Για την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών στα νηπιαγωγεία
Ομοσπονδία Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Η Ομοσπονδία Καθηγητών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Ο.Κ.Π.Ε.) με ιδιαίτερη χαρά υποδέχεται την ανακοίνωση για τις προθέσεις της υπουργού Παιδείας να εισάγει στο Νηπιαγωγείο μαθήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φυσικής Αγωγής, καθώς και άλλα μαθήματα. Ειδικότερα, επικροτούμε το νέο και σημαντικό δεδομένο ότι η υπουργός έχει ως πρωταρχικό της μέλημα την επένδυση στο διετές υποχρεωτικό Νηπιαγωγείο με Αγγλικά, Φυσική Αγωγή και άλλα μαθήματα, εμπλουτίζοντας με τον τρόπο αυτόν το Πρόγραμμα Σπουδών στα Νηπιαγωγεία, το οποίο δεν έχει αναμορφωθεί από το 2002. Η Ομοσπονδία μας συμμερίζεται την άποψη της υπουργού, η οποία δείχνει ότι έχει αντιληφθεί τις σύγχρονες απαιτήσεις του συνεχώς εξελισσόμενου περιβάλλοντος για την παροχή από την προσχολική ηλικία πολύπλευρης γνώσης και πολύπτυχων δεξιοτήτων στους μαθητές. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η αναμόρφωση του προγράμματος του νηπιαγωγείου, με την εισαγωγή νέων αντικειμένων όπως Φυσική Αγωγή, Αγγλικά, Μουσική, Πληροφορική συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του μαθητή στο πλαίσιο του σύγχρονου Ευρωπαϊκού συγκείμενου.

Η σύμπλευση των θέσεων της Ομοσπονδίας μας με την εκφρασμένη άποψη της υπουργού δε είναι σε καμία περίπτωση τυχαία, αφού για πρώτη φορά στις προθέσεις του υπουργείου είναι να φέρει μια μεταρρύθμιση που να επιχειρεί να εισάγει μια αλλαγή από τη βάση προς την κορυφή (bottom up) και όχι από πάνω προς τα κάτω (top down). Επί σειρά ετών, σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα ήταν απλός θεατής και παθητικός δέκτης σε εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ξεκινούσαν από την κορυφή προς τα κάτω και εμφάνιζαν στο τέλος τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα που οδηγούσαν σε μερική ή ολική αποτυχία. Συνεπώς, η συνετή απόπειρα εισαγωγής μιας εκπαιδευτικής αλλαγής που διακρίνεται από διάθεση ορθής εφαρμογής σε ό,τι αφορά το επίπεδο εισαγωγής της, που δεν είναι άλλο από την προσχολική αγωγή, δηλαδή το πρώτο επίπεδο της εκπαίδευσης, δεν μπορεί να βρίσκει αντίθετους τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, οι οποίοι εδώ και τριάντα περίπου χρόνια στηρίζουν με τον καλύτερο τρόπο την ανάλογη παροχή εξειδικευμένης γνώσης στο δημοτικό σχολείο.

Η Ομοσπονδία μας, ανταποκρινόμενη στα κελεύσματα της σύγχρονης εκπαίδευσης και με σεβασμό στις ανάγκες των μαθητών για την παροχή ουσιαστικής γνώσης από ειδικούς, θα είναι αρωγός και συμμέτοχος στη συγκεκριμένη προσπάθεια του Υπουργείου για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου προγράμματος σπουδών για το νηπιαγωγείο, το οποίο θα καθίσταται δυναμικός πυλώνας της ελληνικής εκπαίδευσης και θα μπορεί να αποτελεί τον ισχυρό κρίκο ορθής σύνδεσης της προσχολικής με τη δημοτική εκπαίδευση. Η ταχύτητα παλαίωσης της γνώσης αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρο που πρέπει να ληφθεί υπόψη από όλους τους συμμετέχοντες στην εκπαιδευτική διαδικασία και σίγουρα δε συνάδει με παρωχημένα προγράμματα σπουδών εικοσαετίας.

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το μοριοδοτούμενο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

 

Αυτό είναι το κορυφαίο μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην Ειδική Αγωγή με ανοικτές αιτήσεις

 

ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ - ΠΙΝΑΚΕΣ: Αυτά είναι τα σεμινάρια που δίνουν μόρια και έχουν ανοικτές αιτήσεις
 

Βρες μαθητές για ιδιαίτερα μέσω της νέας πλατφόρμας του teachersnet

σχετικά άρθρα

Αφγανιστάν: Πυροβόλησαν γνωστή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών
Αφγανιστάν: Πυροβόλησαν γνωστή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών
Η Φαουζία Κούφι, που είναι και βουλευτής και ασκεί δριμύτατη κριτική στους Ταλιμπάν, επιβεβαίωσε ότι δέχτηκε επίθεση μέσα από τη σελίδα της στο...
Αφγανιστάν: Πυροβόλησαν γνωστή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών
Κακαβιά: Νεκρό 10χρονο αγόρι που παρασύρθηκε από ασθενοφόρο
Κακαβιά: Νεκρό 10χρονο αγόρι που παρασύρθηκε από ασθενοφόρο
Το παιδί περίμενε στα σύνορα με την οικογένειά του να περάσει στην Ελλάδα, όμως ασθενοφόρο που κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα το παρέσυρε, με...
Κακαβιά: Νεκρό 10χρονο αγόρι που παρασύρθηκε από ασθενοφόρο