Ανοιγμα σχολείων: «Προσωπικό εργαλείο» η μάσκα, για τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας
"Δεν τίθεται θέμα" δωρεάν μάσκας και καμία αλλαγή στις τάξεις-κουτιά με τους 25 μαθητές επειδή "οι χώροι είναι δεδομένοι" σημειώνει η Γ.Γ του υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων

Ενα "προσωπικό εργαλείο" παρά την υποχρεωτικότητά της στα σχολεία, είναι η μάσκα προστασίας από τον κορονοϊό. Μπορεί να είναι υφασμάτινη και να πλένεται. 

Με αυτό τον τρόπο η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ.Αναστασία Γκίκα απέκλεισε εμμέσως -πριν από λίγο μιλώντας στην ΕΡΤ1- την περίπτωση να δοθούν δωρεάν μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, όπως ζητούν οι γονείς και η εκπαιδευτική κοινότητα.

Η κ.Γκίκα ρωτήθηκε αν η πολιτεία σκοπεύει να χορηγήσει δωρεάν μάσκες και ποιος θα πληρώνει τα τεστ σε περιπτώσεις ύποπτου κρούσματος. Για τα μεν τεστ, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας όμως ότι στο προηγούμενο άνοιγμα των σχολείων "οποτεδήποτε ήταν ανάγκη να γίνει τεστ με την παραμικρή υποψία το τεστ γίνεται απο τον ΕΟΔΥ"

Για τις μάσκες είπε ότι είναι "προσωπικό εργαλείο, μπορεί να είναι υφασμάτινες και να πλένονται. Κάτι προσωπικό, δεν τίθεται θέμα".

"Μπαλάκι" στους Δήμους η καθαριότητα

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας ρωτήθηκε για το θέμα της καθαριότητας, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί με σαφή τρόπο λέγοντας ότι το  έχει αναλάβει το υπουργείο εσωτερικών και το διαχειρίζονται οι δήμοι. "Ξέρω ότι οι δήμοι έχουν αναλάβει να οργανώσουν την καθαριότητα. Πρέπει να είναι ενδελεχής και επισταμένη και κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας", . είπε και τόνισε ότι το υπουργείο έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα είναι. Ούτε για πιθανές προσλήψεις προσωπικού μίλησε."Δεν το αποφασίζουμε εμείς, έχουμε διαβεβαίωση ότι θα είναι επαρκές, το προσωπικό  όπου χρειάζεται ώστε να γίνει όσο καλύτερα είναι δυνατόν η καθαριότητα". Υπενθύμισε ότι τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο η εκπαιδευτική κοινότητα έδειξε προσαρμογή στα μέτρα και είπε "μπράβο" στους εκπαιδευτικούς επειδή αν και άλλη ευθύνη, καθαριότητας υγιεινής και αποστασιοποίησης που επαιξε ρόλο.

Αμεση ανακοίνωση διορισμών, ακολουθούν προσλήψεις αναπληρωτών

Για το αν θα προκύψουν κενά στα σχολεία με την έναρξη της χρονιάς, η κ.Γκίκα είπε ότι το υπουργείο προετοίμασε χρονοδιάγραμμα εδώ και 3 μήνες πριν και οργάνωσε τις διαδικασίες έτσι ώστε αναλάβουν οι εκπαιδευτικοί υπηρεσίες στα σχολεία και όχι στις διευθύνσεις για να αποφύγουμε και τις μετακινήσεις. "Βεβαίως και μην ξεχνάμε ότι εφέτος έχουμε διορισμένους θα ανακοινωθούν αμέσως και θα ακολουθήσουν οι αναπληρωτές. Γι αυτό καλέσαμε τα συμβούλια νωρίτερα απο ότι συνήθως", είπε. Δεν είπε όμως τίποτα για την εκφρασμένη αδυναμία των περισσότερων διευθύνσεων να ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα που έβαλε το υπουργείο.

