«Το ζήτημα του ΑΜΚΑ δεν επηρεάζει την πρόσβαση των προσφυγόπουλων στα σχολεία και τον εμβολιασμό»
Η Σοφία Ζαχαράκη μιλά για το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής, την αστυνομική ασυδοσία και τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε στην «Εφ.Συν.» η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.

Η ίδια αναφέρεται στο ζήτημα της πρόσβασης των προσφυγόπουλων στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ μιλά για το καθήκον του πολιτικού κόσμου απέναντι στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής.

Επίσης απαντά σε ερωτήσεις για το θέμα των αυξημένων κρουσμάτων αστυνομικής ασυδοσίας, για το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η συνέντευξη:

• Τι γίνεται με το θέμα της πρόσβασης των προσφυγόπουλων στη δημόσια εκπαίδευση; Μετά την απόφαση του υπουργείου Εργασίας να καταργήσει την παροχή ΑΜΚΑ στους αιτούντες άσυλο, αποκλείοντάς τους από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πώς αντιμετωπίζετε το ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εγγραφή τους στα σχολεία;

Ηδη η κυβέρνηση, με τον νέο νόμο για το άσυλο και τη μετανάστευση που ψηφίστηκε πρόσφατα, προβλέπει υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης, και μάλιστα ακόμα και με λιγότερα δικαιολογητικά έγγραφα, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο για την εγγραφή των παιδιών αυτών στα σχολεία.

Επιπλέον, μέσω του ΔΟΜ και κονδυλίων του υπουργείου Αμυνας που αναζητήσαμε, λύσαμε προσωρινά -και από του χρόνου με τη συνδρομή των Περιφερειών οριστικά- το πρόβλημα της μετακίνησης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών από και προς τα σχολεία, το οποίο μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Το ζήτημα του ΑΜΚΑ δεν επηρεάζει ούτε την πρόσβαση στα σχολεία ούτε τη διενέργεια εμβολιασμών, η οποία μάλιστα με νόμο της δικής μας κυβέρνησης πλέον γίνεται υποχρεωτική για όλα τα παιδιά.

• Το τελευταίο διάστημα, με την εφαρμογή του δόγματος του «νόμου και της τάξης», βλέπουμε να αυξάνονται κατακόρυφα τα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας. Από το εξευτελιστικό ξεγύμνωμα ανθρώπων, μέχρι τις καταγγελίες για κακοποίηση προσαχθέντων στο πάρκινγκ της οδού Μπουμπουλίνας και την εισβολή χωρίς ένταλμα στο σπίτι του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ. Αυτή είναι η «κανονικότητα» που επαγγέλλεται η κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση αυτή εξελέγη με τη ρητή δέσμευση να αποκαταστήσει την αίσθηση ασφάλειας των πολιτών με σεβασμό στην προστασία των δικαιωμάτων και την τήρηση της νομιμότητας. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για να απολαμβάνουν οι πολίτες, ιδίως οι πιο αδύναμοι, τα δικαιώματά τους.

Ηδη, αυτοί που ενεργούν ασύδοτα, που καταστρέφουν δημόσια και ιδιωτική περιουσία, αυτοί που καλλιέργησαν τη βία και την ανομία, αντιλαμβάνονται ότι η ασυλία τους έχει τελειώσει και οι πολίτες, μεταξύ των οποίων πολλοί άνθρωποι που δεν ψήφισαν τη Ν.Δ., στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης σ’ αυτόν τον τομέα. Και αυτό είναι καλό να το καταλάβουν και τα υπόλοιπα κόμματα και να μη βάζουν απέναντί τους τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών.

Από εκεί και πέρα, η κάθε καταγγελία διερευνάται και, στην περίπτωση που είναι βάσιμη, ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία και εδώ -όπως άλλωστε συνέβη και στην περίπτωση του περιστατικού μπροστά από το Α.Τ. Ομόνοιας. Αλλά και πέραν αυτού, ανακοινώθηκε πως έγινε δεκτό το πάγιο άλλωστε αίτημα και των ίδιων αστυνομικών να φέρουν κάμερες στις στολές τους κατά τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με πλήρη διαφάνεια.

Η Ελλάδα βήμα βήμα γίνεται κανονική χώρα του δυτικού κόσμου και στον τομέα της ασφάλειας, όπου η αστυνομία προστατεύει αποτελεσματικά τόσο την δημόσια τάξη όσο και τα έννομα αγαθά, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.

