Μία νέα εκπαιδευτική δυνατότητα για το μάθημα της Ιστορίας Β΄ Γυμνασίου (συμβατή και με τηλε-εκπαίδευση)
Ένα εγχείρημά το οποίο αποσκοπεί στο να βοηθήσει μαθητές και καθηγητές με το μάθημα της Βυζαντινής Ιστορίας της Β΄ τάξης του Γυμνασίου - του Λεωνίδα-Βασίλειου Μανιάτης, πτυχιούχου Αρχαιολογίας και μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ

Αξιότιμες κυρίες, αξιότιμοι κύριοι,

Ονομάζομαι Λεωνίδας-Βασίλειος Μανιάτης και είμαι πτυχιούχος Αρχαιολογίας και μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Λαμβάνω το θάρρος να σας αποστείλω την παρούσα επιστολή, για να σας ενημερώσω για ένα εγχείρημά μου, το οποίο αποσκοπεί στο να βοηθήσει μαθητές και καθηγητές με το μάθημα της Βυζαντινής Ιστορίας της Β΄ τάξης του Γυμνασίου.

Συγκεκριμένα, εδώ και κάποιον καιρό, έχω αναρτήσει σε ιστολόγιο που σχεδίασα ένα corpus 40 διαφορετικών σταυρολέξων και κρυπτολέξων, τα οποία αναφέρονται στο συγκεκριμένο μάθημα, όντας απολύτως συνδεδεμένα με το σχολικό βιβλίο του μαθητή, συνήθως μάλιστα με συγκεκριμένα κεφάλαιά του και εστιάζοντας σε λέξεις-κλειδιά που είναι απαραίτητες για την κατανόηση του μαθήματος.

Τα εν λόγω σταυρόλεξα και κρυπτόλεξα, διατίθενται και σε μορφή εκτυπώσιμων αρχείων τύπου PDF που προορίζονται για εκτύπωση μονής όψης, σε χαρτί Α4 (κατά προτίμηση, αλλά όχι απαραιτήτως έγχρωμη). Το όλο εγχείρημα, το οποίο βασίζεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές θεωρίες της παιγνιώδους και της διερευνητικής μάθηση, αρχικά, όταν σχεδιαζόταν, αποσκοπούσε στο να καταπολεμήσει το φαινόμενο της στείρας εφήμερης απομνημόνευσης του κειμένου του βιβλίου, δίνοντας στους μαθητές έναν εναλλακτικό και μάλλον πιο ευχάριστο τρόπο εμπέδωσης του μαθήματος της επόμενης ημέρας και γενικής επανάληψης εν όψη των προαγωγικών εξετάσεων. Ωστόσο, δεδομένων των εκτάκτων συνθηκών, τις οποίες όλοι μας αντιμετωπίζουμε, θεωρώ ότι το υλικό μου αυτό θα μπορούσε εύκολα να ενταχθεί στον στόχο της τηλε-εκπαίδευσης, τον οποίο έχει θέσει το σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες αυτών των ημερών.

Αποφάσισα λοιπόν να διαθέσω ανιδιοτελώς το υλικό μου αυτό, για να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ενώ οργάνωσα και το ιστολόγιο στο οποίο αυτό φιλοξενείται με τέτοιον τρόπο, ώστε να καταστεί ένα εύχρηστο ψηφιακό εργαλείο διαχείρισης του υλικού αυτού και πλοήγησης του χρήστη σε αυτό. Πραγματικά, αν μπορέσω με το πόνημά μου αυτό, να συνεισφέρω, έστω και στο ελάχιστο, στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών της Μέσης Εκπαίδευσης που διδάσκουν Ιστορία στην συγκεκριμένη τάξη, αλλά και των μαθητών τους που προετοιμάζονται για τις εξετάσεις τους, στο τέλος του χρόνου -κορωνοϊού επιτρέποντος βέβαια- θα είναι για εμένα μεγάλη χαρά. Για τους μαθητές μάλιστα, πιστεύω ότι το υλικό μου, πέραν του παιδαγωγικού του οφέλους, θα μπορέσει να τους χαρίσει και μία εποικοδομητική, όσο και ευχάριστη ενασχόληση για τις ώρες αυτές του υποχρεωτικού τους περιορισμού, στον χώρο της κατοικίας τους.

Θα ήθελα λοιπόν να σας παρακαλέσω, αφού επισκεφθείτε το ιστολόγιό μου και εφ’ όσον κρίνετε ότι κάτι τέτοιο όντως θα βοηθούσε το αναγνωστικό σας κοινό, να προχωρήσετε σε κοινοποίηση του έργου μου, μέσω της σελίδας σας στο Διαδίκτυο, ούτως ώστε να βοηθηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές. Σας υπενθυμίζω ότι το υλικό μου παρέχεται απολύτως ελεύθερα, χωρίς κάποιο αντίτιμο, ενώ και το ίδιο το ιστολόγιο είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αφού δεν φιλοξενεί διαφημίσεις τρίτων, όπως γίνεται σε άλλα ιστολόγια και ιστοσελίδες.

Για να επισκεφτείτε το ιστολόγιο «Εμπέδωση & Ψυχαγωγία», διά του οποίου παρέχεται ελεύθερα το προαναφερθέν υλικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω υπερσύνδεσμο:

https://empedosi-psychagogia.blogspot.com/

Ειλικρινά ελπίζω να βρείτε την δουλειά μου ενδιαφέρουσα και να προχωρήσετε σε κοινοποίησή της. Ευχαριστώντας σας εκ των προτέρων για την πολύτιμη βοήθειά σας,

με εκτίμηση,                             

Λεωνίδας-Βασίλειος Μανιάτης

σχετικά άρθρα

ΑΣΕΠ - Προσλήψεις: Τα Μοριοδοτούμενα Σεμινάρια εκπαιδευτικών τον Ιουνίο
ΑΣΕΠ - Προσλήψεις: Τα Μοριοδοτούμενα Σεμινάρια εκπαιδευτικών τον Ιουνίο
Τα κορυφαία μοριοδοτούμενα σεμινάρια Δημόσιων Πανεπιστημίων που αφορούν εκπαιδευτικούς με ανοικτές αιτήσεις
ΑΣΕΠ - Προσλήψεις: Τα Μοριοδοτούμενα Σεμινάρια εκπαιδευτικών τον Ιουνίο
Ξάνθη: Κάτοικοι ζητούν από οικογένεια να φύγει από το σπίτι της, γιατί τούς ενοχλεί το αυτιστικό παιδί της
Ξάνθη: Κάτοικοι ζητούν από οικογένεια να φύγει από το σπίτι της, γιατί τούς ενοχλεί το αυτιστικό παιδί της
Οργή για τη στάση των κατοίκων χωριού απέναντι στην οικογένεια
Ξάνθη: Κάτοικοι ζητούν από οικογένεια να φύγει από το σπίτι της, γιατί τούς ενοχλεί το αυτιστικό παιδί της