N. Κεραμέως: Για λόγους πρόληψης η επιστροφή μαθητών από την Ιταλία
Παράλληλα, γίνεται απογραφή των φοιτητών που βρίσκονται στην Ιταλία

«Οι μαθητές, οι οποίοι είναι ήδη σε διαδικασία επιστροφής στη χώρα μας, θα επιστρέψουν κανονικότατα στις δραστηριότητές τους», δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» για τους μαθητές των σχολικών μονάδων που βρίσκονται στην Ιταλία σε εκπαιδευτικές εκδρομές και επιστρέφουν άμεσα στην Ελλάδα, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη γειτονική χώρα.

Παράλληλα, η υπουργός γνωστοποίησε πως γίνεται απογραφή και των φοιτητών που βρίσκονται στην Ιταλία. «Γίνεται μία συστηματική απογραφή τώρα, σε συνεννόηση με όλους τους πρυτάνεις. Δεν συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας», ανέφερε, προσθέτοντας πως η ρύθμιση για την αναστολή των εκδρομών αφορά όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. «Εγκύκλιοι ετοιμάστηκαν και έφυγαν για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια, για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι όλες υπό έκδοση, αν δεν έχουν ήδη εκδοθεί», διευκρίνισε.

Σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή επισήμανε: «Αν υπάρχει μία λέξη που πρέπει να συγκρατήσει κανείς, αυτή η λέξη είναι η πρόληψη. Αμέσως μόλις είχαμε νέα για την εξάπλωση του ιού, πρώτη μας σκέψη ήταν οι μαθητές, οι φοιτητές, οι σπουδαστές, οι εκπαιδευτικοί και γι' αυτό σπεύσαμε προληπτικά και έπειτα από εισήγηση του αρμόδιου φορέα, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, να αναστείλουμε προγραμματισμένες εκπαιδευτικές εκδρομές, παρότι δεν είχαμε πληροφόρηση ότι οποιοσδήποτε μαθητής, φοιτητής, καθηγητής βρισκόταν μέσα στις ζώνες της καραντίνας, που έχουν κριθεί από την ιταλική κυβέρνηση ως πληττόμενες άμεσα. Παρόλα αυτά δράσαμε προληπτικά με πρώτο γνώμονα την προστασία των πολιτών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται στις εκπαιδευτικές δομές εξήγησε ότι «εδώ και πολλές εβδομάδες έχουν σταλεί σχετικές εγκύκλιοι σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για μέτρα πρόληψης και υγιεινής, πώς πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας κ.λπ», ενώ «έχει διατεθεί και κονδύλι από το υπουργείο Εσωτερικών για εξοπλισμό σχετικά με την πρόληψη σε αυτή την κατεύθυνση». 

Σχετικά με τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τον κοροναϊό και τα μέτρα προστασίας της χώρας, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «το υπουργείο Υγείας εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει ετοιμάσει ένα πληρέστατο σχέδιο δράσης αναφορικά με την πρόληψη απέναντι στον συγκεκριμένο ιό» και «η σύσκεψη αφορά το να συζητηθεί με κάθε λεπτομέρεια το σχέδιο δράσης».

Ερωτηθείσα, εξάλλου, σχετικά με τον σχέδιο νόμου που θα παρουσιάσει την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Παιδείας απάντησε: «Είναι ένα σχέδιο νόμου που αφορά και την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, εστιάζει όμως κυρίως στο σχολειό με τις αλλαγές που θα φέρουμε από κάτω προς τα πάνω --ήδη από το νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο, συγκεκριμένες αλλαγές που θα συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο και θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα και στα ΜΜΕ».

Σχετικές δηλώσεις για τα προληπτικά μέτρα του υπουργείου Παιδείας παραχώρησε η υπουργός Παιδείας και στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Η υπουργός τόνισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα καραντίνας/απομόνωσης μαθητών, καθώς σχετικά μέτρα θα ληφθούν μόνο εάν παρατηρηθούν ανησυχητικά συμπτώματα. Οι μαθητές αναμένεται να επιστρέψουν στις δραστηριότητές τους άμεσα κατά την επιστροφή τους στη χώρα.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει η λέξη «φανφάρα» και από πού προέρχεται

Εκπαιδευτικοί: Πότε θα πιστωθεί στο λογαριασμό τους η μισθοδοσία

Μειώσεις στη στρατιωτική θητεία: Πόσους μήνες θα υπηρετούν οι φαντάροι με τον νέο νόμο

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τρόφιμα
Συντηρητικά στο πιάτο μας: Τα πρόσθετα που μπαίνουν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων
Γαλλικές μελέτες συνδέουν τη συχνή κατανάλωση συγκεκριμένων συντηρητικών με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και διαβήτη τύπου 2
Συντηρητικά στο πιάτο μας: Τα πρόσθετα που μπαίνουν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων
Σοφία Ζαχαράκη, Αθηνά Μιχαηλίδου
Ελλάδα – Κύπρος: Κυρώθηκε το νέο Πρόγραμμα Συνεργασίας στην Παιδεία έως το 2027
Σφραγίζεται η συμμαχία των υπουργείων Παιδείας Ελλάδας-Κύπρου: Τι αλλάζει σε υποτροφίες και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Ελλάδα – Κύπρος: Κυρώθηκε το νέο Πρόγραμμα Συνεργασίας στην Παιδεία έως το 2027
ekptoseis.jpg
Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 19 Ιανουαρίου – Σε εξέλιξη οι χειμερινές εκπτώσεις
Με αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον συνεχίζεται η εκπτωτική περίοδος, με προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων και συγκεκριμένους κανόνες για εμπόρους...
Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 19 Ιανουαρίου – Σε εξέλιξη οι χειμερινές εκπτώσεις
ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ BBC ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΑΣ
ΕΚΠΑ: Διεθνής αναγνώριση για το καινοτόμο έργο καταγραφής της βιοποικιλότητας σε αρχαιολογικούς χώρους
Διεθνής αναγνώριση για το ΕΚΠΑ: Το BBC υμνεί το καινοτόμο έργο καταγραφής της βιοποικιλότητας σε αρχαιολογικούς χώρους
ΕΚΠΑ: Διεθνής αναγνώριση για το καινοτόμο έργο καταγραφής της βιοποικιλότητας σε αρχαιολογικούς χώρους