Άνοιγμα σχολείων: Το σενάριο αναβολής
Για το άνοιγμα των σχολείων το Υπουργείο Παιδείας με βάση και τις τοποθετήσεις των ειδικών επεξεργάζεται όλα τα πιθανά σενάρια παρακολουθώντας την πορεία των κρουσμάτων. Έως τώρα είναι γνωστό πως τα σχολεία θα ξεκινήσουν στις 7 Σεπτεμβρίου

Άνοιγμα Σχολείων - Κορονοϊός

Όπως όλα δείχνουν η χώρα μπαίνει σε μία νέα φάση σε σχέση με τον κορονοϊό που χαρακτηρίζεται από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και αυτό προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες, την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας.

Η εκπαιδευτική κοινότητα, οι μαθητές, οι γονείς και οι καθηγητές βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα το ξέσπασμα των κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο δημιουργεί ερωτηματικά για τι θα συμβεί με τις σχολικές μονάδες, το άνοιγμά τους και κυρίως τον τρόπο λειτουργίας τους.

Τοποθετήσεις πάνε και έρχονται με πιο χαρακτηριστική αυτή του καθηγητή κου Σύμψα που τόνισε πριν λίγες ημέρες πως αν δεν ληφθεί απόφαση για αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς τότε θα ενεργοποιηθούν η εκ περιτροπής λειτουργία ή και υποχρεωτική μάσκα στις αίθουσες.

Σύμφωνα και με αποκλειστικές πληροφορίες της τελευταίας στιγμής από το in.gr, στο τραπέζι της κυβέρνησης έχει πέσει η πρόταση από την πλευρά των λοιμωξιολόγων, να μην ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως το υπουργείο Παιδείας είχε αποφασίσει

Μάσκα στα σχολεία

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη επισήμανε ότι «ο,τιδήποτε χρειαστεί για τη λειτουργία των σχολείων μάσκες, αντισηπτικά  θα το φροντίσουμε σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση». Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως η κατεύθυνση είναι να ανοίξουν τα σχολεία με όποια μέτρα και αν χρειαστούν.

Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν εάν «είναι εύκολο στους εκπαιδευτικούς να μιλάνε με την μάσκα για 30- 40 λεπτά στην τάξη» και η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη απάντησε: «Έχετε δίκαιο ότι αυτά θα είναι ερωτήματα τα οποία στην καθημερινότητα της τάξης θα είναι ένα ζήτημα, αν οριστεί η μάσκα ως προαπαιτούμενο. Έχοντας διδάξει σε σχολείο πάνω από 11 χρόνια αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι «μπαίνουν» νέες συνθήκες  στην καθημερινότητα. Όπως  και τώρα,  νέα παιδιά δουλεύουν σε καταστήματα εστίασης και οπουδήποτε και έχουν συνεχώς την μάσκα. Είναι νέες συνθήκες που πρέπει  να συνηθίσουμε».

Τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων

Σε αυτή την περίοδο τον πρώτο λόγο τον έχουν οι λοιμωξιολόγοι οι οποίοι αναφέρουν πως το τι θα συμβεί με τα σχολεία θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας

Το πρώτο σενάριο που είναι και το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι να αρχίσουν τα σχολεία κανονικά και κατ'επέκταση τα μαθήματα

Το δεύτερο σενάριο είναι να πραγματοποιείται η διδασκαλία εξ περιτροπής. Η γενική γραμματεία του Υπουργείου Παιδείας τόνισε σχετικά με αυτό πως το Υπουργείο βρίσκεται σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Άλλωστε τόνισε έχει υλοποιήσει με πολύ μεγάλη επιτυχία την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Το τρίτο σενάριο που  συζητείται, είναι η χρήση μάσκας από τους μαθητές στις τάξεις ώστε να διεξαχθούν απρόσκοπτα τα μαθήματα. Βέβαια το μέτρο αυτό έχει αρκετές δυσκολίες στην εφαρμογή του, ειδικά για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Οι ειδικοί μελετούν ακόμα και το ενδεχόμενο χρήσης της μάσκας από τους εκπαιδευτικούς όπως αναφέραμε και πιο πάνω

