Το SafeSpace είναι ένα τριετές ερευνητικό πρόγραμμα του Ορίζοντα-2020, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στοχεύει στη βελτίωση της πρόγνωσης διαστημικών καιρικών συνθηκών.

Στις 21 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Κωστής Παλαμάς» του ΕΚΠΑ η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος SafeSpace. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, κήρυξε την έναρξη της συνάντησης και απηύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες.

Το SafeSpace είναι ένα τριετές ερευνητικό πρόγραμμα του Ορίζοντα-2020, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στοχεύει στη βελτίωση της πρόγνωσης διαστημικών καιρικών συνθηκών. Το SafeSpace θα συμβάλει στην ασφάλεια των διαστημικών πόρων μέσω της προηγμένης μοντελοποίησης των ζωνών ακτινοβολίας Van Allen, δηλαδή του πληθυσμού των πιο υψηλοενεργειακών σωματιδίων στο γεωδιάστημα. Η έννοια «διαστημικός καιρός» αναφέρεται σε σοβαρές διαταραχές του εγγύς διαστήματος και της ανώτερης ατμόσφαιρας, που μπορούν να βλάψουν σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές στο διάστημα και στο έδαφος. Αυτές οι διαταραχές οφείθονται σε εκρηκτικά φαινόμενα στον Ήλιο και στην αλληλεπίδρασή τους με το μαγνητικό πεδίο της Γης. Ο απώτερος στόχος του SafeSpace είναι η ανάπτυξη μιας νέας υπηρεσίας διαστημικού  καιρού κατόπιν διαβούλευσης με την ευρωπαϊκή διαστημική βιομηχανία, η οποία θα είναι προσανατολισμένη προς τις απαιτήσεις των χειριστών δορυφόρων.

Στην εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος, επιστήμονες από κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες διαστημικής, παρουσίασαν τις τρέχουσες δυνατότητες πέντε κορυφαίων καθιερωμένων διαστημικών καιρικών μοντέλων και συζήτησαν τρόπους για να επιτύχουν τη συνέργειά τους μέσα στο SafeSpace. Τα πέντε μοντέλα αναφέρονται σε διακριτά τμήματα της σύνδεσης Ηλίου-Γης, καλύπτουν ολόκληρο τον ηλιακό - διαπλανητικό χώρο - η αλυσίδα μαγνητόσφαιρας της Γης και η αποτελεσματική σύζευξη τους θα είναι η βάση μιας προηγμένης υπηρεσίας πρόβλεψης της κατάστασης των ζωνών Van Allen, Πρόκειται για το μοντέλο διάδοσης ηλιακών διαταραχών CNRS / CDPP, το μοντέλο διάδοσης στεμματικλων εκτινάξεων μάζας EUHFORIA του KULeuven, το Νευρωνικό Δίκτυο της ONERA, το μοντέλο πλασμόσφαιρας της IASB και ο κώδικας Salammbô των ζωνών Van Allen της ONERA. Επιπλέον, η κοινοπραξία θα αναπτύξει προηγμένα μοντέλα συντελεστών διάχυσης λόγω ηλεκτρομαγνητικών, τα οποία θα ενσωματωθούν επίσης στον κώδικα Salammbô.

Η συνεργατική χρήση αυτών των μοντέλων θα επιτρέψει την παράδοση ενός εξελιγμένου μοντέλου της ζώνης ηλεκτρονίων Van Allen και μιας πρωτότυπης υπηρεσίας διαστημικών καιρικών συνθηκών με προσαρμοσμένους δείκτες ακτινοβολίας σωματιδίων. Η υπηρεσία θα έχει δυνατότητες πρόγνωσης της κατάστασης των ζωνών Van Allen σε χρονικό ορίζοντα δύο έως τεσσάρων ημερών – κάτι που θα αποτελέσει δραστική πρόοδο συγκριτικά με τις τρέχουσες προγνωστικές δυνατότητες που περιορίζονται σε λίγες μόνον ώρες.

Το πρόγραμμα SafeSpace υλοποιείται από οκτώ ευρωπαϊκούς φορείς:

•    Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Συντονιστής
•    Office National d’Etudes et de Recherches Aérospatiales (ONERA), Γαλλία
•    Katholieke Universiteit Leuven (KULeuven), Βέλγιο
•    Institute for Atmospheric Physics (IAP), Τσεχία
•    Institut royal d'Aéronomie Spatiale de Belgique (IASB), Βέλγιο
•    Thales Alenia Space España (TAS-E), Ισπανία
•    Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), Γαλλία
•    Sandberg & Co (SPARC), Ελλάδα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΠΙΣΗΜΟ: Βγήκε η κατανομή θέσεων για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - 5124 οι ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ (Πίνακας - Αιτήσεις)

Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε ποια ειδικότητα κάνουν αίτηση φιλόλογοι και μαθηματικοί

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Βιβλιοπαρουσίαση
Σήμερα η παρουσίαση του βιβλίου «Στεγαστική αποκατάσταση των προσφύγων του 1922 στις πόλεις – Η περίπτωση του Συνοικισμού Βύρωνος»
Εκπαιδευτική Λέσχη: Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, 6:30 μ.μ., βιβλιοπαρουσίαση & συζήτηση: Στεγαστική αποκατάσταση των προσφύγων του 1922- Η περίπτωση του...
Παρουσίαση βιβλίου «Στεγαστική αποκατάσταση των προσφύγων του 1922 στις πόλεις»
ilektoplixia_gynaika
Σοκαριστικές εικόνες: Διαγωνιζόμενη σε καλλιστεία παθαίνει ηλεκτροπληξία επί σκηνής
Ο παρουσιαστής μόλις αντιλήφθηκε τι συμβαίνει άρχιζε να φωνάζει: «Παθαίνει ηλεκτροπληξία, παθαίνει ηλεκτροπληξία», σε βίντεο που δημοσιεύτηκε από το...
Σοκαριστικές εικόνες: Διαγωνιζόμενη σε καλλιστεία παθαίνει ηλεκτροπληξία επί σκηνής
ΑΣΕΠ διαγωνισμός
Γραπτός ΑΣΕΠ: Από σήμερα οι αιτήσεις στον μεγάλο διαγωνισμό για τις μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο
Αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα κάνετε αίτηση για τον Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 2Γ/2022
Γραπτός ΑΣΕΠ: Από σήμερα οι αιτήσεις για τις μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο
dimosioi-ypalliloi
Εγκύκλιος για την καταγραφή ειδικών πειθαρχικών παραπτωμάτων - Το αργότερο μέχρι 21/12/2022
Ενόψει αναθεώρησης των διατάξεων του πειθαρχικού δικαίου αξιολόγηση των ειδικών πειθαρχικών παραπτωμάτων
Εγκύκλιος για την καταγραφή ειδικών πειθαρχικών παραπτωμάτων - Το αργότερο μέχρι 21/12/2022