Πώς το Υπουργείο Παιδείας προωθεί την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών;
Παρέμβαση για το ζήτημα της άδειας άνευ αποδοχών - Χωρίς εισόδημα Ελληνίδα εκπαιδευτικός που επελέγη σε πρόγραμμα του Fulbrigt μαζί με 46 εκπαιδευτικούς από διαφορετικές χώρες

Κατά το πρόσφατο ταξίδι της Υπουργού Παιδείας, κ. Κεραμέως, στη Νέα Υόρκη ξεκίνησε μία καμπάνια εξωστρέφειας και συνεργασιών της Ελλάδας με τις Η.Π.Α. στον τομέα της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων η Υπουργός συναντήθηκε με την ομόλογό της σε θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού, κ. Marie Royce, και με την Αντιπρόεδρο για το πρόγραμμα υποτροφιών Fulbright, κ. Sarah Ilchman (βλ. https://www.minedu.gov.gr/rss/43018-24-09-19-synantiseis-tis-ypourgoy-paideias-kai-thriskevmaton-gia-tin-proothisi-synergasion-me-tis-ipa-ston-tomea-tis-ekpaidefsis). Επίσης, συναντήσεις με την κα. Κεραμέως πραγματοποίησαν αμερικανική αντιπροσωπεία, ειδική σε θέματα εκπαίδευσης, και εκπρόσωποι του ιδρύματος Fulbright στα πλαίσια της επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, κ. Mike Pompeo, τον περασμένο Οκτώβριο.

Η Ειρήνη Πουγούνια, φιλόλογος στο Νικηφόρειο 1ο ΓΕ.Λ. Καλύμνου (κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος στις Κλασσικές σπουδές από το πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και της Οξφόρδης αντίστοιχα) και η Ευφροσύνη Ξανθοπούλου, δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου Κω (κάτοχος μεταπτυχιακού στις Eπιστήμες της Αγωγής από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου) επελέγησαν από το ίδρυμα Fulbright (κατόπιν της κατάθεσης βιογραφικού σημειώματος, ερευνητικών προτάσεων και συνέντευξης στα αγγλικά) για να συμμετάσχουν στο περίφημο “Πρόγραμμα Διακεκριμένων Βραβείων Διδασκαλίας” (Fulbright Distinguished Awards in Teaching Program – DAI) μαζί με 46 εκπαιδευτικούς από χώρες των τεσσάρων ηπείρων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έρευνα στο Indiana University of Pennsylvania και State Arizona University αντίστοιχα και διδασκαλία σε σχολεία κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2020.

Το «Πρόγραμμα Διακεκριμένων Βραβείων Διδασκαλίας» χρηματοδοτείται από τη Διεύθυνση Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α. (U.S. Department of State’s Bureau of Educational and Cultural Affairs) και ως σκοπό έχει την οικοδόμηση καλύτερων εκπαιδευτικών πρακτικών διεθνώς μέσω της παρατήρησης της διδακτικής μεθοδολογίας και της ανταλλαγής εμπειριών σε διαπολιτισμικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Οι εν λόγω εκπαιδευτικοί θα συνάψουν συμφωνίες συνεργασίας των σχολείων τους με σχολεία και πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, θα προβάλλουν την Ελλάδα στις Η.Π.Α. και θα γυρίσουν πλουσιότερες σε εμπειρίες και γνώση, που θα μεταλαμπαδεύσουν σε συναδέλφους και μαθητές. Η προστιθέμενη αξία για τα σχολεία, και μάλιστα όταν αυτά βρίσκονται στην παραμεθόριο, είναι αδιαμφισβήτητη.

Για τις εκπαιδευτικούς εγκρίθηκε άδεια άνευ αποδοχών για το διάστημα παραμονής τους στις Η.Π.Α. Η Ειρήνη Πουγούνια απευθύνθηκε γραπτώς τόσο προς την Υπουργό όσο και την Υφυπουργό, κ. Ζαχαράκη, ώστε να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για μια τόσο ξεχωριστή περίπτωση, χωρίς να λάβει ποτέ κάποια απάντηση. Στην κ. Ευφροσύνη Ξανθοπούλου δόθηκε η απάντηση (Διεύθυνση Υπηρ. Κατάστασης & Εξέλιξης Εκπ/κού Προσωπικού Π.Ε. & Δ.Ε. του υπουργείου Παιδείας) ότι ο νόμος δεν προβλέπει την άδεια μετ’ αποδοχών δεδομένου ότι κατά το διάστημα της απουσίας, το κράτος θα κληθεί να προσλάβει 2 αναπληρωτές καθηγητές. Με αυτή τη λογική, γιατί καταβάλλεται, πέραν του επιμισθίου, ο μισθός στους καθηγητές που αποσπώνται στο εξωτερικό; Άραγε στη θέση τους δεν προσλαμβάνονται αναπληρωτές εκπαιδευτικοί; Ή μήπως το Υπουργείο θεωρεί ότι οι εν λόγω εκπαιδευτικοί θα μεταβούν στις ΗΠΑ για λόγους ψυχαγωγίας; Σημειωτέον ότι οι εκπαιδευτικοί θα απασχολούνται 8 ώρες ημερησίως στα ιδρύματα δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πέραν της εκπόνησης ερευνητικού προγράμματος. Συν τοις άλλοις, συνιστά απαράβατο όρο του συμβολαίου με το ίδρυμα Fulbright η παραμονή στην Ελλάδα για 2 έτη, άμα τη επιστροφή από τις ΗΠΑ, ώστε να εφαρμοστούν στα σχολεία όσα αποκόμισαν οι εκπαιδευτικοί το συγκεκριμένο τετράμηνο.

Οι 46 εκπαιδευτικοί από τον υπόλοιπο κόσμο θα λαμβάνουν κανονικά τον μισθό τους για να καλύπτουν τα έξοδα του νοικοκυριού που αφήνουν στη χώρα τους. Αντίθετα, το ελληνικό υπουργείο Παιδείας λειτουργεί τιμωρητικά προς 2 εκπαιδευτικούς που τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια προσφέρουν σε σχολεία της παραμεθορίου. Η κ. