Η μάχη θα κριθεί από εμάς … Γονείς μείνετε ήσυχοι
            Έφτασε λοιπόν και πάλι η μέρα του αγιασμού και της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Σήμερα θα ηχήσει το πρώτο κουδούνι. Φέτος το πρώτο κουδούνι φέρνει μαζί του πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Φέτος μαζί με τις παιδικές φωνές και τους ήχους των βιαστικών μαθητικών παπουτσιών που θα χτυπάνε στα μάρμαρα και τα πλακόστρωτα των σχολείων, καθώς οι μαθητές θα κατευθύνονται στις σχολικές αίθουσες, θα αντηχούν στα αυτιά ολόκληρης της σχολικής κοινότητας οι οδηγίες από τον ΕΟΔΥ  και το υπουργείο Παιδείας για την τήρηση των κανόνων υγιεινής, αποστάσεων και σωστής εφαρμογής της μάσκας προστασίας από τον φοβερό και τρομερό κορονοϊό.

            Ποιος μπορεί να νοιώθει εντελώς ασφαλής, την στιγμή κατά την οποία ο καινούριος αυτός ιός ακόμα μελετάται και δεν έχουν γίνει γνωστοί όλοι οι τρόποι που συμπεριφέρεται, τώρα που τα σχολεία ανοίγουν και αναγκαστικά θα αποτελέσουν δομές συγκέντρωσης εκατοντάδων μαθητών σε κάθε σχολική μονάδα;

            Το υπουργείο Παιδείας δεδομένων των συνθηκών, επιτρέψτε μου να πω ότι αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων. Δεν θέλω να κινδυνολογήσω. Μακριά από εμένα οποιαδήποτε υποψία εκμετάλλευσης της κατάστασης για να το παίξω παντογνώστης και να αυτοπροβληθώ. Αυτό θα ήταν εύκολο για τον καθένα. Η άμοιρη πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια δέχεται απανωτά χτυπήματα, μνημόνια, απειλές από τους γείτονες, πανδημία. Το μόνο εύκολο και ασφαλές για κάποιον είναι να ασκήσει κριτική, όταν δεν περιμένουν από αυτόν να βρει λύσεις.

            Πιστεύω όμως πως δεν έγινε ό,τι περισσότερο μπορούσε να γίνει, για να διασφαλιστεί ακόμα πιο πολύ ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, με το άνοιγμα των σχολείων.

            Έχει ξαναγραφεί. Χρειαζόταν μεγαλύτερες δαπάνες για την Παιδεία. Χρήση μεγαλύτερων αιθουσών, προσλήψεις περισσότερων εκπαιδευτικών, προσλήψεις βοηθητικού προσωπικού, καθαριστριών, επιστατών, νοσοκόμων, ψυχολόγων κλπ. Πράγματα δηλαδή που διασφαλίζουν αυτό για το οποίο τόσο καιρό μας πιπιλίζουν τα αυτιά οι ειδικοί: Αποστάσεις μεγαλύτερες των δύο μέτρων παντού, καθαριότητα και υγιεινή των χώρων και των χεριών, ψυχολογική υποστήριξη μαθητών για την χρήση της μάσκας κ.α.

            Θα μπορούσα να πω ότι το υπουργείο, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που του αναλογεί, ακόμα και σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία, έκανε αυτό που του επέτρεπαν τα χρήματα που διέθετε. Απλά δηλαδή, αυτά μπορούσε να κάνει, αυτά έκανε. Το αποτέλεσμα θα μας δείξει εάν αυτά ήταν αρκετά ή εάν χρειαζόταν περισσότερα, όπως τα παραπάνω που ανέφερα. Για τα υπόλοιπα φορτώνει καθήκοντα και αρμοδιότητες σ’ αυτούς που δεν τους ανήκουν. Ένα παράδειγμα η ανάθεση καθηκόντων που προσήκουν σε ιατρούς και δυσανάλογης ευθύνης για διάγνωση συμπτωμάτων κορονοϊού από το υπουργείο σε εκπαιδευτικούς.

            Πέραν του επικοινωνιακού με τις μεταδόσεις τηλεοπτικών μηνυμάτων, διαδικτυακών οδηγιών, αποστολή εγκυκλίων, πέραν των χρηστικών σε συνεργασία με τους δήμους, όπως ύπαρξη αντισηπτικών στις αίθουσες, απολυμάνσεις και καθαρισμούς, πέραν των γενικών κανονισμών και οδηγιών από τον ΕΟΔΥ, η προστασία της δημόσιας υγείας επαφίεται κυρίως στον πατριωτισμό μας, την περίφημη και περιλάλητη από όλους ατομική ευθύνη.

            Για να μην τα πολυλογώ. Η δουλειά πρέπει να γίνει κυρίως από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα πρέπει και λίγο να αυτοσχεδιάσουν για να τηρήσουν ευλαβικά τις οδηγίες, πρέπει να αποδειχθούν ανώτεροι των περιστάσεων και να υπερβάλλουν εαυτόν για να διαφυλάξουν την υγεία των παιδιών μας και γενικά την δημόσια υγεία. Πρέπει να το κάνουν αυτό, σε πολλές περιπτώσεις, με την μικρότερη δυνατή βοήθεια από την πολιτεία.

