Κορονοϊός: Πώς άνοιξαν τα σχολεία στην Ευρώπη - Τα μέτρα προστασίας
Σε αρκετές χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη ανοίξει τα σχολεία, ενώ κάθε ευρωπαϊκή χώρα ακολουθεί διαφορετικές προσεγγίσεις για την ελαχιστοποίηση της μετάδοσης της νόσου του κορονοϊού

Δείτε παρακάτω τα μέτρα που θα πρέπει να ακολουθούν μαθητές και εκπαιδευτικοί σε δέκα χώρες της Ευρώπης, όπου έχουν ανοίξει οι πόρτες των σχολείων τους.

Βρετανία

Τα δημοτικά σχολεία άνοιξαν στην Αγγλία την 1η Ιουνίου με συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες μαθητών. Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ηλικίας 15 έως 18 ετών, επέστρεψαν στις τάξεις τους στις 15 Ιουνίου. Οι μαθητές όλων των ηλικιών επιστρέφουν σε κανονικό σχολικό ωράριο για τη νέα σχολική χρονιά αυτήν την εβδομάδα. Τα σχολεία της Σκωτίας άνοιξαν ξανά στις 11 Αυγούστου.

Έρευνα στα αγγλικά σχολεία έδειξε ότι το 96% των σχολείων χωρίζεται σε τάξεις με μικρές ομάδες, κάθε ομάδα διατηρεί μια ασφαλή απόσταση από τις άλλες ομάδες για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης. Η συντριπτική πλειοψηφία σχεδιάζει να αλλάξει τους χρόνους διαλειμμάτων και να κάνει κλιμακωτές τις ώρες προσέλευσης στα σχολεία, σύμφωνα με την έρευνα της Εθνικής Ένωσης Διευθυντών Σχολείων.

Οι κανόνες για τη χρήση μάσκας και άλλον προστατευτικό εξοπλισμό είναι διαφορετικοί. Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγγλία είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες προσώπου σε κοινόχρηστους χώρους εάν επιβληθεί lockdown στις περιοχές τους. Στη Σκωτία, οι μάσκες είναι υποχρεωτικές κατά την είσοδο στο σχολείο.

Γαλλία

Τα σχολεία άνοιξαν την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου στη Γαλλία. Οι μαθητές ηλικιών άνω των 11 ετών πρέπει να φορούν μάσκα σε όλους τους χώρους του σχολείου. Τα σχολεία πρέπει να περιορίζουν την ανάμιξη διαφορικών ομάδων τάξεων, να αερίζουν και να απολυμαίνουν τις αίθουσες.

Η φυσική παρουσία στο σχολείο είναι υποχρεωτική, αν και τα σχολεία μπορούν να προσαρμοστούν σε περιπτώσεις αύξησης τοπικών κρουσμάτων της Covid-19, για παράδειγμα, περιορίζοντας την φυσική παρουσία για μερικές ημέρες ή εβδομάδες. Σε περίπτωση έξαρσης σε περιφερειακό επίπεδο, τα σχολεία μπορεί να κλείσουν προσωρινά.

Στο νηπιαγωγείο, τα παιδιά στην ίδια τάξη δεν χρειάζεται να τηρούν κοινωνικές αποστάσεις. Στα δημοτικά σχολεία έχουν τη δυνατότητα χωρίζονται σε τάξεις από 8 έως 15 μαθητές που θα εναλλάσσονται μεταξύ μισών ημερών στην τάξη και σε διδασκαλία από το σπίτι. Στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όλοι οι μαθητές πηγαίνουν στο σχολείο για τουλάχιστον κάποιες μέρες την εβδομάδα.

Γερμανία

Τα παιδιά έχουν επιστρέψει στο σχολείο σε κανονικούς ρυθμούς από τις αρχές Αυγούστου, στα περισσότερα κρατίδια της Γερμανίας. Μαθητές και εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, εκτός αν κάθονται στα θρανία τους.

Οι τάξεις και οι διαφορετικές ηλικίες μαθητών πρέπει να βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του σχολείου κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. Οι πόρτες και τα παράθυρα παραμένουν ανοιχτά όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι περισσότεροι δάσκαλοι επέστρεψαν στο σχολείο, αν και πολλοί είναι εκείνοι που πίεζαν για λήψη επιπλέον μέτρων προστασίας. Ορισμένα διαδικτυακά μαθήματα συνεχίζονται σε ειδικές περιστάσεις.

Ιταλία

Τα σχολεία στις περισσότερες περιοχές της Ιταλίας αναμένεται να ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου. Τα μέτρα για την ελαχιστοποίηση της μετάδοσης της νόσου δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί. Για την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων, οι ώρες προσέλευσης στο σχολείο θα είναι ελαφρώς κλιμακωτές, και τις ερχόμενες εβδομάδες θα τοποθετηθούν μονοθέσια θρανία. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όσους μπαίνουν και φεύγουν από το σχολείο, αλλά οι μάσκες μπορούν να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων εάν υπάρχει ασφαλής απόσταση μεταξύ των θρανίων.

Ορισμένα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με μεγαλύτερο αριθμό μαθητών σε τάξεις υποστηρίζουν ότι θα χρησιμοποιήσουν έναν συνδυασμό εξ' αποστάσεως εκπαίδευσης και διδασκαλίας με φυσική παρουσία στην σχολική αίθουσα για να αποτραπεί ο συνωστισμός. Η κυβέρνηση συμφώνησε να παράσχει περισσότερους πόρους για περαιτέρω δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, για την ασφαλή μεταφορά στα σχολεία.

Εάν ένας μαθητής ή δάσκαλος μολυνθεί, εναπόκειται στους διευθυντές των σχολείων και στις αρχές υγείας να αποφασίσουν εάν θα κλείσουν ολόκληρο το σχολείο, κάποιες τάξεις ή θα επιβάλουν καραντίνα σε εκείνους που εκτέθηκαν στον ιό.

Ολλανδία

Τα ολλανδικά δημοτικά και γυμνάσια άρχισαν να ανοίγουν σταδιακά τον Αύγουστο. Τα μαθήματα σε δημοτικά και γυμνάσια γίνονται με φυσική παρουσία. Ούτε οι μαθητές ούτε οι δάσκαλοι υποχρεούνται να φορούν μάσκες. Μερικοί δάσκαλοι δεν επιθυμούσαν να επιστρέψουν στην εργασία τους και κάποια σχολεία εισήγαγαν τους δικούς τους κανόνες για τη χρήση μάσκας.

Εάν ένας μαθητής μολυνθεί με τον κορονοϊό, όλοι στο σπίτι του πρέπει να μείνουν σε κατ’οίκον περιορισμό για 10 ημέρες. Τα παιδιά ηλικίας άνω των έξι ετών που παρουσιάζουν συμπτώματα πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να υποβληθούν στο διαγνωστικό τεστ. Οι νεότεροι μαθητές μπορούν να παρακολουθούν τα σχολικά μαθήματα ακόμη και με ήπια συμπτώματα κρυολογήματος, αλλά πρέπει να μένουν στο σπίτι εάν έχουν πυρετό.

Νορβηγία

Τα σχολεία άνοιξαν ξανά σταδιακά από τις 27 Απριλίου. Τα παιδιά δεν υποχρεούνται να φορούν μάσκες και το σχολικό ωράριο παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο. Τα διαδικτυακά μαθήματα δεν είναι πλέον επιλογή. Οι μαθητές θα πρέπει να μένουν μεταξύ τους χωρίς να αναμιγνύονται στο σχολείο με μαθητές άλλων τάξεων. Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, κάθε τάξη έχει ένα διαφορετικό χώρο στο προαύλιο. Οι ώρες των διαλειμμάτων είναι επίσης κλιμακωτές. Τα παιδιά με συμπτώματα πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να εξεταστούν για λοίμωξη από Covid-19. Στα νηπιαγωγεία, τα παιδιά μπορούν να προσέλθουν ακόμη και αν έχουν συνάχι αλλά πρέπει να μείνουν στο σπίτι εάν τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά.

Πολωνία

Τα σχολεία άνοιξαν την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου στην Πολωνία. Οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές εντός της σχολικής αίθουσας. Οι διευθυντές των σχολείων αποφασίζουν για τη χρήση μάσκας σε κοινόχρηστους χώρους και για το αν θα κατανείμουν τις ώρες μαθημάτων. Αιτήματα ορισμένων σχολείων και δήμων για καθυστέρηση της έναρξης του νέου σχολικού έτους απορρίφθηκαν. Δημοτικά και γυμνάσια σε πόλεις όπως στην Βαρσοβία, έχουν μεγάλο αριθμό μαθητών και ορισμένοι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι θα είναι αδύνατο να τηρηθούν οι κανόνες κοινωνικής απόστασης ακόμη και με κλιμακωτά ωράρια. Οι οικογένειες που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμο έως 10.000 ζλότι (περίπου 2.300 ευρώ).

