Βουλή-Live: Επίκαιρες ερωτήσεις για την αφαίρεση διδακτικής υπηρεσίας λόγω κύησης και εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη
Συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή

Σε δύο επίκαιρες ερωτήσεις καλείται να απαντήσει σήμερα στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Πρόκειται για τις ερωτήσεις:

1. Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του Κουμμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Ιωάννη Δελή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα: «Αφαίρεση διδακτικής υπηρεσίας από εκπαιδευτικό λόγω επαπειλούμενης κύησης».

2. Επίκαιρη Ερώτηση του ΣΤ’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Λάρισας του Κουμμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Γεώργιου Λαμπρούλη προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα: «Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους των Ιδιωτικών Εκπαιδευτήριων Νέα Γενιά Ζηρίδη και διασφάλιση των δικαιωμάτων τους».
 

Ακολουθούν οι ερωτήσεις:

Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων “Νέα Γενιά Ζηρίδη” και διασφάλιση των δικαιωμάτων τους

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και διαρροές από τη Διεύθυνση των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων “Νέα Γενιά Ζηρίδη”, επίκειται η διακοπή της λειτουργίας του σχολείου. Πρόκειται για σχολική μονάδα που απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για τρεις μήνες, ενώ βιώνουν την αβεβαιότητα για το μέλλον τους.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για εργαζόμενους που έχουν υποστεί επί μακρόν την πρακτική των μεγάλων καθυστερήσεων στην καταβολή των μισθών τους. Η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει εδώ και πολλά χρόνια εφαρμόσει μία απαράδεκτη πρακτική έναντι των εργαζομένων, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει. Όπως και σε πολλά άλλα ιδιωτικά σχολεία οι εργαζόμενοι υπέμεναν όλο αυτό το χρονικό διάστημα στωικά τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών τους, αποδεχόμενοι το επιχείρημα περί “αναγκαίας συνεισφοράς τους στην προσπάθεια της επιχείρησης να ορθοποδήσει”, την “ανάγκη να βάλουν πλάτη στα δύσκολα” κ.ο.κ.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την επιβολή των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Η επιχείρηση παρανόμως αποπειράθηκε να υπαγάγει τους εργαζόμενους στο σύνολό τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους, ενώ παρεχόταν εντατική τηλεκπαίδευση από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, η οποία μάλιστα ξεκίνησε αμέσως μετά τη διακοπή των διά ζώσης μαθημάτων. Οι εκπαιδευτικοί αντέδρασαν με διήμερη αποχή από την τηλεκπαίδευση και επανήλθαν στην εργασία τους ευθύς μόλις το Υπουργείο Παιδείας αποσαφήνισε, έστω και με καθυστέρηση, τον παράνομο χαρακτήρα της εργοδοτικής ενέργειας.

Ακολούθησε η εξόφληση των μισθών του Μαρτίου μόλις στις 15 Μαΐου του τρέχοντος έτους και λίγες μέρες πριν τη λήξη του διδακτικού έτους η διοίκηση ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι αδυνατεί να δεσμευτεί για το χρόνο καταβολής των αποδοχών τους. Οι εργαζόμενοι, διαμαρτυρόμενοι, προχώρησαν σε 48ωρη απεργία, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, τα οποία σήμερα αφορούν τρεις μήνες (Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο).

Ακολούθησε η διασπορά φημών και δημοσιεύματα στον τύπο περί διακοπής λειτουργίας του σχολείου, για τα οποία εμφανώς έδωσε τροφή η Διοίκηση της επιχείρησης με προτροπές της προς πολλούς γονείς να βρουν άλλο σχολείο για τη νέα σχολική χρονιά και με την επιστροφή προκαταβολών που είχαν δοθεί για το νέο σχολικό έτος.

Τις τελευταίες μέρες, οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα για το μέλλον της επιχείρησης και το δικό τους, παραμένοντας, όπως αναφέρθηκε, πάνω από τρεις μήνες απλήρωτοι, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη δυνατότητά τους να καλύψουν βασικές βιοποριστικές τους ανάγκες.

Ερωτώνται οι κ υπουργοί:

1. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν, για να καταβληθούν άμεσα οι νόμιμες αποδοχές των εργαζόμενων στα Εκπαιδευτήρια “Νέα Γενιά Ζηρίδη”;

2. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να αποσαφηνίσει η εργοδοσία τις προθέσεις της και προκειμένου να διασφαλιστούν στο ακέραιο τα δικαιώματα των εργαζομένων στα Εκπαιδευτήρια “Νέα Γενιά Ζηρίδη”;

Για το δικαίωμα των γυναικών εκπαιδευτικών στην προστασία της μητρότητας

Με αφορμή την αφαίρεση διδακτικής υπηρεσίας από εκπαιδευτικό λόγω επαπειλούμενης κύησης, το ΚΚΕ κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας, στην οποία σημειώνει αναλυτικά:

«Το δικαίωμα των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων και δη των εκπαιδευτικών στη μητρότητα υποσκάφθηκε με απαράδεκτο τρόπο από το Περιφερειακό Συμβούλιο Επιλογής Υποψήφιων Συντονιστών/τριών Εκπαιδευτικού Εργου κλάδου ΠΕ60 Νηπιαγωγών για το 1ο και 2ο ΠΕΚΕΣ Ιονίων Νήσων της ΠΔΕ Ιονίων Νήσων.

Το εν λόγω συμβούλιο, μέσα από μια διαδικασία που δημιουργεί πολλά ερωτήματα, προχώρησε στις 4/6/2020 στην ανάκληση του πίνακα ΣΕΕ κλάδου ΠΕ60 του 2018 και στην κατάρτιση νέου προσωρινού αξιολογικού πίνακα κλάδου ΠΕ60 με βάση τα αντικειμενικά μόρια. Συγκεκριμένα, αφαίρεσε τα μόρια που αντιστοιχούν στη διδακτική υπηρεσία της Μαρίας Βλάχου, Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Εργου κλάδου ΠΕ60 Νηπιαγωγών στο 2ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Ιονίων Νήσων (έδρα Αργοστόλι), διαρκούσης της θητείας της και 21 μήνες μετά την τοποθέτησή της.

Ο λόγος ήταν πως η άδεια επαπειλούμενης κύησης, που πήρε η Συντονίστρια κατά το παρελθόν, θεωρήθηκε ως μια συνηθισμένη αναρρωτική άδεια και δεν θεωρήθηκε από το Συμβούλιο Επιλογής ότι εμπίπτει στην άδεια κύησης και λοχείας, για τις οποίες κατοχυρώνεται η υπηρεσία ως διδακτική.

Το υπουργείο Παιδείας, αντί να πάρει καθαρή θέση για το γεγονός και να αναγνωρίσει την επαπειλούμενη κύηση ως άδεια που αφορά την προστασία της μητρότητας, αντί να βάλει φραγμό στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, έδωσε το "πράσινο φως" στο Συμβούλιο να αποφασίσει κατά το δοκούν. Οι συνταγματικές επιταγές περί προστασίας της μητρότητας αγνοούνται, όπως και μια σειρά εγκύκλιοι που αναφέρονται στην επαπειλούμενη κύηση (ΔΙΔΑΔ/Φ.35.31/1606/οικ.7575 26/03/2012 του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αρ. 52, παρ.3 του Ν.3528/2007, σχετική διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη, γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έγγραφα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών κ.ο.κ).

Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σοβαρή, αφού μπορεί στην προκειμένη περίπτωση η απόφαση του Συμβουλίου να αφορά μία συγκεκριμένη εκπαιδευτικό, ανοίγει όμως επικίνδυνους δρόμους, συνολικά, για το χτύπημα των δικαιωμάτων που σχετίζονται με τη μητρότητα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, που υπογράφει την Επίκαιρη Ερώτηση, ζητά από την υπουργό μέτρα ώστε:

  • Να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η κύηση και η μητρότητα ως ασθένεια και να μην τιμωρούνται εκπαιδευτικοί με περικοπή διδακτικής υπηρεσίας.
  • Να μπει τέλος στις διακρίσεις σε βάρος των εγκύων γυναικών.
  • Να τροποποιήσει άμεσα την απόφασή του το Συμβούλιο Επιλογής, αποκαθιστώντας τη μοριοδότηση της Μαρίας Βλάχου.

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

 

Αυτό είναι το κορυφαίο μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην Ειδική Αγωγή με ανοικτές αιτήσεις

 

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Μοριοδότηση Προσλήψεων αναπληρωτών με ετήσιο εξ αποστάσεως σεμινάριο
 

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα