Σχολεία
Σήμερα 9 Σεπτεμβρίου 2020 και για πρώτη φορά στην ιστορία καθιερώνεται από τον ΟΗΕ η "Παγκόσμια Ημέρα για την Προστασία της Εκπαίδευσης από Επιθέσεις"

Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και γενικότερα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα υπήρξαν πάντοτε στόχοι επιθέσεων εν καιρώ πολέμου. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, οι επιθέσεις που εμποδίζουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση έχουν αυξηθεί. Καθόλου τυχαία δεν θεωρείται πλέον η τάση να μετατρέπονται τα σχολεία σε στρατιωτικούς στόχους κατά τη διάρκεια ενόπλων συγκρούσεων, αφού το  σχολείο αποτελεί εύκολο στόχο και έχει μεγάλη συμβολική αξία.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο η επιλογή εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ως στρατιωτικών στόχων απαγορεύεται. Ειδικά όταν αυτά λειτουργούν με βάση τον αρχικό προορισμό τους, δηλαδή καθαρά ως εκπαιδευτικά ιδρύματα και δεν συμβάλλουν στην πολεμική προσπάθεια οποιουδήποτε είδους επίθεση αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Σήμερα 9 Σεπτεμβρίου 2020 και για πρώτη φορά στην ιστορία καθιερώνεται από τον ΟΗΕ η "Παγκόσμια Ημέρα για την Προστασία της Εκπαίδευσης από Επιθέσεις".

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα μετά από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε πριν λίγους μήνες και σκοπός της είναι να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για το τεράστιο πρόβλημα πρόσβασης στην εκπαίδευση που έχουν εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο που ζουν σε περιοχές που πλήττονται από πολεμικές συγκρούσεις.

Επιπλέον, τονίζει την επιτακτική ανάγκη προκειμένου να ενταθούν, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι προσπάθειες αύξησης της χρηματοδότησης, ώστε να προωθηθούν ασφαλή σχολικά περιβάλλοντα και μέτρα προστασίας των σχολείων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε καταστάσεις ένοπλων συγκρούσεων και εμφυλίων πολέμων.

 

Θανάσης Κοπάδης

Μαθηματικός - Συγγραφέας

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

iaponia
Σοκ στην Οσάκα: Άνδρας έπεσε με το αυτοκίνητο σε μαθητές – «Είχα βαρεθεί τα πάντα»
Επτά παιδιά τραυματίστηκαν αλλά νοσηλεύονται εκτός κινδύνου – Ο δράστης συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας
Σοκ στην Οσάκα: Άνδρας έπεσε με το αυτοκίνητο σε μαθητές – «Είχα βαρεθεί τα πάντα»
xrisoxoidis
Χρυσοχοΐδης για Νομική: «Μόνο η σύλληψη αξίζει στους κουκουλοφόρους»
Οργή Χρυσοχοΐδη για την επίθεση στη Νομική – Βολές κατά των πανεπιστημιακών αρχών για αδράνεια στην εφαρμογή του νόμου
Χρυσοχοΐδης για Νομική: «Μόνο η σύλληψη αξίζει στους κουκουλοφόρους»
pinakas_ekpaideutikoi
Στα 15 ευρώ το παράβολο για τους πίνακες ΑΣΕΠ – Οργή στους αναπληρωτές
Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να πενταπλασιάσει το κόστος εγγραφής, με το Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ να καταγγέλλει ότι τα πλεονάσματα χτίζονται...
Στα 15 ευρώ το παράβολο για τους πίνακες ΑΣΕΠ – Οργή στους αναπληρωτές
protomagia 2025
Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά στο κέντρο της Αθήνας -Δείτε εικόνες
Με γαρύφαλλα, υψωμένες γροθιές και συνθήματα στις συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά
Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά στο κέντρο της Αθήνας -Δείτε εικόνες