Η Β'ΕΛΜΕ Πειραιά καταγγέλει την ακύρωση μαθητικού διαγωνισμού με θέμα τη διαφορετικότητα
Ανακλήθηκε ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής με τίτλο ««Ουπς! Αλλάζω φύλο για μια μέρα» με υπογραφή Σοφίας Ζαχαράκη

Στις 25 Οκτωβρίου, με εγκύκλιο ( Α.Π: Φ15/167648/Δ2/25-10-2019), η οποία υπογράφεται από την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη, ανακλήθηκε ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής με τίτλο ««Ουπς! Αλλάζω φύλο για μια μέρα» της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας φύλων,  χωρίς να εξηγούνται οι λόγοι αυτής της ανάκλησης, και ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα ο διαγωνισμός είχε εγκριθεί από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας!

Πριν από λίγες ημέρες, είχαμε μια ανάλογη περίπτωση σκοταδιστικής αντίδρασης,  όταν διακόπηκε κύκλος εκπαιδευτικών σεμιναρίων -κατόπιν παρέμβασης της εκκλησίας της Γλυφάδας στον δήμαρχο-  που είχε ως θέμα:  «Το σχολείο που μας χωράει. Ευαισθητοποίηση και Ενδυνάμωση Εκπαιδευτικών στην πρόληψη των διακρίσεων και του αποκλεισμού». Το σεμινάριο, τα οποίο είχε ήδη ξεκινήσει από τις 28 Νοεμβρίου, απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Γλυφάδας και Παλαιού Φαλήρου και ήταν μία συνδιοργάνωση του ΟΚΑΝΑ (δια του Κέντρου Πρόληψης Γλυφάδας), του 4ου ΠΕΚΕΣ Αττικής (δια των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου που έχουν την παιδαγωγική ευθύνη των σχολείων αυτών των περιοχών) και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης Α/θμιας& Β/θμιας (δια των Υπευθύνων Αγωγής Υγείας). Το υλικό του σεμιναρίου έχει εγκριθεί από το ΙΕΠ και συμμετείχαν 17 συνάδελφοι/ισσες εκπαιδευτικοί.

Οι εκπαιδευτικοί της Β ΕΛΜΕ Πειραιά αισθανόμαστε την ανάγκη να δηλώσουμε την ανησυχία και την απογοήτευσή μας απέναντι στη λαίλαπα αυταρχικών και σκοταδιστικών πρακτικών που δυστυχώς εμφανίζονται στον ευαίσθητο  χώρο της εκπαίδευσης εκπορευόμενες μάλιστα από φορείς εκτός της εκπαιδευτικής κοινότητας, οι  οποίες καμία αρμοδιότητα και καμιά σχέση δεν έχουν με τον κλάδο μας. 

Καταγγέλλουμε απερίφραστα αυτές τις ενέργειες και δηλώνουμε ότι θα επιδείξουμε μηδενική ανοχή απέναντι σε τέτοια και παρόμοια φαινόμενα, τη στιγμή μάλιστα που οι διοργανωτές είναι μέλη της επιστημονικής και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να λάβει άμεσα θέση απέναντι στην αυθαιρεσία και την απαράδεκτη λογοκρισία που επιβάλλεται από τη δημοτική αρχή του Δήμου Γλυφάδας και υπενθυμίζουμε ότι δεν ζούμε σε θεοκρατικό καθεστώς, αλλά σε μια συντεταγμένη Πολιτεία, οργανωμένη με νόμους και βασιζόμενη στις αυτονόητες ευρωπαϊκές αρχές της Δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης και της διακίνησης ιδεών.

Ας μην ξεχνάμε ότι επί δεκαετίες συζητάμε και συμφωνούμε στην ανάγκη της διαρκούς επιμόρφωσης και είναι τουλάχιστον αστείο, όταν αυτή υλοποιείται, να διακόπτεται από ανίδεους με ύποπτα κίνητρα. 

Επίσης, τα περιστατικά αυτά μας καταδεικνύουν για άλλη μια φορά το τεράστιο έλλειμμα που υπάρχει στην ελληνική εκπαίδευση για το ευαίσθητο ζήτημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, με αποτέλεσμα να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι αποκλεισμοί και οι διακρίσεις εις βάρος κάθε παιδιού. Να υπενθυμίσουμε ακόμα ότι ο σχολικός εκφοβισμός, που εδράζεται στη λογική της μη αποδοχής, ολοένα και αυξάνεται.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του Συλλόγου Εκπαιδευτικών  ΠΕ Γλυφάδας, Βάρης, Βούλας Βουλιαγμένης, στην ΕΛΜΕ Ν. Αθήνας και καλούμε όλες τις ΕΛΜΕ της χώρας να πράξουν το ίδιο.

 

σχετικά άρθρα