Πέντε βήματα για να γίνετε καλύτεροι γονείς
Πέντε συμβουλές για την ανατροφή παιδιών που μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο ικανοποιημένοι ως γονείς

Το μεγάλωμα των παιδιών είναι μία από τις πιο δύσκολες δουλειές στον κόσμο - και είναι αυτή για την οποία μπορεί να αισθανθείτε το λιγότερο προετοιμασμένοι.

Δείτε πέντε συμβουλές για την εκτροφή παιδιών που μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε πιο ικανοποιημένοι ως γονείς:

1. Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του παιδιού σας

Τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν την αυτοσυναίσθηση ως μωρά όταν βλέπουν τους εαυτούς τους μέσα από τα μάτια των γονιών τους. Ο τόνος της φωνής σας, η γλώσσα του σώματός σας, και κάθε έκφρασή σας απορροφάται από τα παιδιά σας. Τα λόγια και οι ενέργειές σας ως γονέας επηρεάζουν την αναπτυσσόμενη αυτοεκτίμηση τους περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο.

Το να επαινείτε τις επιτυχίες τους, όσο μικρές κι αν είναι, θα τα κάνει να αισθάνονται περήφανα. Αφήνοντας τα παιδιά να κάνουν πράγματα μόνα τους, θα τα κάνει να νιώθουν ικανά και ισχυρά. Αντιθέτως, η σύγκριση ενός παιδιού με ένα άλλο μόνο αρνητικά συναισθήματα θα φέρει και θα κάνει τα παιδιά να αισθάνονται άχρηστα.

Αποφύγετε να κάνετε φορτισμένες δηλώσεις ή να χρησιμοποιείτε τις λέξεις ως όπλα. Σχόλια όπως "Τι χαζό πράγμα έκανες" ή "Κάνεις σαν μωρό, περισσότερο κι από το μικρό σου αδελφό!" προκαλούν την ίδια ζημιά όπως και τα φυσικά χτυπήματα.

Επιλέξτε τα λόγια σας προσεκτικά και να είστε συμπονετικοί. Αφήστε τα παιδιά σας να γνωρίζουν ότι όλοι κάνουν λάθη και ότι τα αγαπάτε ακόμα και όταν δεν σας αρέσει η συμπεριφορά τους.

2. Παρατηρήστε τα παιδιά όταν φέρονται καλά

Έχετε κάτσει ποτέ να σκέφτεστε πόσες φορές αντιδράτε αρνητικά στα παιδιά σας σε μια συγκεκριμένη ημέρα; Μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι τα επικρίνετε περισσότερο απ' ότι τα επικροτείτε. Πώς θα αισθανόσασταν αν ο εργοδότης σας, σας αντιμετώπιζε με αυτή την πολύ αρνητική καθοδήγηση, έστω και αν είχε καλή πρόθεση;

Η πιο αποτελεσματική προσέγγιση είναι να το παρατηρήσετε όταν τα παιδιά κάνουν κάτι σωστό: "Έστρωσες το κρεβάτι σου χωρίς να στο πω - αυτό είναι καταπληκτικό!" ή "Σε είδα να παίζεις με την αδερφή σου και ήσουν πολύ υπομονετικός". Αυτές οι δηλώσεις θα ενθαρρύνουν περισσότερο την καλή συμπεριφορά σε μακροπρόθεσμη βάση από ότι οι επαναλαμβανόμενοι χλευασμοί.

Βρείτε κάτι για να επαινείτε κάθε μέρα. Να είστε γενναιόδωροι με τις ανταμοιβές - η αγάπη, οι αγκαλιές και τα συγχαρητήρια σας μπορούν να κάνουν θαύματα και συχνά ανταμείβονται αρκετά. Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι "αυξάνεται" περισσότερο η συμπεριφορά που θέλετε να δείτε στο παιδί σας.

3. Ορίστε όρια 

Η πειθαρχία είναι απαραίτητη σε κάθε νοικοκυριό. Ο στόχος της πειθαρχίας είναι να βοηθήσει τα παιδιά να επιλέξουν να συμπεριφερθούν σωστά και να μάθουν τον αυτοέλεγχο. Μπορούν να δοκιμάσουν τα όρια που καθορίζετε γι 'αυτά, αλλά χρειάζονται για να γίνουν αργότερα υπεύθυνοι ενήλικες.

Η θέσπιση κανόνων για το σπίτι βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τις προσδοκίες σας και να αναπτύξουν τον αυτοέλεγχο. Κάποιοι κανόνες ενδέχεται να είναι: Όχι τηλεόραση μέχρι να διαβάσουν για τα μαθήματά τους και να κάνουν τις εργασίες τους ή δεν επιτρέπεται να χτυπούν άλλα παιδιά, να βρίζουν ή να προκαλούν με τη συμπεριφορά τους.

Ένα κοινό λάθος που κάνουν οι γονείς είναι η αποτυχία να επιβάλλουν τις συνέπειες. Δεν μπορείτε να πειθαρχήσετε τα παιδιά γιατί σας αντιμίλησαν μια μέρα και να το αγνοήσετε την επόμενη. 

4. Αφιερώστε χρόνο στα παιδιά σας

Είναι συχνά δύσκολο για τους γονείς και τα παιδιά να βρίσκονται μαζί για ένα οικογενειακό γεύμα, πόσο μάλλον να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί. Αλλά μάλλον δεν υπάρχει τίποτα που τα παιδιά σας θα ήθελαν περισσότερο. Ξυπνήστε 10 λεπτά νωρίτερα το πρωί για να μπορείτε να φάτε το πρωινό με το παιδί σας ή αφήστε άπλυτα τα πιάτα στον νεροχύτη και κάντε μαζί μια βόλτα μετά το δείπνο. Τα παιδιά που δεν παίρνουν την προσοχή που θέλουν από τους γονείς τους συχνά παρουσιάζουν κακή συμπεριφορά επειδή είναι βέβαιο ότι θα τους δώσουν σημασία οι γονείς τους με αυτόν τον τρόπο.

 Δημιουργήστε μια "ειδική βραδιά" κάθε εβδομάδα για να είστε μαζί και αφήστε τα παιδιά σας να αποφασίσουν πώς θα περάσετε χρόνο μαζί. Ψάξτε για άλλους τρόπους σύνδεσης - βάλτε μια σημείωση ή κάτι ιδιαίτερο στο κουτί του παιδιού σας.

5. Να είστε καλό πρότυπο

Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν πολλά για το πώς να ενεργούν βλέποντας τους γονείς τους. Όσο πιο μικρά είναι, τόσο πιο πολλά παίρνουν από εσάς. Να σκέφτεστε ότι σας παρακολουθούν συνεχώς τα παιδιά σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που χτυπούν συνήθως έχουν ως πρότυπο την επιθετικότητα στο σπίτι.

Εμφανίστε τα χαρακτηριστικά που θέλετε να δείτε στα παιδιά σας: τον σεβασμό, τη φιλικότητα, την ειλικρίνεια, την ευγένεια και την ανεκτικότητα. Εκδηλώστε ανιδιοτελής συμπεριφορά. Κάνετε πράγματα για άλλους ανθρώπους χωρίς να περιμένετε ανταμοιβή. Εκφράστε τις ευχαριστίες σας και δώστε συγχαρητήρια. Πάνω απ 'όλα, μεταχειριστείτε τα παιδιά σας με τον τρόπο που περιμένετε από άλλους ανθρώπους να σας αντιμετωπίσουν.

σχετικά άρθρα