόνια του κορονοϊού» στην Ελλάδα

Ελλείψεις εκπαιδευτικών και καθαριστών, XL μάσκες και «μίνι» παγουρίνο, ιερείς χωρίς μάσκα κατά τη διάρκεια του αγιασμού συνθέτουν το αφήγημα ...για την «εκπαίδευση στα χρόνια του κορονοϊού» στην Ελλάδα

Της Χρύσας Βαϊνανίδη

Η σημερινή ημέρα λειτουργίας των σχολείων θα μείνει σε πολλούς και πολλές αξέχαστη. Δεν είναι μόνο οι ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες ανοίγουν τα σχολεία εξαιτίας της πανδημίας, αλλά το μέγεθος της προχειρότητας και της ανοργανωσιάς του υπουργείου Παιδείας που διαλύει κάθε αυτάρεσκη δήλωση του πρωθυπουργού και της Νίκης Κεραμέως ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων.

Ακόμα και οι μάσκες και τα παγουρίνο που είχαν παρουσιαστεί από την κυβέρνηση ως «επαρκή» μέτρα προστασίας ενάντια στην …αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη που η ίδια θέσπισε, κατέληξαν σε φιάσκο.

Ποια ήταν η εικόνα σε πολλά σχολεία σήμερα; Καταγγελίες για ελλείψεις εκπαιδευτικών και καθαριστών, XL μάσκες και «μίνι» παγουρίνο, ιερείς χωρίς μάσκα κατά τη διάρκεια του αγιασμού και αύξηση των κρουσμάτων σε εκπαιδευτικούς δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων συνθέτουν το αφήγημα ...για την «εκπαίδευση στα χρόνια του κορονοϊού» στην Ελλάδα.

25.000 λιγότεροι εκπαιδευτικοί στα σχολεία

agiasmos_7o.jpg
Στιγμιότυπο από τον σημερινό αγιασμό στο 7ο δημοτικό σχολείο Αγίων Αναργύρων, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νίκης Κεραμέως - Ο ιερέας δεν φοράει μάσκα
 

Το πρώτο κουδούνι βρήκε στα σχολεία 25.000 εκπαιδευτικούς λιγότερους σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή Χρήστο Κάτσικα, μέχρι σήμερα, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου «έχουν προσληφθεί μόνο 21.065 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στη Γενική Εκπαίδευση καθώς και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, και 3.862 αναπληρωτές Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ).

Όπως αναφέρει επίσης «εχουμε 24.927 προσλήψεις από τους περίπου 42.000 που δούλεψαν πέρσι, ενώ από το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό τη νέα χρονιά έχουμε μείον 3.500 εκπαιδευτικούς λόγω συνταξιοδότησης και άλλοι περίπου 6-8.000 εκπαιδευτικοί (κυρίως καθηγητές αλλά και δάσκαλοι και νηπιαγωγοί) που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες βρίσκονται εκτός τάξης».

«Φιάσκο» με τις μάσκες

02.jpg
Φωτογραφία εκπαιδευτικού που παρέλαβε σήμερα την μάσκα 
 

Μετά τον αποκλεισμό προμηθευτών από τον διαγωνισμό για την προμήθεια μασκών που είχε ως αποτέλεσμα να μοιραστούν 410.000 λιγότερες μάσκες στα σχολεία και την είδηση ότι στη Θεσσαλονίκη κρίθηκαν ακατάλληλες τουλάχιστον 27.000 μάσκες, σήμερα κάνουν το γύρο του διαδικτύου οι μάσκες «γίγας» που μοιράστηκαν στα σχολεία (μαζί με τα «μίνι» παγουρίνο των …300ml).

Εικόνες που προκαλούν θυμηδία, αλλά και θυμό στους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς που έσπευσαν να ανοίξουν τα σχολεία μέσα στο σαββατοκύριακο για να παραλάβουν τις μάσκες, κυριολεκτικά μία ανάσα πριν το πρώτο κουδούνι.  

Αιφνιδιαστική εγκύκλιος στα σχολεία: Ποια ώρα πρέπει να προσέλθουν οι μαθητές;

Και ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου οι εκπαιδευτικοί βρίσκονταν στα σχολεία για να οργανώσουν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και αφού είχε παραταθεί η έναρξή της κατά μια εβδομάδα, και αφού οι σχολικές μονάδες είχαν ενημερώσει τους γονείς ο αγιασμός θα γίνει στις 11:00 ή στις 10:00 λόγω της εορτής του Σταυρού, το υπουργείο Παιδείας στέλνει αιφνιδιαστικά την Παρασκευή το μεσημέρι εγκύκλιο στα σχολεία (δύο ημέρες πριν ανοίξουν) με την οποία ενημερώνει τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς ότι τελικά οι μαθητές θα πρέπει να προσέλθουν τη Δευτέρα στις 8:15, και όχι αργότερα, προκειμένου να ενημερωθούν για τη χρήση της μάσκας και τα μέτρα προστασίας.

