Καταγγελία κατά της ΔΑΚΕ για τα πεπραγμένα στην Ε΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και  τη Γ.Σ Προέδρων ΕΛΜΕ
Καταγγελία της Αγωνιστικής Παρέμβασης Ε΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για τη στάση της ΔΑΚΕ στη Γενική Συνέλευση της Ε΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και τη Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ

Η Αγωνιστική Παρέμβαση καταγγέλλει την ΔΑΚΕ, καθώς ο αντιπρόεδρος της Ε΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, μέλος της παράταξης, αν και δεσμευόταν από απόφαση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ε΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ψήφισε «λευκό» στη συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ.

Αναλυτικά η καταγγελία:

Τα πραξικοπήματα της ΔΑΚΕ στην ΕΛΜΕ και στην ΟΛΜΕ  για να μείνει ακάλυπτος ο κλάδος στην κυβερνητική επέλαση στην εκπαίδευση και την κοινωνία δεν θα περάσουν

Καταγγέλλουμε τον εκπρόσωπο της ΔΑΚΕ, αντιπρόεδρο και ταμία της Ε’ ΕΛΜΕ, ο οποίος, αντί να μεταφέρει στη Γενική Συνέλευση προέδρων που πραγματοποιήθηκε στις 5/9/20, την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ε’ ΕΛΜΕ (3/9/20), ψήφισε κατά βούληση και κατ’ εντολήν «λευκό».

Η Γ.Σ. της Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στις 3/9/2020. Θέσαμε εξαρχής το ζήτημα ότι οι παρόντες αποτελούν Γ.Σ., όπως ορίζει το καταστατικό. (σύμφωνα με το καταστατικό της Ε΄ΕΛΜΕ οι έκτακτες Γ.Σ. πραγματοποιούνται με όσους συναδέλφους είναι παρόντες). Οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΜΕ και ΣΥΝΕΚ, όπως κάνουν εδώ και τέσσερα χρόνια, υποστήριξαν ότι δεν είναι Γ.Σ. γιατί δεν υπάρχει αρκετά μεγάλη συμμετοχή. Ακολούθησε η διαδικασία τοποθετήσεων για τη συγκυρία και τα προβλήματα. Σημειώνουμε ότι παραβρίσκονταν αρκετοί συνάδελφοι από σχολεία με ακατάλληλες αίθουσες που έθεταν επιτακτικά το θέμα τι κάνουμε για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Στο τέλος της διαδικασίας ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ (ΔΑΚΕ) αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία την πρόταση που κατέθεσαν συνάδελφοι οι ίδιοι να αποφασίσουν εάν αποτελούν Γ.Σ. Επίσης αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία και τις προτάσεις που κατατέθηκαν για να γίνουν αποφάσεις της Γ.Σ. και οι τρεις εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ αποχώρησαν. Η Γ.Σ. ψήφισε το συνθετικό πλαίσιο των Παρεμβάσεων και έκανε δεκτές προσθήκες για την τηλεκπαίδευση, τις δράσεις των σχολείων, για τοπικές παραστάσεις και κινητοποιήσεις. Δύο εκπρόσωποι των ΣΥΝΕΚ που πήραν μέρος στη Γ.Σ. αποχώρησαν, ενώ το μέλος τους στο Δ.Σ. παρέμεινε. Στο χώρο παρέμεινε και το ΠΑΜΕ που πρωτοστατεί για να μην αναγνωρίζονται οι Γ.Σ., δεν κατέθεσε πλαίσιο και δεν ψήφισε. Απευθυνθήκαμε στα μέλη του Δ.Σ. επισημαίνοντας την υποχρέωση να μεταφερθεί η απόφαση της ΓΣ της Ε΄ΕΛΜΕ στη Γ.Σ. των προέδρων. Ζητήσαμε να μεταφερθεί η απόφαση της Γ.Σ. είτε από το προεδρείο, είτε από μέλος των Παρεμβάσεων, ή  άλλο μέλος του Δ.Σ. καθώς ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ (ΔΑΚΕ) την επόμενη μέρα δεν αναγνώριζε τη Γ.Σ. και τις αποφάσεις της. Δεν συγκλήθηκε ούτε  Δ.Σ. και η ΔΑΚΕ αποφάσισε μόνη της!

Όταν ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ ανακοίνωσε στη Γενική Συνέλευση προέδρων (5/9/20) ότι έχει εντολή να ψηφίσει λευκό (από ποιόν άραγε;) οι εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων αντέδρασαν καταθέτοντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ε’ ΕΛΜΕ και το καταστατικό της που επιβεβαιώνει την απαρτία της Γ.Σ., καθώς στο άρθρο 31 αναφέρει ότι «στις έκτακτες Γ.Σ. υπάρχει απαρτία με όσους παρευρίσκονται». Επικαλέστηκαν προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ (26/2/2019) που αποδέχθηκε  το άρθρο 31 του καταστατικού της Ε ΕΛΜΕ –Θ με ψήφους Παρεμβάσεις, ΠΑΜΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΕΚ και ζήτησαν την τήρησή αυτής της απόφασης. Εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ (Παπαχρήστος) τσαλαπατώντας την προηγούμενη απόφαση της ΟΛΜΕ  ανέφερε ότι μπορεί να ψηφίζει «κατά βούληση», ενώ οι εκπρόσωποι των ΠΑΜΕ και ΣΥΝ.Ε.Κ. ουσιαστικά συναίνεσαν με τη στάση αυτή και δεν πήραν θέση. Είναι βαθιά αντιδημοκρατική η στάση των παρατάξεων ΔΑΚΕ, ΠΑΜΕ και ΣΥΝΕΚ τοπικά και κεντρικά να αμφισβητούν τη δυνατότητα των πρωτοβάθμιων σωματείων και των μελών τους να παίρνουν αποφάσεις με αυτοτέλεια και ανεξάρτητα από τις δυνάμεις που υπηρετούν τον κυβερνητικό και κομματικό συνδικαλισμό.   

Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή για το Δημόσιο Σχολείο, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Η κυβέρνηση, αντί να αφουγκραστεί την αγωνία της κοινωνίας και να προχωρήσει σε μέτρα ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων, προωθεί τη λειτουργία σχολείου τηλεκπαίδευσης διαλύοντας τα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών και εντείνει την αντιεκπαιδευτική της επίθεση σε όλα τα μέτωπα («Νέο Λύκειο», αξιολόγηση, προσοντολόγιο – αποκλεισμοί αναπληρωτών, κατάργηση ειδικοτήτων, νόμος για την επαγγελματική εκπαίδευση, αυθαιρεσίες και αυταρχισμός). Στη συγκυρία αυτή η ΔΑΚΕ, στηρίζοντας τον κομματικό της φορέα, προχώρησε σε μεθοδεύσεις για να μην υπάρξουν αποφάσεις από τη Γενική Συνέλευση προέδρων. Είναι αποκαλυπτική για τις επιδιώξεις της η στάση που κράτησαν στην Ε’ ΕΛΜΕ. οι εκπρόσωποί της. Στο Δ.Σ. που έγινε στις 1/9/20 έλεγαν ότι δεν χρειάζονται αποφάσεις  του Δ.Σ. διότι θα αποφασίσει η Γενική Συνέλευση, ενώ στη Γενική Συνέλευση έλεγαν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αποφάσεις γιατί κρίνουν ότι δεν υπάρχει αρκετή συμμετοχή.

Γι’ αυτή την εξέλιξη τεράστιες είναι οι ευθύνες του ΠΑΜΕ και των ΣΥΝΕΚ οι οποίοι εδώ και 4 χρόνια από κοινού με τη ΔΑΚΕ αρνούνται τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων παραβιάζοντας το καταστατικό του Σωματείου. Καλύπτουν με τον τρόπο αυτό την έλλειψη αγωνιστικού σχεδίου της ΟΛΜΕ απέναντι στην κυβερνητική επίθεση, για αυτό και πεισματικά αρνήθηκαν να κατατεθεί στη Γενική Συνέλευση προέδρων το πλαίσιο δράσης και αγώνα που αποφασίστηκε στη Γ.Σ. της ΕΛΜΕ. Ακόμη, παρά τις προσπάθειες των Παρεμβάσεων οι ίδιες παρατάξεις με τα ήξεις αφήξεις στο Δ.Σ  της ΟΛΜΕ και με την άρνησή τους να ψηφίσουν τη συνθετική πρόταση των Παρεμβάσεων στη Γ.Σ. της Ε΄ ΕΛΜΕ, υπηρετούν το σχέδιο της ΔΑΚΕ για αδράνεια και απραξία συνολικά του κλάδου. Οι δυνάμεις του κυβερνητικού  και κομματικού συνδικαλισμού από κοινού για να υπηρετήσουν τις παραταξιακές τους προτεραιότητες επιδιώκουν την παράλυση και την διάλυση της Ε’ ΕΛΜΕ, αλλά και την αφαίρεση δυνατότητας της ΕΛΜΕ και των συναδέλφων να έχουν τη δική τους φωνή. Τη στάση τους αυτή που οδηγεί στον εκφυλισμό και την υπονόμευση του σωματείου και των διαδικασιών του την αντιπαλεύουμε σταθερά και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε γιατί είναι στις αρχές μας η υπεράσπιση των σωματείων που αποτελούν πόλο συσπείρωσης και όπλο πάλης και διεκδίκησης.