Ρωσία

Τα σχολεία άνοιξαν την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου και στη Ρωσία. Οι ώρες διδασκαλίας και διαλειμμάτων θα είναι κλιμακωτές για να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε κοινόχρηστους χώρους. Θερμομετρήσεις θα γίνονται στο σχολείο. Οι μαθητές με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη θα απομονώνονται. Η σύσταση στα παιδιά είναι να φορούν μάσκα αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Το προσωπικό θα φορά μάσκες διαρκώς, εκτός εάν στέκεται σε ασφαλή απόσταση από τους μαθητές. Η διαδικτυακή εκπαίδευση δεν προσφέρεται ως εναλλακτική.

Ισπανία

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ξεκινούν το ακαδημαϊκό έτος στις περιφέρειες κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Η φυσική παρουσία στο σχολείο είναι υποχρεωτική, όπως και η χρήση μάσκας μέσα στην τάξη για παιδιά ηλικιών έξι ετών και άνω. Οι μαθητές πρέπει να πλένουν τα χέρια τους τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα. Οι κοινωνικές αποστάσεις πρέπει να τηρούνται, εκτός από τα μέλη μιας μικρής ομάδας παιδιών που πρέπει να απέχουν από μέλη άλλων ομάδων. Θερμομετρήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί, στο σχολείο ή στο σπίτι.

Σουηδία

Τα σουηδικά σχολεία παρέμειναν ανοιχτά από την αρχή της πανδημίας και υποδέχθηκαν τους μαθητές στα μέσα Αυγούστου μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι τοπικές αρχές αποφασίζουν πώς θα χειριστούν πιθανές εστίες, με επιλογές όπως το κλείσιμο μεμονωμένων σχολείων. Κάθε σχολείο είναι υπεύθυνο για την τήρηση των κατευθυντήριων οδηγιών σχετικά με την κοινωνική απόσταση και την υγιεινή. Οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές.

Ορισμένοι δήμοι άλλαξαν τα σχολικά προγράμματα για να αποφύγουν συνωστισμούς σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Η απόφαση να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά δεν οδήγησε σε υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης μεταξύ των μαθητών σε σύγκριση με τη γειτονική Φινλανδία, όπου τα σχολεία έκλεισαν προσωρινά, σύμφωνα με κοινή έκθεση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας των δύο χωρών.

Διαβάστε Επίσης:


ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

Εκλογές αιρετών: Η πλατφόρμα ZEUS καλεί τα μέλη εφορευτικών επιτροπών σε επιμόρφωση
Εκλογές αιρετών: Η πλατφόρμα ZEUS καλεί τα μέλη εφορευτικών επιτροπών σε επιμόρφωση
Μήνυμα του Γραφείου Αρωγής Χρηστών «Ζευς» προς τα διορισμένα μέλη των εφορευτικών επιτροπών για τις εκλογές αιρετών 
Εκλογές αιρετών: Η πλατφόρμα ZEUS καλεί τα μέλη εφορευτικών επιτροπών σε επιμόρφωση
Εσείς κα Κεραμέως κάνατε τεστ και μάθατε! Για εμάς δεν προβλέπεται
Εσείς κα Κεραμέως κάνατε τεστ και μάθατε! Για εμάς δεν προβλέπεται
Με αφορμή τη κα Νίκη Κεραμέως και τον Κορονοϊο, λίγα λόγια για τα τεστ Covid-19 στους μαθητές και στα σχολεία - Τι αναφέρει πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ
Εσείς κα Κεραμέως κάνατε τεστ και μάθατε! Για εμάς δεν προβλέπεται
Εκλογές αιρετών: «Εκλογές βίας και νοθείας - Να παραιτηθεί η υπουργός»
Εκλογές αιρετών: «Εκλογές βίας και νοθείας - Να παραιτηθεί η υπουργός»
Κριτική της «Εκπαιδευτικής Λέσχης» για τους χειρισμούς της Νίκης Κεραμεώς στις εκλογές αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια του υπουργείου...
Εκλογές αιρετών: «Εκλογές βίας και νοθείας - Να παραιτηθεί η υπουργός»
Κρούσματα σε σχολεία: Θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι στη ΔΠΕ Λάρισας και στην ΠΔΕ Θεσσαλίας
Κρούσματα σε σχολεία: Θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι στη ΔΠΕ Λάρισας και στην ΠΔΕ Θεσσαλίας
Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα στη χώρα - Θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και στην Περιφερειακή...
Κρούσματα σε σχολεία: Θετικοί στον κορονοϊό εργαζόμενοι στη ΔΠΕ Λάρισας και στην ΠΔΕ Θεσσαλίας