Νίκη Κεραμέως
Στη διακριτική ευχέρεια των εκπαιδευτικών η δυνατότητα για την αναμετάδοση μαθημάτων από τη «ζωντανή» τάξη στις ψηφιακές πλατφόρμες

Την παραπάνω δήλωσε έκανε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμεώς μιλώντας στο σταθμό OPEN, κάνοντας λόγο για «φθηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια» στις αναφορές για είσοδο καμερών στα σχολεία.

«Η κυβέρνηση δε μίλησε ποτέ για κάμερες», τόνισε η υπουργός Παιδείας αναφερόμενη στις αντιδράσεις για την τροπολογία που προβλέπει την απευθείας μετάδοση μαθημάτων, ενώ έκανε λόγο για «αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας» προς τους μαθητές που για προληπτικούς λόγους παραμένουν εκτός σχολικών μονάδων εν μέσω πανδημίας.

Στη συνέχεια η Ν. Κεραμέως εξήγησε πως η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα μέσω του υπάρχοντος συστήματος εξ αποστάσεως εκπαίδευσης να μεταδοθεί ήχος και εικόνα μέσα από tablet, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ακόμη και κινητό τηλέφωνο, ενώ στην πλατφόρμα έχει καταργηθεί η δυνατότητα καταγραφής και αποθήκευσης.

Η αναμετάδοση, δε, διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες και δικλείδες ασφαλείας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η μετάδοση ήχου και εικόνας των μαθητών, όπως επίσης και η καταγραφή. Επίσης, η είσοδος στις ψηφιακές τάξεις ελέγχεται από τους εκπαιδευτικούς, ενώ η μετάδοση διακόπτεται για την εξέταση.

Σε ερώτηση σχετικά με την διατύπωση από το βήμα της Βουλής πως η κυβέρνηση δεν κάνει «ούτε βήμα πίσω» για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η υπουργός Παιδείας απάντησε πως δεν σημειώνεται καμία αντίφαση ή υποχώρηση του υπουργείου, καθώς εξαρχής η διάταξη δεν είχε υποχρεωτικό χαρακτήρα. Όπως εξήγησε, η διάταξη προβλέπει τη δυνατότητα αναμετάδοσης σε περιόδους επιδημίας και δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Για την πραγματοποίηση της αναμετάδοσης έχουν σταλεί ψηφιακές συσκευές προς τις σχολικές μονάδες, ενώ μέσω ΕΣΠΑ έχει αναβαθμιστεί ο τεχνολογικός εξοπλισμός των σχολικών μονάδων. Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, κάθε σχολείο διαθέτει σύνδεση με το διαδίκτυο, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για παροχή δεδομένων από τις εταιρίες-παρόχους για σύνδεση με τις συγκεκριμένες πλατφόρμες.

Η επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων θα αποφασιστεί μόνον αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα εντός των επόμενων ημερών, ενώ σε κάθε περίπτωση συνεχίζεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. «Η προοπτική είναι αισιόδοξη» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως η τελική εισήγηση θα καταρτιστεί από τους ειδικούς.

Παρουσιάζοντας τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, η Ν. Κεραμέως ανέφερε την αύξηση των Πρότυπων-Πειραματικών σχολείων από 9 σε 30, ενώ εισάγονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα τα εργαστήρια δεξιοτήτων με την εισαγωγή νέων θεματικών ενοτήτων, όπως ο εθελοντισμός, η επιχειρηματικότητα, η ενημέρωση για τις εξαρτήσεις κ.α. Στις διατάξεις επίσης συμπεριλαμβάνεται η αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικού έργου, ενώ ειδικές ρυθμίσεις, όπως η διπλή μοριοδότηση για τις δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες, ενισχύουν την έγκαιρη και αποτελεσματική στελέχωση των σχολείων.

Τέλος, για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, η υπουργός παρέπεμψε στην απόφαση του υπ. Εργασίας, σύμφωνα με την οποία δεν εισπράττονται δίδακτρα για υπηρεσίες που δεν παρέχονται εξ αποστάσεως.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Οδηγίες για να κάνετε την αίτηση εύκολα και γρήγορα με λίγα κλικ

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα