Παγκόσμια Ημέρα για την Προστασία της Εκπαίδευσης από Επιθέσεις
Σήμερα 9 Σεπτεμβρίου 2020 και για πρώτη φορά στην ιστορία καθιερώνεται από τον ΟΗΕ η "Παγκόσμια Ημέρα για την Προστασία της Εκπαίδευσης από Επιθέσεις"

Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και γενικότερα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα υπήρξαν πάντοτε στόχοι επιθέσεων εν καιρώ πολέμου. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, οι επιθέσεις που εμποδίζουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση έχουν αυξηθεί. Καθόλου τυχαία δεν θεωρείται πλέον η τάση να μετατρέπονται τα σχολεία σε στρατιωτικούς στόχους κατά τη διάρκεια ενόπλων συγκρούσεων, αφού το  σχολείο αποτελεί εύκολο στόχο και έχει μεγάλη συμβολική αξία.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο η επιλογή εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ως στρατιωτικών στόχων απαγορεύεται. Ειδικά όταν αυτά λειτουργούν με βάση τον αρχικό προορισμό τους, δηλαδή καθαρά ως εκπαιδευτικά ιδρύματα και δεν συμβάλλουν στην πολεμική προσπάθεια οποιουδήποτε είδους επίθεση αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Σήμερα 9 Σεπτεμβρίου 2020 και για πρώτη φορά στην ιστορία καθιερώνεται από τον ΟΗΕ η "Παγκόσμια Ημέρα για την Προστασία της Εκπαίδευσης από Επιθέσεις".

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα μετά από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε πριν λίγους μήνες και σκοπός της είναι να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για το τεράστιο πρόβλημα πρόσβασης στην εκπαίδευση που έχουν εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο που ζουν σε περιοχές που πλήττονται από πολεμικές συγκρούσεις.

Επιπλέον, τονίζει την επιτακτική ανάγκη προκειμένου να ενταθούν, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι προσπάθειες αύξησης της χρηματοδότησης, ώστε να προωθηθούν ασφαλή σχολικά περιβάλλοντα και μέτρα προστασίας των σχολείων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε καταστάσεις ένοπλων συγκρούσεων και εμφυλίων πολέμων.

 

Θανάσης Κοπάδης

Μαθηματικός - Συγγραφέας

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2021: Αυτά είναι τα θέματα σε Χημεία, Πληροφορική, Κοινωνιολογία

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΜΟΝΟ ΜΕ  25 ευρώ το μήνα τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το νέο σεμινάριο που μοριοδοτεί

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ του GoLearn με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

σχετικά άρθρα

Αγίου Πνεύματος: Πώς θα λειτουργήσουν αύριο σούπερ μάρκετ και καταστήματα
Tη Δευτέρα οι τράπεζες θα είναι κλειστές, ενώ τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά
Αγίου Πνεύματος: Πώς θα λειτουργήσουν αύριο σούπερ μάρκετ και καταστήματα
emvolio
Κορονοϊός - Παυλάκης: Οι συνδυασμοί εμβολίων δουλεύουν πολύ καλύτερα
Τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε από τους εμβολιασμούς λένε ότι ο κίνδυνος για θρομβώσεις που είναι γνωστός πια και μπορεί να αντιμετωπιστεί,...
Κορονοϊός - Παυλάκης: Οι συνδυασμοί εμβολίων δουλεύουν πολύ καλύτερα