Θεσσαλονίκη: «Όχι στα μαθήματα Big Brother» Συγκέντρωση ΣΕΠΕ-ΕΛΜΕ στο Άγαλμα Βενιζέλου
Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί στο νομοσχέδιο Κεραμέως και στην τροπολογία για την αναμετάδοση μαθημάτων - Κάλεσμα της Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, σαν τον κλέφτη, ενώ γνωρίζουν την καθολική αντίθεση των εκπαιδευτικών και των σωματείων σε μια τέτοια λογική, κατέθεσε στη Βουλή αυτή την απαράδεκτη ρύθμιση, σε μια τροπολογία, εκπρόθεσμη μάλιστα, που αφορά σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου! 

Αποτελεί συνέχεια των κατευθύνσεων που προωθούνται για το σχολείο με το υπό ψήφιση αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Στοχεύσεις του, όπως η πειθάρχηση, ο πανοπτικός έλεγχος, η τυποποίηση, η μετρησιμότητα του μαθήματος, η  αξιολόγηση εξυπηρετούνται και  με τη συγκεκριμένη τροπολογία που  ψηφίστηκε άρον άρον.

 Στο άρθρο 1 αναφέρεται: «Είναι δυνατή η, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευση με χρήση μέσων τεχνολογίας σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δεν δύνανται να παρακολουθήσουν δια ζώσης την εκπαιδευτική διαδικασία είτε λόγω καθολικής ή μερικής αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας εκπαιδευτικής δομής είτε για άλλο λόγο που ανάγεται σε έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός».

 

Προβλέπει το πρωτοφανές και επικίνδυνο για την εκπαιδευτική διαδικασία: την ταυτόχρονη δια ζώσης διδασκαλία και τη ζωντανή αναμετάδοση της από την τάξη και επιτρέπει την είσοδο κάμερας στις σχολικές τάξεις, προκειμένου να προβάλλεται το μάθημα ζωντανά στα σπίτια των μαθητών που δεν θα μπορούν να παρευρεθούν στο σχολείο.

Η στάση του Υπουργείου Παιδείας είναι εξαιρετικά επικίνδυνη! Η τροπολογία που ψηφίζεται υπερβαίνει κάθε όριο αφού κλείνει το μάτι σε όποιον μαθητή δεν θέλει να έρθει στο σχολείο, να παρακολουθεί το μάθημα από το σπίτι του! Δηλαδή, η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία να μην είναι υποχρεωτική για όλους! 

Η κυβέρνηση που με την πολιτική της αφήνει κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά χωρίς καθηγητές και δασκάλους για μήνες, που στοιβάζει  τους μαθητές σε τριαντάδες μέσα στις σχολικές αίθουσες, που έχει να διορίσει εκπαιδευτικούς εδώ και δέκα χρόνια, που κοροϊδεύει  χιλιάδες αναπληρωτές κάθε χρόνο απολύοντάς τους και προσλαμβάνοντάς τους για να αναπληρώσουν τον εαυτό τους,  που ετοιμάζεται να  νομοθετήσει ένα σχολείο για λίγους και εκλεκτούς, που ανοίγει τα σχολεία  χωρίς να έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο ασφαλούς λειτουργίας τους, έχει το θράσος να διατείνεται πως ενδιαφέρεται για τους μαθητές και τη μόρφωση τους!

Το Υπουργείο Παιδείας μετατρέπει τα σχολικά μαθήματα σε «bigbrother.

Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι μία σύνθετη υπόθεση που δεν είναι ούτε για livestreaming, ούτε για παρακολούθηση από την οθόνη του υπολογιστή από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση.

Η είσοδος της κάμερας μέσα σε μια σχολική τάξη και η μαγνητοσκόπηση του μαθήματος είναι αντιεκπαιδευτική και αντιπαιδαγωγική. Η ζωντανή διαδικασία της μάθησης και της εκπαίδευσης παύει να υπάρχει, η εμπιστοσύνη, η αμεσότητα και η επικοινωνία, η καθημερινή παιδαγωγική πράξη και διδασκαλία οριοθετούνται, όταν οι πρακτικές εκπαιδευτικού και μαθητών παρακολουθούνται από τρίτους.

Η παρακολούθηση ενός μαθήματος μέσα από τη σχολική τάξη από την κάμερα, αντιβαίνει σε κάθε δικαίωμα του εκπαιδευτικού και του μαθητή σε ιδιωτικότητα. Ανά πάσα στιγμή μια κουβέντα ή μια κίνηση μπορεί να δημοσιευτεί και να φτάσει σε χιλιάδες άσχετα μάτια και αυτιά, να γίνει βορά του διασυρμού και κάθε σκοπιμότητας.

 

 

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ.

- Να καταργηθεί η κατάπτυστη τροπολογία – Όχι στις κάμερες παρακολούθησης και την αξιολόγηση

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην επιτρέψουν την εφαρμογή της κατάπτυστης τροπολογίας. Ενεργοποιούμε απόφαση της ΕΛΜΕ και κηρύσσουμε  απεργία – αποχή και καλούμε τους συναδέλφους να μη δεχτούν την on line αναμετάδοση του μαθήματός τους από τη σχολική τάξη.

- Να αποσυρθεί – καταργηθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο

- Μέτρα ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ

Απαντάμε με μαζική συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική συγκέντρωση στις 19/5  στις 1.00 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 6.30 μ.μ. στο προαύλιο του 1ου Γυμνασίου Σταυρούπολης για κλιμάκωση του αγώνα.

 

 

 

                                    ΤΟ Δ/Σ Ε’ ΕΛΜΕ

 

 

σχετικά άρθρα

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Μακριά από κάθε έννοια συμπεριληπτικής εκπαίδευσης το σύστημα που προωθεί το υπουργείο Παιδείας
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Μακριά από κάθε έννοια συμπεριληπτικής εκπαίδευσης το σύστημα που προωθεί το υπουργείο Παιδείας
Η ΕΣΑμεΑ εκφράζει την επί της αρχής πλήρη αντίθεσή της επί του σχεδίου νόμου. Παρά ταύτα στην επιστολή της καταθέτει τις παρατηρήσεις και τα σχόλια...
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Μακριά από κάθε έννοια συμπεριληπτικής εκπαίδευσης το σύστημα που προωθεί το υπουργείο Παιδείας