Ψήφισμα - κόλαφο για Κεραμέως ενέκριναν οι πρόεδροι  των ΕΛΜΕ
Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και της Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου Παιδείας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ

Ξέφραγο αμπέλι τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών

Kόλαφο για το υπουργείο Παιδείας και προσωπικά για την κυρία Κεραμέως, αποτελεί το Ψήφισμα των Προέδρων των ΕΛΜΕ όλης της χώρας, αναφορικά με την ανικανότητα του ΥΠΑΙΘ να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα εκπαιδευτικών και μαθητών κατά τη διάρκεια τής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα, το ψήφισμα επιβεβαιώνει πλήρως την καταγγελία του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, ο οποίος  στις 29 Μαΐου κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής, σε σφραγισμένο φάκελο, αρχεία με προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων καθηγητών, για τις ώρες μαθήματος που είχαν κάνει εξ αποστάσεως, τον αριθμό των μαθητών που τις είχαν παρακολουθήσει, προσωπικές τους παρατηρήσεις και άλλα.

Επρόκειτο για παράνομη διαρροή. Η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου την ίδια μέρα ήταν ότι επρόκειτο για «πρωτοφανές φιάσκο», αφού τα στοιχεία ήταν δήθεν αθώα και είχαν καταχωρηθεί... «οικειοθελώς» από τους εκπαιδευτικούς ως «οδηγός» για τους συναδέλφους τους!

Χθες, η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, διέψευσε τους ισχυρισμούς του υπουργείου και  σε ψήφισμά της επισημαίνει ότι:

Πρώτον, η συγκέντρωση στοιχείων γινόταν κατόπιν προσωπικών τηλεφωνικών κλήσεων της ΓΓ του υπουργείου που πίεζε στελέχη σε όλη την Ελλάδα να τα συλλέγουν, να τα καταχωρούν και να τα αποστέλλουν, χωρίς να στηρίζεται σε γραπτές οδηγίες ή εγκύκλιο. Το υπουργείο, που πιάστηκε ψευδόμενο, όχι μόνο δεν είχε φροντίσει να αποτρέψει τη διαρροή, δίνοντας τις κατάλληλες οδηγίες στους χειριστές, (που, προφανώς, δεν έχουν ευθύνη), αλλά κρυβόταν το ίδιο πίσω τους!

Δεύτερον, στο ίδιο ψήφισμα η συνέλευση των προέδρων ΕΛΜΕ καταγγέλλει το υπουργείο ότι παρέδωσε προσωπικά στοιχεία των εκπαιδευτικών, χωρίς την συγκατάθεσή τους, στην ιδιωτική εταιρία Cisco.

Τρίτον, ότι δεν προέβη σε καμία ενημέρωση των εκπαιδευτικών για ζητήματα όπως: ποια είναι η νόμιμη βάση επεξεργασίας, πόσο χρονικό διάστημα θα διατηρηθούν τα δεδομένα, ποιοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτά και με ποιον τρόπο εξασφαλίζεται  ότι δε θα υπάρχει διαρροή, πού να απευθύνονται οι κατά τόπους χειριστές  για ερωτήσεις και απορίες  σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα και σειρά άλλων στοιχείων που διασφαλίζουν την ορθή τήρηση των κανόνων διαχείρισης προσωπικών δεδομένων.

Τέταρτον, ότι το αποτέλεσμα της επικίνδυνης έλλειψης σχεδιασμού του υπουργείου οδήγησε σε εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων των εκπαιδευτικών για προώθηση διαφημίσεων από ιδιωτικές εταιρίες!

Τα υπόλοιπα από αύριο στη Βουλή, όπου θα συζητείται το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυρίας Κεραμέως.

Μέχρι τότε, θα αναμένουμε την ανακοίνωση του υπουργείου με την οποία θα χαρακτηρίζει το ψήφισμα των προέδρων των ΕΛΜΕ όλης της Ελλάδας (και όλων των πολιτικών αποχρώσεων)... «πρωτοφανές φιάσκο»!

Διαβάστε Επίσης:

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις