Ιδιοκτήτρια κυλικείου στην Κοζάνη: Περάσαμε Πάσχα χωρίς τα 800 ευρώ - Δεν ξέρουμε αν θα λειτουργήσουμε από Σεπτέμβριο
Στο Δήμο Εορδαίας η πρώτη απόφαση πανελλαδικά για απαλλαγή των κυλικειούχων από τη δεύτερη δόση

Κυλικειούχος σχολείου της Κοζάνης με αποκλειστικό βιοποριστικό επάγγελμα το ίδιο καταγγέλλει στο prlogos.gr την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα κυλικεία των σχολείων έχοντας πάρει εδώ και τέσσερις μήνες μόνο 800 ευρώ, τα οποία δεν καλύπτουν ούτε τις ασφαλιστικές εισφορές της. «Περάσαμε Πάσχα χωρίς τα 800 ευρώ» σημειώνει . Ακόμα και με τα 534 ευρώ που θα δοθούν είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν βασικές ανάγκες της με τα δύο παιδιά της να σπουδάζουν.

Η ίδια εργάζεται εδώ και 27 χρόνια σε κυλικεία σχολείων, έχει πιστοποιηθεί με 120 ώρες κατάρτισης και τώρα βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. «Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για εμάς. Οι ασφαλιστικές εισφορές τρέχουν ,και οι λογαριασμοί» δηλώνει ζητώντας να ακουστεί το αίτημά της στη σχολική επιτροπή του δήμου Κοζάνης για απαλλαγή από τη δεύτερη δόση. Συγκεκριμένα αναφέρεται στη δόση Δεκεμβρίου -Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου, όταν τα σχολεία υπολειτουργούσαν με την έξαρση τότε των ιώσεων και τις πολλαπλές απουσίες που έφταναν ως και το 60% των μαθητών για μεγάλο διάστημα. «Ζήτησα τη μείωση των φοιτητικών ενοικίων για τα παιδιά μου, αλλά δεν το δικαιούμουν ως ελεύθερος επαγγελματίας».

70 οικογένειες στο Νομό Κοζάνης και 8.000 εργαζόμενοι, ιδιοκτήτες κυλικείων σε όλη την χώρα βρίσκονται στην ίδια δεινή κατάσταση με το 70% αυτών να μην έχει δεύτερο επάγγελμα για τον βιοπορισμό τους. Η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Κοζάνης πάγωσε τη δεύτερη δόση ως τον Οκτώβριο, για να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση.

Με έναν ολόκληρο κλάδο ξεκρέμαστο όταν ακόμα δεν γνωρίζουν αν θα λειτουργήσουν το Σεπτέμβριο παρότι τα κυλικεία έχουν την μορφή του take away και οι ιδιοκτήτες τους δεν έρχονται σε επαφή με τους μαθητές. Όταν στις κατασκηνώσεις με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας τα κυλικεία επιτρέπονται με μέριμνα για την τήρηση αποστάσεων και συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά.
Για το δήμο Κοζάνης τα 35.000 ευρώ των κυλικειούχων τη δεύτερης δόσης είναι ένα σοβαρό ποσό, δεδουλευμένο, το οποίο αν δεν δοθεί θα στερηθεί από τα σχολεία την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του prlogos ζητήθηκε από τους κυλικειούχους να αναφέρουν τις περιπτώσεις εκείνες που βιοπορίζονται αποκλειστικά από τη λειτουργία του για να ληφθεί ειδική μέριμνα.

Στο Δήμο Εορδαίας όμως και συγκεκριμένα στις 26 Μάϊου πάρθηκε η πρώτη απόφαση σε όλη την χώρα για απαλλαγή των αναδόχων των Κυλικείων των Σχολικών Μονάδων Α/θµιας Εκπ/σης και Β/θµιας Εκπ/σης από την πληρωµή της Β΄ και Γ΄∆όσης του σχολικού έτους 2019-2020 οι οποίοι πλήττονται από την πανδηµία του κορωναϊού (covid-19), καθώς και η αναστολή κάθε διαδικασίας για εκµίσθωση σχολικού κυλικείου, εκτός αν παραιτηθεί ο εκµεταλλευτής του. Το Υπουργείο παρατείνει για ένα έτος εξάλλου τα μισθώματα που έληγαν ως τις 30 Ιουνίου και αναστέλλει την τρίτη δόση Μαρίου-Απριλίου -Μαΐου αυτιοδίκαια.

Πρόκειται για μια γενναία απόφαση που στερεί μεν από το δήμο έσοδα, αλλά εξετάστηκε περισσότερο ο ανθρώπινος παράγοντας όπου και επικράτησε. Το γεγονός ότι προϊόντα των κυλικείων λήξανε, χαλάσανε, αλλά και το αβέβαιο μέλλον για πολλές οικογένειες επικράτησε. Το 2012 επί θητείας Λάζαρου Μαλούτα είχε αποφασιστεί μείωση των μισθωμάτων κατά 20% λόγω οικονομικής κρίσης. Είναι γεγονός όμως και αυτή η σχολική χρονιά είναι χαμένη για τους ιδιοκτήτες των κυλικείων, όσο και για τους μαθητές και για αυτό χρειάζεται κάποια μέριμνα. Οι189 μέρες λειτουργία το χρόνο , φέτος ήταν κάτω από τις μισές με ό, τι αυτό συνεπάγεται για έναν ολόκληρο κλάδο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ALFAVITA.GR

Ακολουθήστε μας στο GoogleNews για να μάθετε πρώτοι μόνο τις ειδήσεις που σας ενδιαφέρουν

Διαβάστε Επίσης:


ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

Διαδικτυακή προσομοίωση συνάντησης Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης με τη συμμετοχή φοιτητών
Διαδικτυακή προσομοίωση συνάντησης Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης με τη συμμετοχή φοιτητών
Δράσεις της Ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης
Διαδικτυακή προσομοίωση συνάντησης Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης με τη συμμετοχή φοιτητών
Οδηγίες για τη συγκρότηση διαδικτυακών τμημάτων και την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης
Οδηγίες για τη συγκρότηση διαδικτυακών τμημάτων και την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης
Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή αναμετάδοση μαθημάτων από την αίθουσα διδασκαλίας για τους μαθητές που απουσιάζουν - Έγγραφο της Περιφερειακής...
Οδηγίες για τη συγκρότηση διαδικτυακών τμημάτων και την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης