Ν. Κεραμέως: Προαιρετική και όχι υποχρεωτική η αναμετάδοση μαθημάτων
Στη διακριτική ευχέρεια των εκπαιδευτικών η δυνατότητα για την αναμετάδοση μαθημάτων από τη «ζωντανή» τάξη στις ψηφιακές πλατφόρμες

Την παραπάνω δήλωσε έκανε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμεώς μιλώντας στο σταθμό OPEN, κάνοντας λόγο για «φθηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια» στις αναφορές για είσοδο καμερών στα σχολεία.

«Η κυβέρνηση δε μίλησε ποτέ για κάμερες», τόνισε η υπουργός Παιδείας αναφερόμενη στις αντιδράσεις για την τροπολογία που προβλέπει την απευθείας μετάδοση μαθημάτων, ενώ έκανε λόγο για «αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας» προς τους μαθητές που για προληπτικούς λόγους παραμένουν εκτός σχολικών μονάδων εν μέσω πανδημίας.

Στη συνέχεια η Ν. Κεραμέως εξήγησε πως η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα μέσω του υπάρχοντος συστήματος εξ αποστάσεως εκπαίδευσης να μεταδοθεί ήχος και εικόνα μέσα από tablet, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ακόμη και κινητό τηλέφωνο, ενώ στην πλατφόρμα έχει καταργηθεί η δυνατότητα καταγραφής και αποθήκευσης.

Η αναμετάδοση, δε, διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες και δικλείδες ασφαλείας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η μετάδοση ήχου και εικόνας των μαθητών, όπως επίσης και η καταγραφή. Επίσης, η είσοδος στις ψηφιακές τάξεις ελέγχεται από τους εκπαιδευτικούς, ενώ η μετάδοση διακόπτεται για την εξέταση.

Σε ερώτηση σχετικά με την διατύπωση από το βήμα της Βουλής πως η κυβέρνηση δεν κάνει «ούτε βήμα πίσω» για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η υπουργός Παιδείας απάντησε πως δεν σημειώνεται καμία αντίφαση ή υποχώρηση του υπουργείου, καθώς εξαρχής η διάταξη δεν είχε υποχρεωτικό χαρακτήρα. Όπως εξήγησε, η διάταξη προβλέπει τη δυνατότητα αναμετάδοσης σε περιόδους επιδημίας και δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Για την πραγματοποίηση της αναμετάδοσης έχουν σταλεί ψηφιακές συσκευές προς τις σχολικές μονάδες, ενώ μέσω ΕΣΠΑ έχει αναβαθμιστεί ο τεχνολογικός εξοπλισμός των σχολικών μονάδων. Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, κάθε σχολείο διαθέτει σύνδεση με το διαδίκτυο, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για παροχή δεδομένων από τις εταιρίες-παρόχους για σύνδεση με τις συγκεκριμένες πλατφόρμες.

Η επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων θα αποφασιστεί μόνον αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα εντός των επόμενων ημερών, ενώ σε κάθε περίπτωση συνεχίζεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. «Η προοπτική είναι αισιόδοξη» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως η τελική εισήγηση θα καταρτιστεί από τους ειδικούς.

Παρουσιάζοντας τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, η Ν. Κεραμέως ανέφερε την αύξηση των Πρότυπων-Πειραματικών σχολείων από 9 σε 30, ενώ εισάγονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα τα εργαστήρια δεξιοτήτων με την εισαγωγή νέων θεματικών ενοτήτων, όπως ο εθελοντισμός, η επιχειρηματικότητα, η ενημέρωση για τις εξαρτήσεις κ.α. Στις διατάξεις επίσης συμπεριλαμβάνεται η αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικού έργου, ενώ ειδικές ρυθμίσεις, όπως η διπλή μοριοδότηση για τις δυσπρόσιτες σχολικές μονάδες, ενισχύουν την έγκαιρη και αποτελεσματική στελέχωση των σχολείων.

Τέλος, για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, η υπουργός παρέπεμψε στην απόφαση του υπ. Εργασίας, σύμφωνα με την οποία δεν εισπράττονται δίδακτρα για υπηρεσίες που δεν παρέχονται εξ αποστάσεως.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Διέρρευσαν πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων

Σχολεία- Νίκη Κεραμέως: Ενδεχομένως να παραταθεί το σχολικό έτος

Ενδοσχολικές εξετάσεις: Πρός ματαίωση και προαγωγή με βαθμούς τετραμήνων

Διορισμοί Εκπαιδευτικών: Πότε θα γίνουν προσλήψεις, πόσες αναμένονται

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΕΩΣ C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!) - ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

ΕΠΑΛ: Χωρίς βιβλία οι μαθητές των Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων
ΕΠΑΛ: Χωρίς βιβλία οι μαθητές των Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων
Μία εβδομάδα πριν το Πάσχα και ακόμα να πάρουν βιβλία οι μαθητές του τομέα Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων των ΕΠΑΛ, επισημαίνει η ΕΛΜΕ Πειραιά
ΕΠΑΛ: Χωρίς βιβλία οι μαθητές των Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων
1ο ΓΕΛ Καλύμνου:Διαπολιτισμική συνάντηση με μαθητές από την Ινδονησία & την Ινδία
1ο ΓΕΛ Καλύμνου:Διαπολιτισμική συνάντηση με μαθητές από την Ινδονησία & την Ινδία
«Με τις συναντήσεις πιστεύουμε πως δίνουμε τη δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριες μας να ξεφύγουν από τη ρουτίνα της τηλεκπαίδευσης, να...
1ο ΓΕΛ Καλύμνου:Διαπολιτισμική συνάντηση με μαθητές από την Ινδονησία & την Ινδία