Με ανοικτή τους επιστολή προς τον Πρωθυπουργό: Είναι το μοναδικό τμήμα ΑΕΙ στη χώρα, που καταργήθηκε  αναιτιολόγητα, μέσα σε μία νύχτα

Προς:

Γραφείο Πρωθυπουργού Υπουργό Παιδείας Υφυπουργό Παιδείας

Γεν.Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Πρόεδρο Ελληνικής Βουλής

Βουλευτές Νομού Αιτωλοακαρνανίας

Κοινοποίηση: Δήμαρχο Αγρινίου Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

ΘΕΜΑ:     Επανίδρυση     του     τμήματος     Διαχείρισης                Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών Δ.Π.Π.Ν.Τ.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, κυρίες και κύριοι

Σε συνέχεια προηγούμενης επιστολής μας, επανερχόμαστε με την παρούσα σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου που συνεδρίασε στις 4/12/2019, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Κυριαζοπούλου σε δημόσια δήλωση της, ανέφερε ότι εάν το επιθυμούν οι φορείς και η ακαδημαική κοινότητα εμείς θα προτείνουμε την επανίδρυση του τμήματος ΔΠΠΝΤ. Την ίδια μέρα το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου πήρε ομόφωνη απόφαση, ενώ το επόμενο διάστημα και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας καθώς και οι περισσότεροι από τους βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας δήλωσαν την στήριξη τους για το συγκεκριμένο ζήτημα. Στο τέλος Ιανουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ Περιφερειάρχη, Δημάρχων Δυτικής Ελλάδας και της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών στην οποία για μια ακόμα φορά υπήρξε δέσμευση για επανίδρυση του τμήματος ΔΠΠΝΤ. Τον Φεβρουάριο του 2020 σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων και τοπικών διαδικτυακών μέσων, πάρθηκε απόφαση από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών για επανίδρυση του τμήματος ΔΠΠΝΤ, ενώ στη συνέχεια στις αρχές Απριλίου 2020 σύμφωνα πάλι με δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, στάλθηκε ο φάκελος της επανίδρυσης του τμήματος ΔΠΠΝΤ στην ΕΘΑΕΕ την νέα ανεξάρτητη αρχή για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Με μεγάλη μας, όμως, έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας αλλά και στις αποφάσεις της ΕΘΑΕΕ δεν  υπάρχει  κάποιο  θέμα που να αφορά το Πανεπιστήμιο Πατρών και την επανίδρυση του τμήματος μας.

ΚΑΛΟΥΜΕ  για  μια  ακόμα  φορά, την  ελληνική  κυβέρνηση, τους αρμόδιους φορείς καθώς και την ελληνική βουλή να άρει την άδικη απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, με την οποία το τμήμα μας είναι το μοναδικό τμήμα ΑΕΙ στη χώρα, που καταργήθηκε  αναιτιολόγητα, μέσα σε μία νύχτα. Ένα τμήμα με 15χρονη λειτουργία, με πρόσφατη πιστοποίηση απο την ΑΔΙΠ, με 17 μέλη ΔΕΠ, με υποδομές, με σύγχρονο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών και με 1150 ενεργούς φοιτητές και αποφοίτους από όλη την Ελλάδα.

Το τμήμα, ιδρύθηκε το 2004 έχοντας ως στόχο να καλλιεργεί και να προάγει τη γνώση για την πολιτισμική κληρονομιά και τη διαχείριση της. Ειδικότερα, είχε δύο κατευθύνσεις, αυτή της Διαχείρισης Πολιτισμικών Πόρων και της Πολιτισμικής Πληροφορικής/Τεχνολογίας. Αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις νέες τεχνολογίες και τον πολιτισμό.

Σε συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Υπουργό Πολιτισμού στις 2/8/19 ειπώθηκαν τα ακόλουθα:

«Στη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκε προβληματισμός για το γεγονός ότι σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με πολιτιστική κληρονομιά παγκόσμιας ακτινοβολίας, η επισκεψιμότητα των μουσείων σε σχέση με τον αριθμό των ξένων επισκεπτών παραμένει εξαιρετικά χαμηλή με βάση τα διεθνή δεδομένα. Ακριβώς για να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν αυτό το ζήτημα, η Υπουργός Πολιτισμού συμφώνησε μαζί σας να ενεργοποιηθεί πολύ γρήγορα ένα πλέγμα δράσεων για την αναβάθμιση της συνολικής εμπειρίας των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας με αξιοποίηση και της ψηφιακής τεχνολογίας»

Η χώρα μας διαθέτει ένα τεράστιο πολιτισμικό απόθεμα, όμως, χρειάζονται ειδικοί για την αξιοποίηση του, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες. Το τμήμα ΔΠΠΝΤ παρείχε ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών και αποφοίτους ικανούς στη διαχείριση και προβολή του πολιτισμικού μας αποθέματος με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών.

Είναι πρωτοφανές πως όταν ένα τμήμα ΑΕΙ αξιολογείται και πιστοποιείται απο την ΑΔΙΠ τον Ιανουάριο του 2019, μπορεί να καταργείται χωρίς καμία αιτιολόγηση τρείς μήνες αργότερα τον Απρίλιο του 2019. Άλλο ένα μοναδικό κατόρθωμα για την χώρα μας σε βάρος της κοινωνίας!!!!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ λοιπόν, να προβείτε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επανίδρυση του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών Δ.Π.Π.Ν.Τ. στην πόλη του Αγρινίου, ώστε να επανέλθει η ομαλότητα στην ακαδημαϊκή, φοιτητική και τοπική κοινότητα της περιοχής!

Με τιμή,

Οι απόφοιτοι, οι μεταπτυχιακοί και οι προπτυχιακοί φοιτητές του τμήματος

Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών (Δ.Π.Π.Ν.Τ.) με έδρα το Αγρίνιο

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός για 311 θέσεις στα Δικαστήρια: ΟΛΗ Η ΥΛΗ ΕΔΩ

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

kerameos
Κεραμέως: «Καθοριστικής σημασίας το upskilling και το reskilling»
«Το upskilling και το reskilling είναι καθοριστικής σημασίας και η Πολιτεία προσφέρει τις δυνατότητες για να έχουμε την υψηλότερη δυνατή ποιότητα...
Κεραμέως: «Καθοριστικής σημασίας το upskilling και το reskilling»
Μάτι
Δίκη για το Μάτι: «Δεν έγινε ποτέ εισήγηση για απομάκρυνση του πληθυσμού»
«Υπήρχαν σχέδια των Δήμων για απομάκρυνση πληθυσμού, όμως η εισήγηση δεν έγινε ποτέ», είπε ο δικαστικός πραγματογνώμονας Δ. Λιότσιος
Δίκη για το Μάτι: «Δεν έγινε ποτέ εισήγηση για απομάκρυνση του πληθυσμού»
λεωφορείο
Σε κακούργημα μετατρέπεται η κλοπή υλικών από τα ΜΜΜ
Σε κακούργημα μετατρέπεται η ποινή της κλοπής υλικών στον τομέα των συγκοινωνιών - Αυστηροποιείται η ποινή της κλοπής στον τομέα των συγκοινωνιών.
Σε κακούργημα μετατρέπεται η κλοπή υλικών από τα ΜΜΜ