Μεγάλο αφιέρωμα του alfavita.gr: Καθ' οδόν για την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών
Εδώ και καιρό αρκετό, η κ.Κεραμέως με τα στελέχη του υπουργείου της επιχειρούν να ηρεμήσουν τον κόσμο της εκπαίδευσης που ανησυχεί, τονίζοντας με κάθε τρόπο ότι αρχικά η αξιολόγηση θα ξεκινήσει από τα σχολεία και τα στελέχη διοίκησης κι όχι από τον απλό εκπαιδευτικό κι ότι σε κάθε περίπτωση, δεν θα έχει τιμωρητικό αλλά υποστηρικτικό χαρακτήρα

Το «δόγμα του σοκ» φαίνεται πως επιχειρεί να  εφαρμόσει η κυβέρνηση -και- στον χώρο της Παιδείας: απανωτά νέα μέτρα, ώστε οι αντιδράσεις να διασπείρονται και ο κόσμος της εκπαίδευσης να κουράζεται, ώσπου να ατονήσουν.

Με νωπό ακόμα το μελάνι από το νομοσχέδιο που, ανάμεσα σε άλλα, επιτρέπει σε αποφοίτους κολεγίων την πρόσβαση στη δημόσια εκπαίδευση χωρίς την επικύρωση πτυχίων από τον ΔΟΑΤΑΠ -για το οποίο εκδηλώθηκαν όπως είναι γνωστό  μεγάλες αντιδράσεις- το επόμενο διάστημα η υπουργός Παιδείας κ.Νίκη Κεραμέως μαζί με τους υφυπουργούς Βασ.Διγαλάκη και Σοφία Ζαχαράκη, ετοιμάζουν σειρά νέων νομοσχεδίων που αφορούν στα Πανεπιστήμια, στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, στην επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης, στα σχολεία και στην αξιολόγηση τους, όπως και των εκπαιδευτικών, που είναι και το φλέγον ζήτημα. Αν και το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση δεν προβλέπεται να είναι το αμέσως επόμενο που θα κατατεθεί, εντούτοις δε θα παει και στις καλένδες.  Αντίθετα τα αμέσως επόμενα νομοσχέδια που ετοιμάζονται (νέες δομές, κριτήρια για τις επιλογές στελεχών, αλλαγές στη λειτουργία των σχολείων) στόχο έχουν να προετοιμάσουν το έδαφος για την αξιολόγηση, η οποία είναι εξάλλου κεντρική πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας.

Με τη συνδρομή του εκλεκτού της νέου προέδρου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) κ.Ιωαννη Αντωνίου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προετοιμάζει λοιπόν το έδαφος για την (επαν)έναρξη της αξιολόγησης σχολείων και εκπαιδευτικών.

Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και καιρό αρκετό, η κ.Κεραμέως με τα στελέχη του υπουργείου της επιχειρούν να καθησυχάσουν τον κόσμο της εκπαίδευσης,  τονίζοντας με κάθε τρόπο ότι αρχικά η αξιολόγηση θα ξεκινήσει από τα σχολεία και τα στελέχη διοίκησης κι όχι από τον απλό εκπαιδευτικό κι ότι σε κάθε περίπτωση, δεν θα έχει τιμωρητικό αλλά υποστηρικτικό χαρακτήρα, δηλαδή δεν θα οδηγεί σε απολύσεις και ποινές αλλά σε επιμορφώσεις και επιβραβεύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο χώρο του κυβερνητικού εκπαιδευτικού συνδικαλισμού επικρατεί αμηχανία. Μια ένδειξή της είναι ότι από την παράταξη ΔΑΚΕ της ΟΛΜΕ, το alfavita.gr ζήτησε δύο φορές να τοποθετηθεί -και μια φορά από τη ΔΑΚΕ της ΔΟΕ- με αρθρογραφία γύρω από φλέγοντα ζητήματα της εκπαίδευσης που έρχονται, όπως ο τρόπος επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης και βέβαια η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, συναντώντας αποστασιοποίηση.

Το alfavita.gr ξεκινάει σήμερα μεγάλο αφιέρωμα στο θέμα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Θα είναι χρήσιμο ως φάκελος πληροφοριών, σε κάθε εκπαιδευτικό και ενδιαφερόμενο για την ποιότητα στο χώρο της Παιδείας: συγκεντρώσαμε τις τελευταίες πληροφορίες για το τι σχεδιάζεται, αλλά και πως εξελίχθηκε η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τι συμβαίνει στις χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, πως πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση στα Πειραματικά σχολεία πριν λίγα χρόνια, τι λένε οι εκπαιδευτικοί για το ζήτημα καθώς και τις γνώμες έγκυρων αναλυτών του εκπαιδευτικού χώρου και εκπαιδευτικών για το τι μέλλει -και δέον- γενέσθαι.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Πότε ανοίγουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια: Αυτά είναι τα τελευταία σενάρια

ΑΣΕΠ - ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: Πιστοποίηση Αγγλικών έως και C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Το ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην Ελλάδα στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

Εκπαιδευτικοί: Όχι κάμερες στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης
Εκπαιδευτικοί: Όχι κάμερες στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης
Όχι στην εγκατάσταση συστήματος  βιντεοεπιτήρησης  στο 1ο  Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης και σε όλες τις σχολικές μονάδες από τον Δήμο ζητάει με...
Εκπαιδευτικοί: Όχι κάμερες στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης
Ημερίδα για τον απόδημο ελληνισμό και τα ελληνικά πανεπιστήμια
Ημερίδα για τον απόδημο ελληνισμό και τα ελληνικά πανεπιστήμια
Ημερίδα υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας - «Ενδυναμώνοντας τις γέφυρες ανάμεσα στα ελληνικά Πανεπιστήμια και τον Ελληνισμό της Διασποράς»
Ημερίδα για τον απόδημο ελληνισμό και τα ελληνικά πανεπιστήμια
Εορτή Τριών Ιεραρχών: Πώς θα εορταστεί εφέτος στα σχολεία
Εορτή Τριών Ιεραρχών: Πώς θα εορταστεί εφέτος στα σχολεία
Εγκύκλιος της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή: Δίωρος εορτασμός την παραμονή, εκκλησιασμός με αντιπροσωπεία μαθητών αν μπορεί να γίνει με ασφάλεια,...
Εορτή Τριών Ιεραρχών: Πώς θα εορταστεί εφέτος στα σχολεία