«Ούτε σκέψη για εκκένωση των εστιών - Σίτιση, θέρμανση και ζεστό νερό για όλους»
Ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την αναστολή λειτουργίας των εστιών από την κυβέρνηση

Ως Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μένουμε σταθεροί στην απόφαση μας να παραμείνουμε στα δωμάτια μας, ενάντια στην εγκληματική απόφαση της κυβέρνησης για εκκένωση των εστιών. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να μην πεταχτεί κανένας φοιτητής στο δρόμο, για να μην εκτεθούμε ούτε οι ίδιοι, αλλά ούτε και οι οικογένειές μας στον κίνδυνο του κορονοϊού. Όπως κερδίσαμε να συνεχιστεί η λειτουργία της λέσχης μέχρι και τις 11 Απρίλη, παρά την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), έτσι διεκδικούμε θέρμανση και ζεστό νερό, συχνές απολυμάνσεις σε κοινόχρηστους χώρους, ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς στις εστίες. Καλούμε κάθε σύλλογο, σωματείο, εργατική οργάνωση, να στηρίξει τον δίκαιο αγώνα των εστιακών φοιτητών πανελλαδικά.

Το φιάσκο και ο παραλογισμός της κυβέρνησης συνεχίζεται.

Παρά την αδικαιολόγητη ανακοίνωση της κυβέρνησης στις 23/3 για αναστολή της λειτουργίας των εστιών,  δεν υπήρξε εξ’ αρχής η παραμικρή μέριμνα για τους εστιακούς φοιτητές που δουλεύουν, είναι από το εξωτερικό, έχουν γονείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ή για οποιονδήποτε λόγο, δεν μπορούν να μείνουν κάπου αλλού. Ακόμα και τα ημίμετρα που ανακοίνωσαν καθυστερημένα (αφορούν ένα πολύ μικρό ποσοστό φοιτητών) για την επινοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία και την δωρεάν μετακίνηση των εστιακών φοιτητών, παρά την λήξη της προθεσμίας  για την εκκένωση των εστιών (25/3), δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα αφήνοντας τους φοιτητές στον αέρα. Ακόμα και όσοι ήθελαν να μετακινηθούν, παραμένουν αποκλεισμένοι στην εστία, εφόσον δεν υπάρχουν δρομολόγια για τους περισσότερους προορισμούς. Το φιάσκο γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο με τις ανακοινώσεις  του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ  Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος - Ο.Ε.Ν.Γ.Ε, όπου υποστηρίζουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης για την εκκένωση των εστιών, από επιστημονική άποψη, είναι παράλογη και επικίνδυνη. 

Κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία μας.

Τα παράλογα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ δεν περιορίζονται μόνο στην εκκένωση των εστιών. Από τις πρώτες κιόλας μέρες που ξεκίνησε η διασπορά του ιού στην χώρα μας, ενώ είχαν ανακοινωθεί προσλήψεις στα νοσοκομεία και επίταξη ιδιωτικών δομών υγείας, δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα από αυτά, οδηγώντας την λειτουργία των νοσοκομείων και τις αντοχές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε οριακή κατάσταση. Πάνω από 100 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές μέχρι σήμερα λόγω έλλειψης προσωπικού, στοιχίζοντας καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Έχουν αναγγείλει την απαγόρευση της κυκλοφορίας, επιβάλλοντας δυσβάσταχτα πρόστιμα στους «παραβάτες», την ίδια στιγμή που δεν γίνονται μαζικοί έλεγχοι για το ποιος φέρει τον ιό. Αυτό που διακαώς προσπαθούν, είναι να καθυστερήσουν την διασπορά, για να μην αναγκαστούν να ενισχύσουν ουσιαστικά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που έχει γονατίσει, ειδικά την τελευταία δεκαετία με την εφαρμογή των βάρβαρων μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Να μην υποχωρήσουμε στους εκβιασμούς της Κυβέρνησης. Οι εστιακοί φοιτητές δείχνουν τον δρόμο!

Κυβέρνηση και υπουργείο αντί να ακυρώσουν το μέτρο, απειλούν με ποινικές διώξεις τους πρυτάνεις των ιδρυμάτων, επειδή δεν έχουν προβεί ακόμη σε εκκενώσεις των εστιών, αλλά και με διακοπή ρεύματος και νερού τους εστιακούς φοιτητές αν δεν φύγουν από τα δωμάτια τους! 

Από την πρώτη μέρα της ΚΥΑ, φοιτητικοί σύλλογοι από όλη της Ελλάδα ανακοίνωσαν ότι δεν εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Σε Ιωάννινα, Πάτρα, Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Άρτα κ.α. η αντίδραση ήταν άμεση και έγινε ξεκάθαρο ότι δεν υποχωρούμε στους εκβιασμούς της κυβέρνησης. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα μας για δωρεάν σίτιση, στέγαση, σπουδές για όλους! Δεν θα επιτρέψουμε να το καταργήσουν μπροστά στην τρομολαγνεία του «αόρατου εχθρού» και του «μένουμε σπίτι». Να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, απέναντι σε αυτούς που τις υπονομεύουν. Καλούμε όλους τους εστιακούς φοιτητές να συνεχίσουν τον αγώνα, με κάθε δυνατό μέσο, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και της υγείας μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Ούτε σκέψη για εκκένωση των εστιών - Σίτιση, θέρμανση και ζεστό νερό για όλους τους φοιτητές 
  • Να πάψουν οι εκβιασμοί της κυβέρνησης - Άμεση χρηματοδότηση των αναγκών μας.
  • Μαζικές, δημόσιες προσλήψεις εργαζομένων για την αντιμετώπιση της κατάστασης (π.χ. υγειονομικό προσωπικό).
  • Δωρεάν εξέταση όλων των εστιακών φοιτητών για το αν είναι φορείς του ιού COVID-19. Δωρεάν μέριμνα και υγειονομική περίθαλψη για όποιον έχει ανάγκη.
  • Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες και την αντιμετώπιση της κατάστασης, όχι για ΝΑΤΟ, τράπεζες, καταστολή και εξοπλισμούς.

Διαβάστε επίσης: «Μένουμε εστία»: Εννέα σύλλογοι οικοτρόφων καταδικάζουν την απόφαση της κυβέρνησης 

σχετικά άρθρα

Πώς θα λειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από Δευτέρα
Πώς θα λειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από Δευτέρα

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών την ερχόμενη Δευτέρα. Στην...

Πώς θα λειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από Δευτέρα
Κεραμέως προς Φίλη: "Εμείς βρίσκουμε λύση σε κάθε πρόβλημα, εσείς ψάχνετε πρόβλημα σε κάθε λύση."
Κεραμέως προς Φίλη: "Εμείς βρίσκουμε λύση σε κάθε πρόβλημα, εσείς ψάχνετε πρόβλημα σε κάθε λύση."
Η Υπουργός αναφέρθηκε στην απέχθεια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για οτιδήποτε άπτεται του ιδιωτικού τομέα.
Κεραμέως προς Φίλη: "Εμείς βρίσκουμε λύση σε κάθε πρόβλημα, εσείς ψάχνετε πρόβλημα σε κάθε λύση."