Εναρκτήρια συνάντηση του διεθνούς προγράμματος SafeSpace στο ΕΚΠΑ
Το SafeSpace είναι ένα τριετές ερευνητικό πρόγραμμα του Ορίζοντα-2020, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στοχεύει στη βελτίωση της πρόγνωσης διαστημικών καιρικών συνθηκών.

Στις 21 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Κωστής Παλαμάς» του ΕΚΠΑ η εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος SafeSpace. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, κήρυξε την έναρξη της συνάντησης και απηύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες.

Το SafeSpace είναι ένα τριετές ερευνητικό πρόγραμμα του Ορίζοντα-2020, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στοχεύει στη βελτίωση της πρόγνωσης διαστημικών καιρικών συνθηκών. Το SafeSpace θα συμβάλει στην ασφάλεια των διαστημικών πόρων μέσω της προηγμένης μοντελοποίησης των ζωνών ακτινοβολίας Van Allen, δηλαδή του πληθυσμού των πιο υψηλοενεργειακών σωματιδίων στο γεωδιάστημα. Η έννοια «διαστημικός καιρός» αναφέρεται σε σοβαρές διαταραχές του εγγύς διαστήματος και της ανώτερης ατμόσφαιρας, που μπορούν να βλάψουν σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές στο διάστημα και στο έδαφος. Αυτές οι διαταραχές οφείθονται σε εκρηκτικά φαινόμενα στον Ήλιο και στην αλληλεπίδρασή τους με το μαγνητικό πεδίο της Γης. Ο απώτερος στόχος του SafeSpace είναι η ανάπτυξη μιας νέας υπηρεσίας διαστημικού  καιρού κατόπιν διαβούλευσης με την ευρωπαϊκή διαστημική βιομηχανία, η οποία θα είναι προσανατολισμένη προς τις απαιτήσεις των χειριστών δορυφόρων.

Στην εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος, επιστήμονες από κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες διαστημικής, παρουσίασαν τις τρέχουσες δυνατότητες πέντε κορυφαίων καθιερωμένων διαστημικών καιρικών μοντέλων και συζήτησαν τρόπους για να επιτύχουν τη συνέργειά τους μέσα στο SafeSpace. Τα πέντε μοντέλα αναφέρονται σε διακριτά τμήματα της σύνδεσης Ηλίου-Γης, καλύπτουν ολόκληρο τον ηλιακό - διαπλανητικό χώρο - η αλυσίδα μαγνητόσφαιρας της Γης και η αποτελεσματική σύζευξη τους θα είναι η βάση μιας προηγμένης υπηρεσίας πρόβλεψης της κατάστασης των ζωνών Van Allen, Πρόκειται για το μοντέλο διάδοσης ηλιακών διαταραχών CNRS / CDPP, το μοντέλο διάδοσης στεμματικλων εκτινάξεων μάζας EUHFORIA του KULeuven, το Νευρωνικό Δίκτυο της ONERA, το μοντέλο πλασμόσφαιρας της IASB και ο κώδικας Salammbô των ζωνών Van Allen της ONERA. Επιπλέον, η κοινοπραξία θα αναπτύξει προηγμένα μοντέλα συντελεστών διάχυσης λόγω ηλεκτρομαγνητικών, τα οποία θα ενσωματωθούν επίσης στον κώδικα Salammbô.

Η συνεργατική χρήση αυτών των μοντέλων θα επιτρέψει την παράδοση ενός εξελιγμένου μοντέλου της ζώνης ηλεκτρονίων Van Allen και μιας πρωτότυπης υπηρεσίας διαστημικών καιρικών συνθηκών με προσαρμοσμένους δείκτες ακτινοβολίας σωματιδίων. Η υπηρεσία θα έχει δυνατότητες πρόγνωσης της κατάστασης των ζωνών Van Allen σε χρονικό ορίζοντα δύο έως τεσσάρων ημερών – κάτι που θα αποτελέσει δραστική πρόοδο συγκριτικά με τις τρέχουσες προγνωστικές δυνατότητες που περιορίζονται σε λίγες μόνον ώρες.

Το πρόγραμμα SafeSpace υλοποιείται από οκτώ ευρωπαϊκούς φορείς:

•    Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Συντονιστής
•    Office National d’Etudes et de Recherches Aérospatiales (ONERA), Γαλλία
•    Katholieke Universiteit Leuven (KULeuven), Βέλγιο
•    Institute for Atmospheric Physics (IAP), Τσεχία
•    Institut royal d'Aéronomie Spatiale de Belgique (IASB), Βέλγιο
•    Thales Alenia Space España (TAS-E), Ισπανία
•    Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), Γαλλία
•    Sandberg & Co (SPARC), Ελλάδα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα