Πανεπιστήμιο 3ης ηλικίας: Ένα διαφορετικό «πανεπιστήμιο» για τους ηλικιωμένους στην Ελλάδα
Πρόκειται για έναν νέο χώρο στο κέντρο Αθήνας, όπου άτομα άνω των 65 ετών θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν δωρεάν μαθήματα αλλά και να υλοποιούν οι ίδιοι μαθήματα και δράσεις - Από τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσουν τα μαθήματα Ευρωπαϊκής Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Θεάτρου και Εκπαίδευσης σε Υπολογιστές

«Η επαφή μου με ομάδες ηλικιωμένων με έχει αλλάξει και με έχει βοηθήσει να δω τα πράγματα...αλλιώς. Συνειδητοποίησα ότι οι άνθρωποι που διανύουν την τρίτη ηλικία είναι απενοχοποιημένοι. Δεν θα φοβηθούν να μιλήσουν, να εκφραστούν. Θα στα πετάξουν όλα στα μούτρα. Αυτό βοηθά τις ανθρώπινες σχέσεις να εξελιχθούν πιο γρήγορα, πιο ουσιαστικά» μας λέει η Μαρία Αστερίου, συνιδρύτρια της πρωτοβουλίας People Behind που μαζί με τη συνεργάτιδά της Μαρία Ηλιοπούλου, υλοποιούν προγράμματα εκπαίδευσης, κοινωνικής επανένταξης και δημιουργικής απασχόλησης σε ανθρώπους άνω των 65 ετών.

d.jpg

Βασικός στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας τόπος συνάντησης για όλους εκείνους που περνούν τον περισσότερο χρόνο τους απομονωμένοι στο σπίτι ή στις Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων και όχι μόνο: να ενεργοποιηθούν μέσω της δια βίου μάθησης, της ψηφιακής ένταξης και εκπαίδευσης, της επαφής με τις νεότερες γενιές. Ήδη τα τελευταία τρία χρόνια, πάνω από 200 ηλικιωμένοι έχουν παρακολουθήσει μαθήματα σε προγράμματα τεχνολογίας και έχουν συμμετάσχει σε εργαστήρια, σεμινάρια, εκδηλώσεις και θεατρικά δρώμενα.

«Έχω μάθει να σκέφτομαι διαφορετικά στην καθημερινότητά μου. Ερχόμαστε κάθε μέρα σε επαφή με ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών, από διαφορετικά μορφωτικά επίπεδα, από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα. Η τριβή αυτή σε μαθαίνει να σέβεσαι τη διαφορετικότητα στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια» υπογραμμίζει στο alfavita.gr η Μαρία Αστερίου.

Πανεπιστήμιο για τους ηλικιωμένους και στην Ελλάδα

b.jpg


Τον Φεβρουάριο του 2020 ξεκινά η λειτουργία του «Πανεπιστημίου Τρίτης Ηλικίας» στην Αθήνα που απευθύνεται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και τα μαθήματα θα είναι εντελώς δωρεάν ανεξαρτήτως εθνικότητας, οικονομικής κατάστασης και μορφωτικού επιπέδου. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που υλοποιείται ήδη από το 1970 στη Γαλλία και σε άλλες χώρες, όπως το Λονδίνο και η Κύπρος.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση People Behind, η ιδέα για ένα Πανεπιστήμιο για τους ηλικιωμένους (U3A = University of Third Age) ξεκίνησε το 1973 στη Γαλλία ακολουθώντας το ακαδημαϊκό μοντέλο σπουδών των Πανεπιστημίων. Τη δεκαετία του 1980 η ιδέα μεταφέρθηκε στην Αγγλία με διαφορετική, όμως, προσέγγιση: η διδακτέα ύλη οργανώθηκε σύμφωνα με τις γνώσεις των ηλικιωμένων και τα μαθήματα γίνονταν από τους ίδιους. Αυτή τη στιγμή στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχουν 1035 τοπικά Πανεπιστήμια για ηλικιωμένους με συνολικό αριθμό ωφελούμενων 424.000 άτομα.

04.jpg

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν Κλασικές Σπουδές, Ομάδες Συζήτησης, Υπολογιστές, Χειροτεχνία, Θέατρο, Ιστορία, Γλώσσες, Λογοτεχνία, Τέχνες, Μουσική, Επιστήμες, Κοινωνικές Επιστήμες και Φιλοσοφία αλλά οργανώνονται και δράσεις που αφορούν την υγεία, προγράμματα εκγύμνασης και αναψυχής.

Τόπος συνάντησης και εκπαίδευσης

g.jpg

 

«Δεν είναι ένα πανεπιστήμιο με την έννοια που το έχουμε στο μυαλό μας σήμερα» διευκρινίζει η Μαρία Αστερίου και εξηγεί: «Μέσα από την εμπειρία μας διαπιστώσαμε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας φυσικός χώρος στον οποίο οι άνθρωποι να μπορούν να συναντηθούν, να συγχρωτιστούν, να διδαχθούν. Να βρίσκονται εκεί παρόντες με το νου, το σώμα και το συναίσθημα και αυτό να έχει ένα απτό αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει, δηλαδή, μια πιο ολιστική προσέγγιση πάνω στον τομέα της εκπαίδευσης και όχι αποσπασματική. Δεν είναι μια ιδέα εξωπραγματική ή ακατόρθωτη. Εφαρμόζεται ήδη σε άλλες χώρες. Αυτό που χρειάζεται είναι όρεξη να το κάνεις» επισημαίνει.

Από τη νέα χρόνια θα ξεκινήσουν τα μαθήματα Ευρωπαϊκής Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Θεάτρου και Εκπαίδευσης σε Υπολογιστές. Τα μαθήματα θα είναι τρίμηνης διάρκειας και θα διεξάγονται στο Γκάζι, στο κέντρο της Αθήνας. Θα διοργανωθούν επίσης εργαστήρια και σεμινάρια που θα αφορούν στην υγεία και τη διατροφή, την κατάθλιψη και σειρά διαλέξεων που θα αφορούν τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους.

05.jpg


«Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθούν όσους κύκλους μαθημάτων επιθυμούν αλλά και να προτείνουν οι ίδιοι μαθήματα ώστε να δημιουργηθούν νέες θεματικές ενότητες» προσθέτει η Μαρία, ενώ όσοι άνω των 65 ετών το επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ως συντονιστές των μαθημάτων και των εργαστηρίων

Πληροφορίες

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 210 3418082 και να δηλώσουν είτε συμμετοχή σε κάποιο από τα μαθήματα είτε να δηλώσουν τον ενδιαφέρον τους για συντονιστές εργαστηρίων σε κάποιον από τον τομέα εξειδίκευσής τους.

To πάρτι εγκαινίων θα διεξαχθεί στις 20 Δεκεμβρίου (Φρεαριών 6-8 Γκάζι) στις 18.30 και είναι ανοιχτό για όλους και όλες. Όσοι το επιθυμούν μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης στο χώρο, φέρνοντας μαζί ένα βιβλίο από τη συλλογή τους.

Facebook

Ιστοσελίδα

0111.jpg

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα