ΑΣΟΕΕ: Διοργανώνουν ηλεκτρονική ψηφοφορία με αποστολή e-mail χωρίς τη συναίνεση των φοιτητών
Όπως καταγγέλλεται στο alfavita.gr φοιτητές κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω e-mail, χωρίς όμως να δώσουν άδεια χρήσης του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου - «Το ΟΠΑ δεν έχει σχέση με την ψηφοφορία», σημειώνει η Πρυτανεία

Διοργάνωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μέσω καλέσματος σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις που χρησιμοποιούνται για θέματα της σχολής, οι κάτοχοι των οποίων δεν ρωτήθηκαν για την παραχώρησή τους καταγγέλλουν φοιτητές της ΑΣΣΟΕ.

Όπως καταγγέλλει φοιτητής στο alfavita.gr, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι συνάδελφοί στο στο ΟΠΑ έλαβαν e-mail, με το οποίο καλούνταν να συμμετέχουν σε ηλεκτρονική εξ αποστάσεως ψηφοφορία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για διάφορα θέματα που απασχολούν τους φοιτητές.

Το μήνυμα εστάλη μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΖΕΥΣ», το οποίο διοργανώνει ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα να εντάσσεται στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε. (ΕΔΥΤΕ).

Όμως, όπως τονίζει ο φοιτητής στο alfavita.gr, ποτέ δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του στους αποστολείς του e-mail, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική του διεύθυνση για οποιοδήποτε σκοπό. Παραβιάζονται έτσι βασικές παράμετροι της προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Μάλιστα, μετά από παράπονα και καταγγελίες φοιτητών, η πρυτανεία του ιδρύματος εξέδωσε ανακοίνωση υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους ότι το ΟΠΑ δεν έχει καμία σχέση με τη συγκεκριμένη ψηφοφορία. Τονίζεται δε ότι «υπεύθυνοι για τη συλλογή και χρήση των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των φοιτητών του ΟΠΑ είναι αποκλειστικά οι διοργανωτές της ψηφοφορίας αυτής»

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Με αφορμή καταγγελίες φοιτητών του ΟΠΑ για χρήση των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους χωρίς την έγκρισή τους για συμμετοχή σε ηλεκτρονική ψηφοφορία, η Πρυτανεία του Ιδρύματος διευκρινίζει ότι σε συμμόρφωση με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων δεν παρέχει κανενός είδους δεδομένα των φοιτητών και του προσωπικού προς τρίτους, εάν δεν υπάρχει ρητή νομική πρόβλεψη ή ρητή συναίνεση του κατόχου των δεδομένων.

Το ΟΠΑ δεν έχει οργανώσει και δεν έχει εμπλακεί με κανέναν τρόπο στη διοργάνωση οποιασδήποτε ψηφοφορίας με συμμετοχή φοιτητών, ούτε έχει παράσχει οποιαδήποτε στοιχεία σε τρίτους για διοργάνωση τέτοιας ψηφοφορίας.

Με βάση τις καταγγελίες που έχει λάβει το ίδρυμα, προκύπτει ότι η ψηφοφορία πραγματοποιείται από το σύστημα ψηφοφοριών Ζευς το οποίο φιλοξενείται στο Ε.Δ.Υ.Τ.Ε., χωρίς καμία εμπλοκή του ΟΠΑ, συνεπώς υπεύθυνοι για τη συλλογή και χρήση των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των φοιτητών του ΟΠΑ είναι αποκλειστικά οι διοργανωτές της ψηφοφορίας αυτής».

Η εν λόγω ψηφοφορία καλεί τους φοιτητές να ψηφίσουν για θέματα όπως η ηλεκτρονική συνέχιση των μαθημάτων λόγω διακοπής τους «για μη καθορισμένο λόγο», η αφισκόλληση κ.ά.

Οι διοργανωτές διεξάγουν την ψηφοφορία επικαλούμενοι σχετική απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών, μετά από Γενική Συνέλευση.

Στο αντίποδα, συλλογικότητες και φοιτητές υπογραμμίζουν ότι η αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων του Συλλόγου απαιτεί τη διεξαγωγή καταστατικής συνέλευσης, με την παρουσία συγκεκριμένου αριθμού φοιτητών και με συγκεκριμένη διαδικασία, κάτι το οποίο δεν έγινε. Την ίδια ώρα κάνουν λόγο για «φακέλωμα».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ιδιωτικά σχολεία: Γείτονας, Ιόνιος και Εράσμειος σε επαφές με μεγάλα funds

Έρχονται πρόστιμα μέχρι και 1.000 ευρώ σε χιλιάδες κατόχους οχημάτων

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Καιρός
Η Τσικνοπέμπτη, οι Αποκριές, η Καθαρά Δευτέρα και ο καιρός: ψήσιμο, καρναβάλια και χαρταετός… με το βλέμμα στον ουρανό
Τσικνοπέμπτη 12 Φεβρουαρίου: θα… τσικνίσει ο ουρανός;
Η Τσικνοπέμπτη, οι Αποκριές, η Καθαρά Δευτέρα και ο καιρός: ψήσιμο, καρναβάλια και χαρταετός… με το βλέμμα στον ουρανό
ΝΑΟΣ
Είναι ο αρχαίος ελληνικός ναός ένα… αναποδογυρισμένο πλοίο;
Όπως θα έλεγε και ο Βιτρούβιος, η αρχιτεκτονική γεννιέται από χρεία, χρήσιν και μνήμη — και αυτή η θεωρία το παίρνει αυτό κυριολεκτικά.
Είναι ο αρχαίος ελληνικός ναός ένα… αναποδογυρισμένο πλοίο;
αργια αγιου πνευματος
Καθαρά Δευτέρα 2026: Το πρώτο τριήμερο της χρονιάς και όλες οι αργίες που φέρνουν αποδράσεις
Πότε ανοίγει το Τριώδιο, πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη και ποια τριήμερα «χαμογελούν» στο ημερολόγιο του 2026
Καθαρά Δευτέρα 2026: Το πρώτο τριήμερο της χρονιάς και όλες οι αργίες που φέρνουν αποδράσεις
δημόκριτος δημοκρίτειο δπθ
AI Δημόκριτος»: Όταν η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στο πανεπιστήμιο με κανόνες και ακρίβεια
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης παρουσιάζει έναν ακαδημαϊκό βοηθό ΤΝ που θωρακίζει την αξιοπιστία της γνώσης και ενισχύει τη μαθησιακή διαδικασία
AI Δημόκριτος»: Όταν η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει στο πανεπιστήμιο με κανόνες και ακρίβεια