Αποκαλυπτική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις προθέσεις της κυβέρνησης

Aρθρο δέκατο έβδομο Παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης Το πρώτο εδάφιο της παρ.  1 του άρθρου 63 του ν. 4686/2020 (Α’ 96) αντικαθίσταται ως εξής:

“Παρέχεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης και υπό τους ειδικότερους όρους, τις προϋποθέσεις και την έκταση που αποφασίζονται κατά περίπτωση από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση με χρήση μέσων τεχνολογίας σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δεν δύνανται να παρακολουθήσουν διά ζώσης την εκπαιδευτική διαδικασία είτε λόγω καθολικής ή μερικής αναστολής ή απαγόρευσης ή εκ περιτροπής λειτουργίας εκπαιδευτικής δομής είτε για άλλο λόγο που ανάγεται σε έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός”. 

Το εδάφιο που αντικαθίσταται, προέβλεπε ότι είναι δυνατή η, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με χρήση μέσων τεχνολογίας σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δεν δύνανται να παρακολουθήσουν δια ζώσης την εκπαιδευτική διαδικασία είτε λόγω καθολικής ή μερικής αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας εκπαιδευτικής δομής είτε για άλλον λόγο που ανάγεται σε έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός.

Δεν αναφερόταν δηλαδή σε εκ περιτροπής λειτουργία σχολείων.

Τι είχε τονίσει ο Σύψας

«Όλα είναι επικίνδυνα από τα σχολεία μέχρι τις εκκλησίες για επανάκαμψη επιδημίας», είχε σημειώσει στον σταθμό του ΑΝΤ1 προ ημερών ο κ. Σύψας και για αυτό όπως είπε θα γίνουν προσεκτικά ανοίγματα με τακτικό έλεγχο των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ο Καθηγητής τόνισε πως ουδείς είναι άτρωτος στον SARS-CoV-2 και διεμήνυσε πως οι αποφάσεις για τα σχολεία θα ληφθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου.

«Κανείς δεν είναι άτρωτος και έχουμε και πολλούς θανάτους νέων σε χώρες με πολλά κρούσματα. Στην Ελλάδα μας έσωσε το γεγονός ότι έχουμε πολύ λιγότερα κρούσματα στον πληθυσμό, με αποτέλεσμα να μην προσβληθούν και οι νέοι. Δεν είχαμε κανέναν θάνατο από τις ηλικίες μηδέν έως δεκαοχτώ ετών. Όμως κανείς δεν είναι άτρωτος. Ακόμα και οι νέοι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν διασωληνωμένοι», τόνισε και συμπλήρωσε, αναφερόμενος στα σχολεία:

Δείτε επίσης:

Στο «τραπέζι» πρόταση να ανοίξουν τα σχολεία στα τέλη Σεπτεμβρίου

Διαβάστε Επίσης:
 

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

 

Παν.Αιγαίου: Έκπτωση σε σεμινάρια Σχολική Ψυχολογίας ή Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

 

ΒΡΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

 

 

 

σχετικά άρθρα

Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών: Κοροϊδία του υπουργείο για άδειες ευπαθών ομάδων και προσλήψεις
Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών: Κοροϊδία του υπουργείο για άδειες ευπαθών ομάδων και προσλήψεις
«Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θεωρεί τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές αναλώσιμους», σημειώνεται μεταξύ...
Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών: Κοροϊδία του υπουργείο για άδειες ευπαθών ομάδων και προσλήψεις
Καταλήψεις σχολείων: Παρέμβαση της ΕΛΜΕ Πειραιά στην Εισαγγελία
Καταλήψεις σχολείων: Παρέμβαση της ΕΛΜΕ Πειραιά στην Εισαγγελία
Η ΕΛΜΕ Πειραιά ζήτησε να μην κληθεί κανείς διευθυντής σχολείου για κατάθεση σε Αστυνομικό Τμήμα, αίτημα που η εισαγγελέας δεν δέχτηκε
Καταλήψεις σχολείων: Παρέμβαση της ΕΛΜΕ Πειραιά στην Εισαγγελία