«Με το νομοσχέδιο αυτό εισάγουμε μια σημαντική τομή στην εκπαιδευτική πολιτική για την οποία είμαστε ιδεολογικά υπερήφανοι, μια αλλαγή νοοτροπίας», σημειώνει, μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής», η υπουργός Παιδείας

«Ιδεολογικά υπερήφανοι για την τομή στην εκπαιδευτική πολιτική» δηλώνουν σε κυβέρνηση και υπυργείο Παιδείας, σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», ανέφερε συγκεκριμένα:

«Με το νομοσχέδιο αυτό εισάγουμε μια σημαντική τομή στην εκπαιδευτική πολιτική για την οποία είμαστε ιδεολογικά υπερήφανοι, μια αλλαγή νοοτροπίας. Για πρώτη φορά εφαρμόζουμε τη σύνδεση ακριβούς ποσοστού της κρατικής χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την αξιολόγησή τους, με κεντρικό στόχο τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας της λειτουργίας τους». 

Η υπουργός Παιδείας συνέχισε:

«Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι το 80% της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων θα δίνεται βάσει αντικειμενικών δεικτών, όπως ο αριθμός των φοιτητών και η γεωγραφική διασπορά του Ιδρύματος. Το υπόλοιπο 20% θα εξαρτάται από την αξιολόγηση επί ποιοτικών κριτηρίων που τα ίδια τα πανεπιστήμια θα έχουν επιλέξει, όπως η εξωστρέφεια και η ερευνητική δραστηριότητα». 

«Εμείς ιδρύουμε την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε αντικατάσταση της περιορισμένης και προϋπάρχουσας ΑΔΙΠ», είπε ακόμα η Νίκη Κεραμέως και συμπλήρωσε: «Εκσυγχρονίζουμε το πλαίσιο λειτουργίας της ανεξάρτητης Αρχής, ενισχύουμε το ρόλο της, διευρύνουμε το πεδίο αρμοδιοτήτων της και θωρακίζουμε την ανεξαρτησία της».

«Η ΕΘΑΑΕ ανταποκρίνεται σε όλο το φάσμα των απαιτήσεων της αξιολόγησης, ανεξαρτησίας, πιστοποίησης των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και εξασφαλίζει στους φοιτητές ένα υψηλότερης ποιότητας δημόσιο πανεπιστήμιο».

Αναφορικά με τα προγράμματα σπουδών η υπουργός είπε:

«Τα προγράμματα σπουδών θα πιστοποιούνται πριν από την έναρξη λειτουργίας τους. Θα εξετάζεται αν τα ΑΕΙ πληρούν ποιοτικές προϋποθέσεις για να οργανώνουν προγράμματα σπουδών α', β' και γ' κύκλου. Εντάσσονται θεματικές και συγκριτικές αξιολογήσεις των Ιδρυμάτων σε κρίσιμα πεδία, π.χ ισότητα των φύλων, πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, ηλεκτρονική μάθηση, εξωστρέφεια. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, και αυτοτελης αξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων των ΑΕΙ.»

Στην ερώτηση για το πώς απελευθερώνεται η χρηματοδότηση της έρευνας, η υπουργός Παιδείας απάντησε:

«Απαλείφουμε τις αγκυλώσεις του υφιστάμενου πλαισίου και προβλέπουμε μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ). Οι αλλαγές που προτείνουμε διαμορφώνουν ένα πιο ευέλικτο και ευσπροσάρμοστο πλαίσιο για τους ΕΛΚΕ που αποτελούν το κεντρικό εργαλείο χρηματοδότησης της έρευνας που διενεργείται στα πανεπιστήμια και στους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς».

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Αποκτήστε όλη την ύλη μαζι με προετοιμασία μόνο 200 ευρώ

ΝΕΟ ΕΚΤΑΚΤΟ 400 ευρώ επίδομα σε 150000 εργαζόμενους - Αιτήσεις ΕΔΩ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 20 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

έφυγε από τη ζωή.jpg
Ασύλληπτη τραγωδία! 13χρονος μαθητής έχασε τη ζωή του: “Ηρακλή θα σε θυμόμαστε πάντα”
Τραγωδία! Νεκρός μαθητής Γυμνασίου: «θα θυμόμαστε πάντα το ήθος και το χαμόγελό σου. Καλό Παράδεισο»
Ασύλληπτη τραγωδία! 13χρονος μαθητής έχασε τη ζωή του: “Ηρακλή θα σε θυμόμαστε πάντα”