• Η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει μπει στην πιο κρίσιμη καμπή της και η ολοκλήρωσή της βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ. Τι διδάγματα έχει πάρει ο πολιτικός κόσμος από το ναζιστικό φαινόμενο και ποιο είναι το καθήκον του απέναντί του, προκειμένου να μην επαναληφθεί;

Η άνοδος της Χρυσής Αυγής είναι αποτέλεσμα της κρίσης, της απονομιμοποίησης των θεσμών και των ακροτήτων που επικράτησαν στην πολιτική ζωή. Οσο η χώρα απομακρύνεται από αυτή την εποχή, τόσο θα μειώνεται η επιρροή τέτοιων κομμάτων. Αναμένουμε φυσικά με ενδιαφέρον την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά η νίκη επί της ολοκληρωτικής αυτής της ιδεολογίας πρέπει να είναι πρωτίστως πολιτική.

Είναι καθήκον μας ποτέ να μην ξεχάσουμε τη φρίκη του ναζισμού, αλλά και το χρέος μας για συνεχή αγώνα εναντίον των αντιδημοκρατικών ιδεών. Για αυτό και σε κάθε περίπτωση θεωρώ πολύ θετικό ότι η Χρυσή Αυγή βρίσκεται εκτός του ελληνικού Κοινοβουλίου. Φυσικά, η επαγρύπνηση όλων μας πρέπει να είναι συνεχής.

• Αναφορικά με την κλιμάκωση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και των παράνομων ενεργειών της στην ανατολική Μεσόγειο, έχει πέσει στο τραπέζι μια σειρά από προτάσεις, όπως της κ. Μπακογιάννη, για την από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Πώς πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα η κυβέρνηση; Πρέπει να χαράξει νέα στρατηγική;

Στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου διαδραματίζεται ένα μεγάλο γεωπολιτικό παιχνίδι, με πολλούς συμμετέχοντες. Η Ελλάδα ενισχύει συνεχώς τις συμμαχίες της και τη διεθνή της θέση, πάντα στη βάση του διεθνούς δικαίου και της διασφάλισης της σταθερότητας στην περιοχή.

Η χώρα μας διατηρεί στη φαρέτρα της όλα τα πρόσφορα μέσα για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και τα χρησιμοποιεί σύμφωνα με την εθνική στρατηγική μας. Η τουρκική προκλητικότητα δεν είναι κάτι νέο. Αυτό που είναι νέο είναι η ενεργή εξωτερική πολιτική αυτής της κυβέρνησης.

Μια πολιτική που αποδίδει καρπούς όχι μόνο στον αμιγώς διπλωματικό τομέα, αλλά και στον οικονομικό, όπως άλλωστε αποδεικνύει και η υπογραφή του μεγάλου project Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας - Ιταλίας, Eastmed.

• Προ ημερών, η Ολγα Κεφαλογιάννη πήρε καθαρή θέση υπέρ της επανεκλογής στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας του Προκόπη Παυλόπουλου. Εσείς τι λέτε; Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Ολοι αναμένουμε με ενδιαφέρον την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία είμαι σίγουρη ότι θα μας εκπλήξει θετικά και φυσικά θα τύχει της στήριξης όλων μας. Είμαι επίσης σίγουρη ότι η επιλογή θα έχει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά της λειτουργίας ως σύμβολο ενότητας των Ελλήνων πολιτών.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές 2020: Αύριο η ανακοίνωση των βαθμολογιών σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Πανελλαδικές 2020: Αύριο η ανακοίνωση των βαθμολογιών σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
Αύριο το μεσημέρι η ανακοίνωση των βαθμολογιών των μαθημάτων των πανελλαδικών εξετάσεων - Στα λύκεια θα αναρτηθούν οι καταστάσεις που περιλαμβάνουν...
Πανελλαδικές 2020: Αύριο η ανακοίνωση των βαθμολογιών σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
ΠΟΣΕΕΠΕΑ για κωδικούς ειδικοτήτων μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ: Επιστολή στο ΥΠΑΙΘ
ΠΟΣΕΕΠΕΑ για κωδικούς ειδικοτήτων μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ: Επιστολή στο ΥΠΑΙΘ
Επιστολή με θέμα τη διευκρίνηση και τη διευθέτηση των κωδικών ειδικοτήτων μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ στο Εργάνη απέστειλε η ΠΟΣΕΕΠΕΑ στο ΥΠΑΙΘ
ΠΟΣΕΕΠΕΑ για κωδικούς ειδικοτήτων μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ: Επιστολή στο ΥΠΑΙΘ
Οι ταινίες της βδομάδας: Μελωδικές ανησυχίες, Όρσον Γουέλς και Τσαρλς Λότον
Οι ταινίες της βδομάδας: Μελωδικές ανησυχίες, Όρσον Γουέλς και Τσαρλς Λότον
Με πέντε νέες ταινίες και τρεις φημισμένες επανεκδόσεις, συνεχίζονται οι καλοκαιρινές κινηματογραφικές βραδιές για τις επόμενες ημέρες.
Οι ταινίες της βδομάδας: Μελωδικές ανησυχίες, Όρσον Γουέλς και Τσαρλς Λότον