Ν. Φίλης: Να αποσυρθεί η διάταξη για τα Κολέγια - Καταστρατηγείται το άρθρο 16
Για προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει τετελεσμένα, ώστε «οποιοσδήποτε με αδιαβάθμητο τίτλο κολεγίου από το εξωτερικό ή και το εσωτερικό, με βάση μια ασαφή επαγγελματική αναγνώριση, να μπορεί να παίρνει μέρος σε διαγωνισμούς για το δημόσιο» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Για ένα νομοσχέδιο με «μια γεύση αντιμεταρρύθμισης» το οποίο στοχεύει στη «συρρίκνωση, τη μείωση και απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης, των πανεπιστημίων, εν προκειμένω και την ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης» έκανε λόγο από τη Βουλή ο Νίκος Φίλης, στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που συζητείται αυτές τις ημέρες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Αιχμή αποτελεί η ρύθμιση που επιτρέπει το διορισμό αποφοίτων πανεπιστημίων του εξωτερικού και κολεγίων στο δημόσιο, ακόμη κι αν οι τίτλοι σπουδών δεν έχουν την αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας από τον ΔΟΑΤΑΠ, αλλά θα αρκεί η αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών.

«Ουσιαστικά αυτό σημαίνει παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι δημόσια και όποια του εξωτερικού είναι ομοταγή, οι τίτλοι τους πρέπει να περνούν από διαδικασία κρίσης από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι μείζον θέμα. Φυτεύτηκε μια ρύθμιση στο νομοσχέδιο που έχουμε μπροστά μας, δηλαδή μία διάταξη, με την οποία οι απόφοιτοι των κολεγίων των οποίων δεν έχουν αναγνωριστεί οι ακαδημαϊκοί τίτλοι από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., όπως συνέβαινε έως σήμερα, θα έχουν τη δυνατότητα ως πανεπιστημιακής μόρφωσης υποψήφιοι να παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς για τους διορισμούς τους στο δημόσιο, αρχής γενομένης από τους υποψηφίους εκπαιδευτικούς για τα σχολεία» είπε και προσέθεσε ότι «οι ρυθμίσεις που φυτευτήκαν στο νομοσχέδιο, με το άρθρο 50, επιδιώκουν να δημιουργήσουν τετελεσμένο, ώστε κατόπιν οποιοσδήποτε με αδιαβάθμητο τίτλο κολεγίου από το εξωτερικό ή και το εσωτερικό, με βάση μια ασαφή επαγγελματική αναγνώριση, να μπορεί να παίρνει μέρος σε διαγωνισμούς για το δημόσιο». 

«Άκουσα τις δικαιολογίες του υπουργείου, το οποίο λέει ότι συμμορφώνεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ότι υπάρχει μια αντίδραση της Κομισιόν. Ποια είναι αυτή η αντίδραση; Δεν την έχουμε ακούσει ακόμη, δημοσιοποιημένη. Γιατί ανταποκρίνεται ακόμη σε μια αντίδραση της Κομισιόν, αφού υπάρχει διαδικασία και στο ευρωπαϊκό πεδίο» διερωτήθηκε ο Νίκος Φίλης και κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι οποιαδήποτε αλλαγή είναι «υποκινούμενη από την κυβέρνηση επειδή έχετε αναλάβει πολύ ισχυρές δεσμεύσεις απέναντι σε ιδιωτικά συμφέροντα, για να εμφανίσετε τη χώρα μας ως ξέφραγο αμπέλι της ιδιωτικής εκπαίδευσης».

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το μοριοδοτούμενο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

 

Αυτό είναι το κορυφαίο μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην Ειδική Αγωγή με ανοικτές αιτήσεις

 

ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ - ΠΙΝΑΚΕΣ: Αυτά είναι τα σεμινάρια που δίνουν μόρια και έχουν ανοικτές αιτήσεις
 

Βρες μαθητές για ιδιαίτερα μέσω της νέας πλατφόρμας του teachersnet

σχετικά άρθρα

Στη Φλόριντα, σερίφης απαγορεύει στους βοηθούς του να φορούν μάσκα
Στη Φλόριντα, σερίφης απαγορεύει στους βοηθούς του να φορούν μάσκα
Σερίφης στη Φλόριντα διέταξε τους βοηθούς του να μη φορούν μάσκες, ενώ απαγόρευσε τη χρήση της στο εσωτερικό του αστυνομικού τμήματός του, ακόμη και...
Στη Φλόριντα, σερίφης απαγορεύει στους βοηθούς του να φορούν μάσκα