Thumbnail
Γράφει η Μαρία Κουρνέτα, Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας – Μεταφράστρια

Για τις Κατατακτήριες Εξετάσεις Αγγλικής Φιλολογίας που διενεργούνται κάθε χρόνο για τα Τμήματα Αθήνας και Θεσ/νίκης έχουμε ξαναγράψει συνολικά. Ωστόσο, σήμερα θα γίνει μια πιο συγκεκριμένη αναφορά σε ορισμένες ιδιαιτερότητες των εξετάσεων του Αριστοτελείου με βάση την φετινή ύλη (2020) που έχει ήδη ανακοινωθεί. Οι ιδιαιτερότητες αυτές  τις  διαφοροποιούν πολύ θετικά για τους υποψηφίους που ενδιαφέρονται για το Τμήμα αυτό.

Το πρώτο σημείο αφορά τα μαθήματα και την ίδια την ύλη. Τα εξεταζόμενα μαθήματα φέτος θα είναι η Λογοτεχνία, η Γλωσσολογία και η Μεθοδολογία της Μετάφρασης. Αν και τα προηγούμενα χρόνια η εξέταση της Λογοτεχνίας  περιλάμβανε άγνωστο ποίημα, διηγήματα και θεατρικά έργα, η φετινή ύλη περιλαμβάνει- όπως και πέρισυ- μόνο την μελέτη και ανάλυση διηγημάτων. Αυτό, βέβαια, δεν μειώνει την σημαντικότητα της εξέτασης ή την ανάγκη μια εφάμιλλα δυνατής  προετοιμασίας, εφόσον, τόσο η εξέταση όσο και η διόρθωση μπορεί να είναι εξίσου αυστηρές ή δύσκολες. Ωστόσο, σίγουρα αφαιρεί το πολύ έντονο άγχος των υποψηφίων μπροστά στην ανάγκη ανάλυσης ενός εντελώς  άγνωστου ποιήματος, μιας και η ποίηση -και δη η ανάλυσή της-  ενέχουν ιδιαίτερες δυσκολίες, ιδιαιτερότητες και την ανάγκη μιας πιο εξειδικευμένη εμπειρίας και επαφής με την Λογοτεχνία και τον Λόγο, κάτι σίγουρα πρωτόγνωρο και δύσκολο για υποψηφίους που προέρχονται από άλλους τομείς. Κάτι που εκ των πραγμάτων θέλει χρόνο να κατακτηθεί, πόσο μάλλον σε μια άλλη γλώσσα και σε ένα υψηλότατο γλωσσικά, ακαδημαϊκό επίπεδο. Παρ’όλα αυτά πολλοί υποψήφιοι  ανταποκρίθηκαν επιτυχώς τα προηγούμενα χρόνια στην σημαντική αυτή γνωστική πρόκληση ενώ παράλληλα εμπλούτισαν και τις γνώσεις τους στο όμορφο αυτό κομμάτι του Λόγου.

Το μάθημα της Γλωσσολογίας, πλέον, θα εξεταστεί με βάση δύο μόνο συγγράμματα – ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με το παρελθόν που  τα βιβλία ήταν τέσσερα ή πέντε, αν και ένα μεγάλο μέρος της θεματολογίας επαναλαμβανόταν. Αυτό προξενούσε ιδιαίτερη σύγχυση σε πολλούς υποψηφίους που αγωνιούσαν να απομονώσουν τα συναφή σημεία από παντού, πράγμα που δε θα  συμβαίνει αυτήν την χρονιά, χαρίζοντας μια ήρεμη και θετική διάθεση στον κάθε υποψήφιο.

Το μάθημα της Μεθοδολογίας της Μετάφρασης είναι εκ των πραγμάτων ένα πολύ εξειδικευμένο μάθημα και απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και γνώση από την πλευρά του διδάσκοντος μιας και είναι ιδιαίτερα συνθετικό. Διαφοροποιείται σημαντικά από το αντίστοιχο της Αθήνας στο γεγονός ότι δεν είναι απαιτητή η μετάφραση κατά την εξέταση. Παρ’ όλα αυτά η θεωρία της μετάφρασης και τα αναγκαία σχόλια που πρέπει να γίνουν με βάση αυτή είναι η μεγάλη δυσκολία του μαθήματος που απαιτεί σημαντική προσπάθεια και εμπειρία και κυρίως μια καλή, χρονικά έγκαιρη και στοχευμένη προετοιμασία.

Τα παραπάνω αποτελούν μόνον ορισμένες από τις απαραίτητες πτυχές που πρέπει να έχει υπόψιν κάθε υποψήφιος που ξεκινά μια σοβαρή προετοιμασία με σαφή στόχο την επιτυχία στο Αριστοτέλειο και όχι απλά μια προσπάθεια. Το Πρόγραμμα μας -που ακολουθούν υποψήφιοι κάθε χρόνο εδώ και αρκετά χρόνια- φέρνει μεγάλες και εντυπωσιακές επιτυχίες στη Θεσ/νίκη και εξαιρετικές βαθμολογίες ακριβώς λόγω της ακριβούς γνώσης του αντικειμένου και των πολλών μικρών και μεγαλύτερων παραμέτρων των εξετάσεων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την άρτια και άριστη καθοδήγηση των υποψηφίων μας που απολαμβάνουν ένα ποσοστό 100% επιτυχίας στο Τμήμα της όμορφης συμπρωτεύουσας, σταθερά, κάθε χρόνο.

 

Μαρία Κουρνέτα

Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας – Μεταφράστρια

B.Α Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ΕΚΠΑ)

Μ.Α Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία & Πολιτισμός (ΑΠΘ)

ΜEd Σπουδές στην Εκπαίδευση (st) (Ε.Α.Π)

[email protected], κιν. 6944590376

https://www.facebook.com/katataktiriesagglikis/

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα