Κορονοϊός: Μιλήστε στα παιδιά σας για να έρθετε πιο κοντά – Οι συμβουλές των ειδικών
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Μιλήστε στα παιδιά σας και γεφυρώστε τα χάσματα που σας χωρίζουν

Η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες σίγουρα είναι πρωτόγνωρη για όλους. Μένουμε σπίτι για το καλό της υγείας όλων μας. Ωστόσο μπορεί η συνθήκη αυτή να φέρει στην επιφάνεια δυσκολίες οι οποίες θα εμφανιστούν κατά την διάρκεια της παραμονής στο σπίτι.

Πολλά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην καθημερινότητα και κρύβονται επιμελώς κάτω από το χαλί θα προκύπτουν συνεχώς.  Ένα δυνατό crash-test το οποίο όμως μπορεί να επιφέρει λύσεις που θα ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον.

Εμείς προτείνουμε την έκφραση των συναισθημάτων, χωρίς όμως πίεση. Φυσικά η κάθε ηλικία είναι διαφορετική. Η προσέγγιση στα παιδιά μας χρειάζεται να γίνεται ανάλογα με την αναπτυξιακή φάση τους.

Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας να μιλάμε με ειλικρίνεια, αλλά σε απλή γλώσσα που μπορούν να καταλάβουν. Στις ηλικίες αυτές που τα παιδιά δεν μπορούν να κατανοήσουν πλήρως την κατάσταση αυτή. Ενισχύουμε περισσότερο το φίλτρο του γονιού, δηλαδή το πως ο γονέας θα μεταβολίσει τα όσα συμβαίνουν για να αισθανθεί το παιδί ασφάλεια.

Στα παιδιά σχολικής ηλικίας, μιλάμε με απλά λόγια, τόσο ώστε να μπορούν να κατανοήσουν, επιτρέπουμε ερωτήσεις που μπορούμε να απαντήσουμε και δεν απαντούμε κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε εμείς.

Από την άλλη πλευρά, με τους εφήβους η συζήτηση είναι κατεξοχήν το εργαλείο επικοινωνίας. Δεν μπορούμε μόνο να μιλήσουμε εμείς στον έφηβο, χρειάζεται να ακούσουμε τις αγωνίες, τις ανησυχίες και τα πιστεύω του.

Αν πάλι οι γονείς νιώθουν πως δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις καταστάσεις που προκύπτουν, υπάρχει η Συμβουλευτική Γραμμή 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» όπου θα δοθούν οι ανάλογες κατευθύνσεις ανά περίπτωση.

Οι ειδικοί της Γραμμής απαντούν καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9.00-21.00.

Η επιστημονική ομάδα της Γραμμής «Μαζί για το Παιδί» 115 25

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Η πρόγνωση για τον καιρό από τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου
Καιρός - Σάκης Αρναούτογλου: Πού θα «χτυπήσουν» ισχυρές μπόρες σε λίγες ώρες
Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο» για κακοκαιρία, ανάμεσά τους και η Αττική - Αναλυτικά το δελτίο καιρού
Καιρός - Σάκης Αρναούτογλου: Πού θα «χτυπήσουν» ισχυρές μπόρες σε λίγες ώρες