ΕΠΑΛ: Στη Βουλή φέρνει το ΚΚΕ τις καθυστερήσεις πληρωμών στους μαθητευόμενους
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ερώτηση 4 βουλευτών του ΚΚΕ προς Τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Παιδείας για τα προγράμματα μαθητείας των ΕΠΑΛ

Στη Βουλή φέρνουν το θέμα των καθυστερήσεων πληρωμών μαθητευόμενων των ΕΠΑΛ βουλευτές του ΚΚΕ.

Η ερώτησή τους:


Οι μαθητευόμενοι των ΕΠΑΛ αντιμετωπίζουν τη φετινή σχολική χρονιά μεγάλη καθυστέρηση της πληρωμής τους (από 2 - 4 μήνες), δεν έχει ακόμα δοθεί στους μαθητευόμενους το ειδικό επίδομα των 700 ευρώ για την περίοδο των 2 μηνών καραντίνας με την πανδημία, όπου είχε ανασταλεί και η μαθητεία (προβλέφθηκε με νόμο αλλά δεν έχει καν εκδοθεί η σχετική απόφαση ΚΥΑ), ενώ υπάρχει και καθυστέρηση στην υλοποίηση των εξετάσεων πιστοποίησης (ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί από τον ΕΟΠΠΕΠ πότε θα διεξαχθούν οι εξετάσεις πιστοποίησης για τους αποφοίτους της σχολικής χρονιάς 2018 - 19).

      Αντίστοιχα για τους εκπαιδευτικούς που τους διδάσκουν και τους εποπτεύουν έχει αυξηθεί η γραφειοκρατική εργασία που απαιτείται, όπως η συλλογή όλων των παραστατικών πληρωμής από τους εργοδότες και απόδοσης ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ που πλέον είναι απαραίτητη από τη φετινή χρονιά.

      Παράλληλα, χρειάζεται να αντιμετωπιστούν προβλήματα που αφορούν την προστασία των μαθητευομένων από τον κορονοϊό και να διασφαλιστεί πως τα φετινά προγράμματα μαθητείας θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν ώστε:

  • Να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν σχέση με την πληρωμή των μαθητευόμενων, ώστε οι αμοιβές να τους αποδίδονται από το ΕΣΠΑ τον αμέσως επόμενο μήνα από τη πραγματοποίηση της πρακτική τους.
  • Να αυξηθεί η αμοιβή τους από το 75% στο 100% του κατώτατου.
  • Να δοθεί άμεσα στους μαθητευόμενους, το ειδικό επίδομα που προβλέφθηκε για τον κορονοϊό.
  • Να οριστούν άμεσα οι εξετάσεις πιστοποίησης για τους απόφοιτους της σχολικής χρονιάς 2018 - 19.
  • Να αντιμετωπιστεί το διοικητικό κομμάτι με πρόσληψη μόνιμου διοικητικού προσωπικού, ώστε οι διδάσκοντες να ασχοληθούν αποκλειστικά με το διδακτικό τους έργο και την εποπτεία των μαθητευόμενων.
  • Να καλυφθεί πλήρως, με κρατική δαπάνη και ευθύνη, το κόστος των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό στους μαθητευόμενους των ΕΠΑΛ (τεστ, μάσκες, ειδικός εξοπλισμός κλπ.).
  • Να διασφαλιστεί, με κρατική ευθύνη, ότι όλοι όσοι έκαναν μαθητεία σε επιχειρήσεις που σήμερα τελούν σε αναστολή λειτουργίας θα μπορέσουν να τη συνεχίσουν και να την ολοκληρώσουν.
  • Να διασφαλιστεί πως θα διοριστεί έγκαιρα το απαιτούμενο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία, αλλά και ότι θα καλυφθούν οι θέσεις στις επιτελικές δομές, ώστε να μη χαθεί ούτε μία ώρα από το εργαστηριακό κομμάτι της μαθητείας, εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων εκπαιδευτικών ή για άλλους λόγους και να μην προκύψει πρόβλημα στην έγκριση κανενός προγράμματος μαθητείας από το ΙΕΠ.

 

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Κατσώτης Χρήστος

Κομνηνάκα Μαρίας

Συντυχάκης Μανώλης

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

«Θα το πληρώσετε ακριβά»: Σοβαρές καταγγελίες κατά προϊσταμένης νηπιαγωγείου

Fuel Pass: Πότε λήγει η προθεσμία – Πόσα χρήματα δικαιούστε

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές - πανελλήνιες 2026
Πανελλήνιες: Μαθητές με ειδικές ανάγκες στην Πάτρα περίμεναν για πάνω από 2,5 ώρες, να εξεταστούν προφορικά, λόγω έλλειψης εξεταστών
Πανελλήνιες δύο ταχυτήτων στην Πάτρα: Αδιανόητη ταλαιπωρία και ώρες αναμονής για υποψηφίους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες
Πανελλήνιες: Μαθητές με ειδικές ανάγκες στην Πάτρα περίμεναν για πάνω από 2,5 ώρες, να εξεταστούν προφορικά, λόγω έλλειψης εξεταστών
akinita enfia
Πρόγραμμα «Ανακαίνιση Κατοικίας»: Οδηγός για επιδοτήσεις έως 36.000 ευρώ και τα κριτήρια
Κρατικές ενισχύσεις έως 95% για την αναβάθμιση παλαιών ακινήτων και την τόνωση της μακροχρόνιας μίσθωσης
Πρόγραμμα «Ανακαίνιση Κατοικίας»: Οδηγός για επιδοτήσεις έως 36.000 ευρώ και τα κριτήρια
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Υπουργείο Παιδείας: Υπερδιπλασιάζονται οι οργανικές θέσεις στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
Νέα εποχή για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος: Τέλος σε μια θεσμική εκκρεμότητα δύο δεκαετιών με σύγχρονο Οργανισμό Λειτουργίας
Υπουργείο Παιδείας: Υπερδιπλασιάζονται οι οργανικές θέσεις στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος
peripoliko astinomia perama
Δολοφονία στον Εύοσμο: Προφυλακίστηκε ο 38χρονος που κατηγορείται ότι σκότωσε τον πρώην πεθερό του
Στη φυλακή ο 38χρονος που κατηγορείται ότι σκότωσε τον πρώην πεθερό του – «Προσέβαλε την προσωπικότητά μου και τον ανδρισμό μου»
Δολοφονία στον Εύοσμο: Προφυλακίστηκε ο 38χρονος που κατηγορείται ότι σκότωσε τον πρώην πεθερό του