Thumbnail
Σαν σήμερα αφήνει την τελευταία του πνοή - Η σημερινή ημέρα έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Σαν σήμερα, στις 9 Φεβρουαρίου του 1857, αφήνει την τελευταία του πνοή στην Κέρκυρα, ο εθνικός ποιητής, Διονύσιος Σολωμός.

Παράλληλα, η σημερινή ημέρα έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Ο Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1798 στη Ζάκυνθο και ήταν το εξώγαμο παιδί του κόντε Νικόλαου Σολωμού και της υπηρέτριάς του Αγγελικής Νίκλη. Ο πατέρας του πέθανε το 1802, όταν ο μικρός Διονύσιος ήταν μόλις 4 ετών.

Το 1808 ο Διονύσιος Σολωμός έφυγε για σπουδές στην Ιταλία, με τη συνοδεία του Ιταλού δασκάλου του αβά Σάντο Ρόσι. Το 1815 πήρε το απολυτήριο από το Λύκειο της Κρεμόνας και γράφτηκε στο πανεπιστήμιο της Πάβιας, απ' όπου έλαβε πτυχίο Νομικής. Παράλληλα με τις σπουδές, για την οποία δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ, άρχισε να γράφει στίχους στα ιταλικά, ενώ συναναστρέφονταν με διαπρεπείς φιλοσόφους, φιλολόγους και εκπροσώπους της λογοτεχνικής κίνησης της εποχής.

Το 1818 επέστρεψε στη Ζάκυνθο, όπου παρέμεινε για δέκα χρόνια. Εκεί άρχισε να γράφει τα πρώτα του στιχουργήματα στα ελληνικά. Το πρώτο εκτενές ελληνικό ποίημά του και πλέον γνωστό είναι ο "Ύμνος εις την Ελευθερίαν", απόσπασμα του οποίου αποτέλεσε τον ως εθνικό ύμνο της Ελλάδας. Λίγο αργότερα, συνέθεσε το λυρικό ποίημα "Εις τον θάνατο του Λορδ Μπάυρον" και ακολούθησαν "Η καταστροφή των Ψαρών", "Η Φαρμακωμένη", "Ο Λάμπρος", "Εις Μοναχήν", "Ο Κρητικός", "Οι ελεύθεροι Πολιορκημένοι", "Ο Πορφύρας".

Στα τέλη του 1828 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κέρκυρα, όπου βρέθηκε σύντομα στο επίκεντρο ενός κύκλου θαυμαστών και ποιητών, ενός πυρήνα από πνευματικούς ανθρώπους με μεγάλη μόρφωση, με προοδευτικές και φιλελεύθερες ιδέες, με αισθητική κατάρτιση και με αυστηρές αξιώσεις για την τέχνη.

Στις 3 Φεβρουαρίου του 1849 παρασημοφορήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Σωτήρος, διότι «με την ποίηση του διέγειρε τα αισθήματα του λαού στον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία».

Πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου του 1857 στην Κέρκυρα, ύστερα από αλλεπάλληλες εγκεφαλικές συμφορήσεις. Τα οστά του μεταφέρθηκαν το 1865 στη Ζάκυνθο.

Με πληροφορίες από Σαν Σήμερα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

48 νέες θέσεις Πιστοποιημένων Εκπαιδευτών ενηλίκων

Ρεβεγιόν με χιόνια στην Αττική - Προβλέψεις από Καλλιάνο και Κολυδά

Παν.Αιγαίου: Νέα Μοριοδοτούμενα σεμινάρια για Εκπαιδευτικούς με Υποτροφίες έως 31/12

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

λεξικο
Πώς οι γιορτές πήραν τα ονόματά τους: Η ετυμολογία Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
Ο Γ. Μπαμπινιώτης εξηγεί την προέλευση των ονομάτων, από τον Χριστό μέχρι τον Άγιο Βασίλειο
Πώς οι γιορτές πήραν τα ονόματά τους: Η ετυμολογία Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
πρωτοχρονια
Παραδόσεις και έθιμα σε όλο τον κόσμο για την αλλαγή του χρόνου
Η αλλαγή του χρόνου είναι μια στιγμή γεμάτη μαγεία και ελπίδα για νέα ξεκινήματα, αγάπη και ευτυχία. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη, συνοδεύεται από...
Παραδόσεις και έθιμα σε όλο τον κόσμο για την αλλαγή του χρόνου