Ερχονται αναλυτικές οδηγίες

"Οπως ανοίξαμε Μάιο και Ιούνιο, οι εκπαιδευτικοί γονείς και μαθητές, έλαβαν ειδικές οδηγίες λέξη-λέξη και βίντεο και για κάθε περίπτωση και πρωτόκολλο για ύποπτα κρούσματα, το ίδιο θα γίνει και τώρα. Συνεχείς τηλεδιασκέψεις σε συνεργασία με επιτροπή ειδικών, θα δοθούν σχέδια και οδηγίες. Επικαιροποιημένα για να καλύψουμε κάθε περίπτωση και ανησυχία".

Για τις τάξεις με 25 μαθητές: Δεν το κάναμε εμείς...

Η κ.Γκίκα ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο για 25 παιδιά στην τάξη, που όπως είπε δεν έφερε η κ.Κεραμέως αλλά προϋπήρχε και απλώς εκείνη το εφάρμοσε και στην Α' Δημοτικού για λόγους "συνέχειας", δεν αλλάζει επειδή δεν υπάρχουν χώροι:

"Οι χώροι είναι δεδομένοι, μακάρι να είχαμε περισσότερους.. Αρα με αυτά τα δεδομένα θα αυξήσουμε τα μέτρα όσο μπορούμε με αρωγή των εκπαιδευτικών. Στα σχολεία τίποτα δε μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τους εκπαιδευτικούς. Τα 25 παιδιά στην τάξη ήταν (κι από πριν). Η μόνη αλλαγή έγινε στην πρώτη δημοτικού. Ηταν στο δημοτικό, κάναμε και την πρώτη για συνέχεια" Διαβεβαίωσε πάντως ότι το υπουργείο είναι προετοιμασμένο για όλες τις πιθανές εξελίξεις.

Τέλος, ανέφερε ότι οι  πρώτες μέρες στο σχολείο θα εστιάσουν στην ενημέρωση όπως συνέβη Μάιο και Ιούνιο, ενώ για τα Πανεπιστήμια υπενθύμισε ότι είναι αυτοδιοίκητα κι έχει γίνει μεγάλη δουλειά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αλλά θα γίνουν και αναλυτικές ανακοινώσεις πολύ σύντομα.

 

Διαβάστε Επίσης:


ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

Εκλογές αιρετών: Απόσυρση υποψηφίων από τους ΣΕΠΕ της Β' Αθήνας
Εκλογές αιρετών: Απόσυρση υποψηφίων από τους ΣΕΠΕ της Β' Αθήνας
«Δεν θα συναινέσουμε στον ευτελισμό του θεσμού του αιρετού και τη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων χωρίς καμία παρέμβαση του κινήματος και...
Εκλογές αιρετών: Απόσυρση υποψηφίων από τους ΣΕΠΕ της Β' Αθήνας
Συνελήφθη η καθηγήτρια ΕΠΑΛ που αρνείται να φοράει μάσκα στην τάξη
Συνελήφθη η καθηγήτρια ΕΠΑΛ που αρνείται να φοράει μάσκα στην τάξη
Η καθηγήτρια συνελήφθη μετά από μήνυση του διευθυντή του σχολείου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρελθόν είχε περάσει πειθαρχικό για ανάλογο...
Συνελήφθη η καθηγήτρια ΕΠΑΛ που αρνείται να φοράει μάσκα στην τάξη
Δημοτικά-Νηπιαγωγεία: Τοποθετήσεις-αναπληρώσεις διευθυντών, υποδιευθυντών, προϊσταμένων
Δημοτικά-Νηπιαγωγεία: Τοποθετήσεις-αναπληρώσεις διευθυντών, υποδιευθυντών, προϊσταμένων
Αναλυτική ενημέρωση για τις τοποθετήσεις-αναπληρώσεις διευθυντών, υποδιευθυντών, προϊσταμένων σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία από τον αιρετό...
Δημοτικά-Νηπιαγωγεία: Τοποθετήσεις-αναπληρώσεις διευθυντών, υποδιευθυντών, προϊσταμένων