Απλήρωτες από την αρχή της χρονιάς οι σχολικές καθαρίστριες στην Κεφαλονιά...
"Για άλλη μια χρονιά τα Χριστούγεννα μας βρίσκουν απλήρωτες. Για άλλη μια χρονιά δικαιολογίες ,αόριστες υποσχέσεις, αποποίηση ευθυνών και γραφειοκρατικά εμπόδια. Δεν έχουμε πλέον ούτε τη διάθεση ούτε την υπομονή να τα ακούμε"

Ανοικτή επιστολή προς το Δήμο Κεφαλονιάς και κάθε αρμόδιο έστειλαν σήμερα οι σχολικές καθαρίστριες του νησιού. Αυτό που συμβαίνει με την καθυστέρηση των αμοιβών τους είναι ντροπή και πρέπει να λυθεί.

Προς Δήμο Κεφαλονιάς – υπ’ όψιν κ. Θ.Μιχαλάτου - Δημάρχου


Εμείς, οι σχολικές καθαρίστριες/στες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και των νηπιαγωγείων της Κεφαλονιάς παραμένουμε απλήρωτες από την αρχή του σχολικού έτους έως και σήμερα.

Τείνει να γίνει μόνιμο το πρόβλημα της καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων μας. Κάθε χρόνο χρειάζεται να κινητοποιηθούμε και να διαμαρτυρηθούμε για να γίνει η πληρωμή των δεδουλευμένων μας. Δουλεύουμε σκληρά, στον τομέα καθαριότητας και υγιεινής σε έναν πολύ ευαίσθητο χώρο, αυτόν των σχολείων. ΄Αρα η αντιμετώπισή μας από το κράτος και
τους πολιτικούς υπεύθυνους είναι η ίδια η αντιμετώπιση εκ μέρους τους του θέματος «σχολική υγεία». Εργαζόμαστε με συμβάσεις έργου και η αμοιβή μας είναι ανάλογη των αιθουσών των σχολείων . Πληρωνόμαστε με μισθούς πείνας μόνο για 10 μήνες το χρόνο, χωρίς κανένα άλλο εργασιακό δικαίωμα (δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα κα, χωρίς να δικαιούμαστε άδεια ακόμη και για λόγους υγείας. Στην περίπτωση που θα αρρωστήσουμε πρέπει να φέρουμε αντικαταστάτη στη θέση μας με δική μας οικονομική επιβάρυνση.

Δουλεύουμε σε καθεστώς ομηρίας καθώς οι συμβάσεις μας πρέπει κάθε χρόνο να ανανεωθούν με εξαίρεση την τελευταία που είναι διετούς διάρκειας. Δουλεύουμε με ελαστικές σχέσεις εργασίας (οι περισσότερες δουλεύουμε με σπαστό ωράριο), με μεγάλη εντατικοποίηση, εξευτελιστικές αμοιβές και μόνιμη ανασφάλεια. Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και οι όροι εργασίας μας καμμία σχέση δεν έχουν με τη μόνιμη και σταθερή εργασία, όπως θα έπρεπε. Η υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας μας, υποβαθμίζει την ίδια τη σχολική υγεία.
Είναι και αυτή η κατάσταση απόρροια της συστηματικής υποχρηματοδότησης για τις ανάγκες της παιδείας και των λαϊκών αναγκών, που εφαρμόζεται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις.

Σε αυτήν τη μονιμότητα των συνθηκών εργασίας μας, που περιγράφουμε παραπάνω έχει πια προστεθεί και η απληρωσιά. Οι αμοιβές μας έρχονται από το αρμόδιο υπουργείο μέσω του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (φορέα κρατικής εποπτείας) και μονίμως καθυστερούν να πιστωθούν στις σχολικές επιτροπές . Η πρακτική του δήμου να μας πληρώνει από το κονδύλι των λειτουργικών εξόδων των σχολείων έως ότου ληφθούν τα χρήματα του υπουργείου δεν είναι η λύση στο θέμα, καθώς αυτό γίνεται με καθυστέρηση και συνήθως όχι για όλο το ποσό που μας οφείλεται. Επιπλέον τα χρήματα αυτά λείπουν από τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Τα χρήματά μας πρέπει να έρχονται από τον φορέα πληρωμής μας και στην ώρα τους.

Για άλλη μια χρονιά τα Χριστούγεννα μας βρίσκουν απλήρωτες. Για άλλη μια χρονιά δικαιολογίες ,αόριστες υποσχέσεις, αποποίηση ευθυνών και γραφειοκρατικά εμπόδια. Δεν έχουμε πλέον ούτε τη διάθεση ούτε την υπομονή να τα ακούμε. Τελευταία μας κίνηση ήταν η παράσταση στο δημοτικό συμβούλιο (2 φορές), όπου το πρόβλημα αναγνωρίστηκε και πάρθηκε η απόφαση να πληρωθούμε την 5η Δεκεμβρίου. Ήταν άλλη μία κοροϊδία. Ως εδώ.

ΑΝ ΔΕΝ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΜΕΣΑ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΑ

Κοινοποιούμε την επιστολή μας αυτή κάθε αρμόδια υπηρεσία ή ενδιαφερόμενο φορέα για να ενημερωθούν αλλά και να πάρουν θέση στο θέμα αυτό.

Διεκδικούμε :
Την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων –ΤΩΡΑ – από την αρχή του σχολικού έτους και την τακτή σε μηνιαία βάση πληρωμή μας από εδώ και πέρα
 Να πάψει η εργασία μας με αυτό το απαράδεκτο καθεστώς πολυετούς ομηρίας
και ανασφάλειας.
 Πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και μετατροπή των συμβάσεών μας σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις ,με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς. 

Επιτροπή σχολικών καθαριστριών Κεφαλονιάς
Ηλεκτρον.διεύθυνση : [email protected] 

σχετικά άρθρα