Β. Διγαλάκης: Διπλό σύστημα διοίκησης στα πανεπιστήμια
«Η ενίσχυση του αυτοδιοίκητου με την ολοκλήρωση πρόσθετων διαδικασιών μέσα στα πανεπιστήμια μπορεί να γίνει με μία διττή δομή Συμβουλίου-Συγκλήτου», σημειώνει ο υφυπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του

Συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης. 

Αναφερόμενος στον έλεγχο των ΑΕΙ από το κράτος, αλλά και την αυτονομία τους, ο κος Διγαλάκης είπε:

«Η εκχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων και η ενίσχυση το αυτοδιοίκητου στα ΑΕΙ είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να συνοδεύεται και από θεσμικά αντίβαρα και διαδικασίες ελέγχου, ώστε να διαφυλαχτεί η διαφάνεια. Η ενίσχυση του αυτοδιοίκητου με την ολοκλήρωση πρόσθετων διαδικασιών μέσα στα πανεπιστήμια μπορεί να γίνει με μία διττή δομή Συμβουλίου-Συγκλήτου. 

Ταυτόχρονα, οι αλλαγές στη διοίκηση των ΑΕΙ θα πρέπει να τύχουν αποδοχής και συναίνεσης από τα ίδια τα ΑΕΙ, τα οποία θα κληθούν να εφαρμόσουν το νέο διοικητικό σχήμα. 

Το ελληνικό πανεπιστήμιο παραδοσιακά έχει κυβερνηθεί από ενιαία διοικητική δομή, με τη Σύγκλητο ως το ανώτατο όργανο διοίκησης του πανεπιστημίου και αυτό το καθιστά διστακτικό να υιοθετήσει εναλλακτικές δομές. 

Οι δύο αυτές απαιτήσεις, θεσμικά αντίβαρα αλλά και αποδοχή και συναίνεση από τα ίδια τα ΑΕΙ, φαίνονται αυτή τη στιγμή αντικρουόμενες. 

Τα πανεπιστήμιά μας πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να αποδεσμευτούν από το σφιχτό εναγκαλισμό με το κράτος και να τρέξουν με ταχύτητα και εξωστρέφεια μπροστά.

Υπάρχουν ιδρύματα που θέλουν να το κάνουν, άλλα που είναι επιφυλακτικά. Δεν βλέπω γιατί αυτή η απόφαση πρέπει να είναι οριζόντια για όλα τα πανεπιστήμια».

Διαβάστε Επίσης:
 

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

 

Παν.Αιγαίου: Έκπτωση σε σεμινάρια Σχολική Ψυχολογίας ή Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

 

ΒΡΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

 

 

 

σχετικά άρθρα

Λαμία: Εισαγγελική παρέμβαση για μαθητικές καταλήψεις και προσφυγόπουλα στα Καμένα Βούρλα
Λαμία: Εισαγγελική παρέμβαση για μαθητικές καταλήψεις και προσφυγόπουλα στα Καμένα Βούρλα
Τριπλή εισαγγελική παρέμβαση για σχολικές καταλήψεις, επεισόδια στα Καμένα Βούρλα, με αφορμή την άφιξη προσφυγόπουλων και πλημμύρες
Λαμία: Εισαγγελική παρέμβαση για μαθητικές καταλήψεις και προσφυγόπουλα στα Καμένα Βούρλα