Από μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ η χρηματοδότηση της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης;
Από ποιόν κωδικό του υπουργείου Εξωτερικών θα διατεθούν τελικά τα κονδύλια προς το κολέγιο Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης;

Με κονδύλια που θα προέρχονται από το Υπουργείο Εξωτερικών και όχι από το υπουργείο Παιδείας, θα επιδοτηθεί -με 2 εκατ. ευρώ ετησίως- η Θεολογική Σχολή Βοστώνης! 

Την αναφορά αυτή έκανε χθες το βράδυ στη Βουλή η υπουργός κ.Νίκη Κεραμέως, στη δευτερολογία της επί του νομοσχεδίου Παιδείας που συζητείται, προκαλώντας σφοδρή αντίδραση του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη, ο οποίος ρώτησε σε έντονο ύφος αν τα χρήματα αυτά θα προέρχονται απο τα περίφημα "μυστικά κονδύλια" του υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς όμως να λάβει καμία απάντηση απο την υπουργό Παιδείας.

Οπως φαίνεται στο ακόλουθο βίντεο απο την ομιλία της η κ.Κεραμέως απαντώντας στις έντονες αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί για την απόφαση για χρηματοδότηση της Θεολογικής Βοστώνης, ανέφερε: 

"Κανένα κονδύλι δεν προβλέπεται από το υπουργείο Παιδείας. Είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών"

Στο σημείο αυτό ο Νίκος Φίλης σε υψηλούς τόνους ρωτά την κ.Κεραμέως: 

"Απο τα μυστικά κονδύλια; Τι είναι αυτά που λέτε στη Βουλή; Από τα μυστικά κονδύλια θα επιχορηγηθεί; Ισχύει αυτό; Ντροπή!"

Ωστόσο η υπουργός Παιδείας δεν απαντά στην ερώτηση Φίλη, παρά συνεχίζει κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν νοιάζεται για τη διατήρηση της ταυτότητας των ομογενών, κάτι που αποτελεί εθνικό καθήκον.

Επιπλέον, η αναφορά της ότι η χρηματοδότηση θα γίνει από το ΥΠΕΞ επειδή η σχολή είναι στο εξωτερικό δεν είναι και τόσο ακλόνητο επιχείρημα, δεδομένου ότι τουλάχιστον τα ελληνικά σχολεία του Εξωτερικού χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Παιδείας, κάτι που πολύ καλά γνωρίζει η κ.Κεραμέως αφού τον Δεκέμβριο υπέγραψε απόφαση για επιχορήγηση (με 292.755,21  ευρώ) των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών για το 2019.Σημειώστε και τα ποσά: σχεδόν 300.000 τα σχολεία εξωτερικού, 2 εκατ. ευρώ μόνο η Θεολογική Βοστώνης.

Παραμένει λοιπόν ερώτημα από ποιόν κωδικό του υπουργείου Εξωτερικών θα διατεθούν τελικά τα κονδύλια προς το κολέγιο Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης, το οποίο ανήκει στην Αρχιεπισκοπή της Αμερικής, που με τη σειρά της συνταράσσεται από οικονομικό σκάνδαλο δεκάδων εκ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση του ναού του Αγίου Νικολάου, στο Zero Point. Να σημειωθεί ότι και ο  πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι περιέκοψε τα δύο εκατομμύρια ευρώ από τη χρηματοδότηση των 14 πανεπιστημίων για 65 διετή προγράμματα σπουδών στα οποία θα σπούδαζαν 1500 φοιτητές το χρόνο, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη σχολή της Βοστώνης στην οποία σπουδάζουν 100 άτομα που πληρώνουν δίδακτρα.

Τι είναι όμως τα περίφημα μυστικά κονδύλια στα οποία αναφέρθηκε ο Νίκος Φίλης; 

Πρόκειται για ένα ταμείο στο υπουργείο Εξωτερικών (αν και ανάλογα κονδύλια υπάρχουν και σε άλλα υπουργεία όπως το Δημόσιας Τάξης) με χρήματα που οι Υπουργοί Εξωτερικών μπορούν να τα ξοδεύουν όπως θέλουν  χωρίς να καταθέτουν αποδείξεις και χωρίς να απαιτούνται σχετικά έγγραφα. Ο λογαριασμός βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδας και τα χρήματα προορίζονται για την προώθηση των εθνικών θεμάτων και την προώθηση του «εθνικού συμφέροντος» . Απο αυτά χρηματοδοτούνται φορείς που μπορούν να τα αξιοποιήσουν σε ξένες χώρες για να συλλέξουν πληροφορίες, λομπίστες και δημοσιογράφοι που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, κλπ.  Το που πηγαίνουν τα χρήματα το γνωρίζουν εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών και οι στενοί τους συνεργάτες οι οποίοι αναλαμβάνουν να κάνουν και τις ανάλογες συννενοήσεις.

Οπως είναι εύλογο, η αδιαφάνεια που συνεπάγεται η διαχείριση τέτοιων κονδυλίων, έχει κατά καιρούς προκαλέσει αντιπαραθέσεις και αιτήματα για την κατάργησή τους. Η τελευταία τους «κατάργηση»  έγινε το 2011 όταν ο τότε υπουργός Η.Μόσιαλος (κυβέρνηση Γ.Παπανδρέου) ανακοίνωσε ότι καταργούνται. Ωστόσο σήμερα  τα μυστικά κονδύλια όχι μόνο δεν έχουν καταργηθεί αλλά βρίσκονται στη διάθεση διαφόρων υπουργείων, όπως το  Άμυνας και στο Εσωτερικών, με τον Σταύρο  Θεοδωράκη να έχει αναφέρει πέρυσι ότι υπάρχουν συνολικά 8 λογαριασμοί με μυστικά κονδύλια σε ισάριθμα υπουργεία. Εξάλλου το 2017 ο τότε ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς  εισηγήθηκε  νόμο για τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών ώστε  για διάθεση ποσών πανω από  25.000 ευρώ να γίνεται ενημέρωση της Βουλής. 

 

Δείτε τη συζήτηση και την αντιπαράθεση Κεραμεως-Φίλη  (από 9:15 η αναφορά στο υπουργείο Εξωτερικών)

 

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

Η ΕΛΜΕ Ευβοίας παίρνει θέση στη μάχη κατά του ρατσισμού και του φασισμού
Η ΕΛΜΕ Ευβοίας παίρνει θέση στη μάχη κατά του ρατσισμού και του φασισμού
Η ΕΛΜΕ Εύβοιας, πιστή και συνεπής στον αγώνα κατά του φασισμού και του ρατσισμού, έχοντας χρέος να διαπαιδαγωγήσει τη νέα γενιά στα προτάγματα της...
Η ΕΛΜΕ Ευβοίας παίρνει θέση στη μάχη κατά του ρατσισμού και του φασισμού