Στη Γενική Συνέλευση στις 3/9/20 υπήρξαν αποφάσεις για κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες σχετικά με την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων και έγιναν δεκτές προτάσεις συναδέλφων σε αυτή την κατεύθυνση. Για το επείγον αυτό ζήτημα καταθέσαμε την πρόταση της Γ.Σ. στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ και έγινε αποδεκτή να οργανωθεί σύσκεψη των συναδέλφων και των Συλλόγων Διδασκόντων την Τετάρτη 9/9/2020, στην αυλή του 2ου Γυμνασίου Ευόσμου, στις 12.00 μ. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και αποφάσισε συγκεκριμένες δράσεις και κινητοποιήσεις που θα κατατεθούν στο Δ.Σ. για να υλοποιηθούν.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης προτείναμε στο Δ.Σ. και έγινε αποδεκτή η οργάνωση παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 9/9/2020, στις 2.00 μ.μ. στη Διεύθυνση Δυτικής Θεσσαλονίκης, απαιτώντας διαφάνεια στις υπηρεσιακές  μεταβολές,  κάλυψη όλων των κενών και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών ενάντια στις τρίμηνες συμβάσεις εργασίας που ετοιμάζει με νόμο το Υπουργείο Παιδείας, ασφαλή μέτρα λειτουργίας των σχολείων. Προτείναμε στο Δ.Σ. και έγινε αποδεκτή η πρόταση σε συντονισμό με τις άλλες ΕΛΜΕ, Συλλόγους Π.Ε., γονείς και μαθητές να οργανωθεί συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου την Πέμπτη 10/9, στις 1.00 μ.μ. για δυναμική και μαζική απάντηση στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και την απαράδεκτη στάση του Υπουργείου Παιδείας που αφήνει χωρίς μέτρα ασφαλούς λειτουργίας τα σχολεία.

Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση που οργανώνουν οι ΕΛΜΕ και οι Σύλλογοι Π.Ε. την Πέμπτη 10/9 στις 1.00 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου. Τους καλούμε να συμμετέχουν στην κινητοποίηση που οργανώνουν τα σωματεία ενάντια στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική ενόψει της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Σάββατο 12/9, στις 6.00 μ.μ., στην Καμάρα.

Διαβάστε Επίσης:


ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

Εκλογές αιρετών: Η πλατφόρμα ZEUS καλεί τα μέλη εφορευτικών επιτροπών σε επιμόρφωση
Εκλογές αιρετών: Η πλατφόρμα ZEUS καλεί τα μέλη εφορευτικών επιτροπών σε επιμόρφωση
Μήνυμα του Γραφείου Αρωγής Χρηστών «Ζευς» προς τα διορισμένα μέλη των εφορευτικών επιτροπών για τις εκλογές αιρετών 
Εκλογές αιρετών: Η πλατφόρμα ZEUS καλεί τα μέλη εφορευτικών επιτροπών σε επιμόρφωση
Εσείς κα Κεραμέως κάνατε τεστ και μάθατε! Για εμάς δεν προβλέπεται
Εσείς κα Κεραμέως κάνατε τεστ και μάθατε! Για εμάς δεν προβλέπεται
Με αφορμή τη κα Νίκη Κεραμέως και τον Κορονοϊο, λίγα λόγια για τα τεστ Covid-19 στους μαθητές και στα σχολεία - Τι αναφέρει πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ
Εσείς κα Κεραμέως κάνατε τεστ και μάθατε! Για εμάς δεν προβλέπεται
Εκλογές αιρετών: «Εκλογές βίας και νοθείας - Να παραιτηθεί η υπουργός»
Εκλογές αιρετών: «Εκλογές βίας και νοθείας - Να παραιτηθεί η υπουργός»
Κριτική της «Εκπαιδευτικής Λέσχης» για τους χειρισμούς της Νίκης Κεραμεώς στις εκλογές αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια του υπουργείου...
Εκλογές αιρετών: «Εκλογές βίας και νοθείας - Να παραιτηθεί η υπουργός»
Κρούσματα σε σχολεία: Θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι στη ΔΠΕ Λάρισας και στην ΠΔΕ Θεσσαλίας
Κρούσματα σε σχολεία: Θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι στη ΔΠΕ Λάρισας και στην ΠΔΕ Θεσσαλίας
Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα στη χώρα - Θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και στην Περιφερειακή...
Κρούσματα σε σχολεία: Θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι στη ΔΠΕ Λάρισας και στην ΠΔΕ Θεσσαλίας