            Εξηγούμαι με ένα παράδειγμα, με το οποίο εγώ μπορώ λόγω ειδικότητας, ενασχόλησης και εκπροσώπησης, ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, να σας δώσω να καταλάβετε τι εννοώ.

            Γενική οδηγία του ΕΟΔΥ για την διδασκαλία του μαθήματος: Όχι μάσκα σε εξωτερικούς χώρους αλλά τήρηση των αποστάσεων, μάσκα στη διδασκαλία στο γυμναστήριο ή σε εσωτερικούς χώρους. Το υλικό του μαθήματος, όπως μπάλες, όργανα γυμναστικής, σχοινάκια, ρακέτες κλπ. να είναι διαφορετικά για κάθε σχολικό τμήμα ή αλλιώς να απολυμαίνονται πριν από τη χρήση. Δηλαδή μοιραία το δεύτερο, εκτός εάν υπάρχει κάποιος τυχερός συνάδελφος που έχει τόσο πολύ υλικό, που δεν χρειάζεται η απολύμανση. Πείτε μου τώρα αγαπητοί, πως θα γίνεται ο εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής να τηρήσει αυστηρά τις αποστάσεις κατά την διδασκαλία του μαθήματος σε εξωτερικούς χώρους, όταν από τη μία θα έχει να κάνει κατά κανόνα με πάνω από 25 μαθητές κάθε φορά και από την άλλη αυτοί, ειδικά στα Δημοτικά σχολεία, θα έρχονται ανυπόμονοι και καταπιεσμένοι απ’ την παρατεταμένη χρήση της μάσκας μέσα στις αίθουσες, για να χαρούν λίγες στιγμές ελεύθερης κίνησης και ανεμπόδιστης αναπνοής; Πως θα προλαβαίνει να απολυμαίνει το υλικό του μαθήματος όταν θα πρέπει να διδάξει συνεχόμενες ώρες ή όταν θα έρχεται από άλλη σχολική μονάδα για να κάνει μάθημα προς συμπλήρωση ωραρίου; Εδώ χωράει η ευρηματικότητα, η αυταπάρνηση και ο αυτοσχεδιασμός του εκπαιδευτικού λειτουργού.

            Μείνετε ήσυχοι γονείς, οι εκπαιδευτικοί θα τα καταφέρουν, γιατί θα δώσουν και την ψυχή τους και θα πετύχουν να τηρήσουν τις οδηγίες. Γιατί κατά κανόνα είναι ευσυνείδητοι. Γιατί τους γεμίζει αυτό που κάνουν και του ολοκληρώνει ως ανθρώπους. Γιατί αγαπούν ανεξαιρέτως όλα τα παιδιά και λατρεύουν την εκπαίδευση. Όλοι αυτοί που από πολλούς λοιδορούνται ως τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας με τις άδειες, τις μεγάλες διακοπές, οι λουφαδόροι, θα αποδείξουν ότι αξίζουν της εμπιστοσύνης όλων, γιατί για να μπορούν να επιτελούν ένα τόσο δύσκολο έργο, μόνο ανέμελοι και αδιάφοροι δεν είναι. Να είστε σίγουροι ότι θα αποδείξουν ότι αξίζουν καλύτερης αντιμετώπισης από όλους και θα σώσουν, προς πείσμα πολλών, το κύρος της δημόσιας εκπαίδευσης.

            Ειδικά στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής απευθύνω ένα μήνυμα: Μετατρέψτε την δυσκολία σε ευκαιρία. Δώστε το είναι σας για να αναβαθμίσετε το μάθημα. Τώρα είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να αναδείξετε τις χαρές του παιχνιδιού, της άθλησης και της άσκησης. Τώρα που οι μαθητές θα μετράνε την ώρα για να βγούνε από την αίθουσα, να βγάλουν τη μάσκα και με ασφάλεια στη σωστή απόσταση να απολαύσουν την ελευθερία της κίνησης και της απρόσκοπτης αναπνοής. Έτσι αλλάζουν οι στάσεις ζωής και δημιουργούνται υγιεινές συνήθειες, τώρα πιο εύκολα από ποτέ.

           

Διαβάστε Επίσης:
 

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

 

Σχολική Ψυχολογία: Το ανερχόμενο μοριοδοτούμενο σεμινάριο για χιλιάδες αναπληρωτές

 

Βρες μαθητές σε όλη την Ελλάδα και κλείσε ιδιαίτερα μαθήματα στο αντικείμενο που διδάσκεις

 

 

 

σχετικά άρθρα

Τα δύο κορυφαία σεμινάρια στην Ελλάδα στην Ειδική Αγωγή
Τα δύο κορυφαία σεμινάρια στην Ελλάδα στην Ειδική Αγωγή
Τα κορυφαία 9μηνα και 7μηνα μοριοδοτούμενα επιμορφωτικά προγράμματα στην Ειδική Αγωγή που έχουν ανοικτές αιτήσεις και μοριοδοτούν εκπαιδευτικούς για...
Τα δύο κορυφαία σεμινάρια στην Ελλάδα στην Ειδική Αγωγή