Να θυμίσουμε ότι λίγες ημέρες νωρίτερα είχε δημιουργηθεί σύγχυση για την ημέρα του αγιασμού, μετά τις αρχικές δηλώσεις του Ιερώνυμου να γίνει ο αγιασμός στις 15 Σεπτεμβρίου καθώς η έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 14 Σεπτεμβρίου συμπίπτει με την ημέρα του εορτή του Σταυρού.

Ελλείψεις στην καθαριότητα

Στο παζλ της έλλειψης οργάνωσης και σχεδιασμού, μπαίνει και το ζήτημα της καθαριότητας. Το αλαλούμ που έχει προκληθεί με τις συμβάσεις των καθαριστριών δεν έχει προηγούμενο, ειδικά σε μια περίοδο που είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής και καθαριότητας. 

Την ώρα που υπάρχουν τραγικές ελλείψεις καθαριστών/τριων στα σχολεία και καθαριστές/τριες που γυρνούν τέσσερα και πέντε σχολεία, η απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο πρόσληψης τους στα σχολεία διατυμπανίστηκε ως μεγάλη αλλαγή και βελτίωση για την ποιότητα της καθαριότητας που απαιτείται, σε συνθήκες μάλιστα πανδημίας.

Τι προβλέπει η νέα απόφαση; Ότι οι περισσότεροι μετανάστες/τριες καθαριστές/ίστριες που δουλεύουν επί χρόνια στα σχολεία μας, αποκλείονται από τη διαδικασία των προσλήψεων αν δεν έχουν …ελληνική ιθαγένεια ή πιστοποιητικό ελληνομάθειας!

Σχετικά με τις ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας, ενδεικτικά αναφέρουμε τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Α΄ Σύλλογος Αθηνών: στο δήμο της Αθήνας προβλέπονται μόνο 264, σχεδόν οι μισές από όσες ζητούσαν οι υπηρεσίες (500). Στο Δήμο Ζωγράφου, ενώ η αρμόδια υπηρεσία του δήμου ζήτησε 50 υπαλλήλους για την καθαριότητα, οι προσλήψεις που προβλέπονται είναι 29.

Παρόμοια είναι η εικόνα και σε άλλους δήμους, όπως στη Νέα Σμύρνη όπου σύμφωνα με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Νέας Σμύρνης, προσλήφθηκαν 39 άτομα για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης!

Διαβάστε Επίσης:


ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

Εκλογές αιρετών: Η πλατφόρμα ZEUS καλεί τα μέλη εφορευτικών επιτροπών σε επιμόρφωση
Εκλογές αιρετών: Η πλατφόρμα ZEUS καλεί τα μέλη εφορευτικών επιτροπών σε επιμόρφωση
Μήνυμα του Γραφείου Αρωγής Χρηστών «Ζευς» προς τα διορισμένα μέλη των εφορευτικών επιτροπών για τις εκλογές αιρετών 
Εκλογές αιρετών: Η πλατφόρμα ZEUS καλεί τα μέλη εφορευτικών επιτροπών σε επιμόρφωση
Εσείς κα Κεραμέως κάνατε τεστ και μάθατε! Για εμάς δεν προβλέπεται
Εσείς κα Κεραμέως κάνατε τεστ και μάθατε! Για εμάς δεν προβλέπεται
Με αφορμή τη κα Νίκη Κεραμέως και τον Κορονοϊο, λίγα λόγια για τα τεστ Covid-19 στους μαθητές και στα σχολεία - Τι αναφέρει πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ
Εσείς κα Κεραμέως κάνατε τεστ και μάθατε! Για εμάς δεν προβλέπεται
Εκλογές αιρετών: «Εκλογές βίας και νοθείας - Να παραιτηθεί η υπουργός»
Εκλογές αιρετών: «Εκλογές βίας και νοθείας - Να παραιτηθεί η υπουργός»
Κριτική της «Εκπαιδευτικής Λέσχης» για τους χειρισμούς της Νίκης Κεραμεώς στις εκλογές αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια του υπουργείου...
Εκλογές αιρετών: «Εκλογές βίας και νοθείας - Να παραιτηθεί η υπουργός»
Κρούσματα σε σχολεία: Θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι στη ΔΠΕ Λάρισας και στην ΠΔΕ Θεσσαλίας
Κρούσματα σε σχολεία: Θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι στη ΔΠΕ Λάρισας και στην ΠΔΕ Θεσσαλίας
Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα στη χώρα - Θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και στην Περιφερειακή...
Κρούσματα σε σχολεία: Θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι στη ΔΠΕ Λάρισας και στην ΠΔΕ Θεσσαλίας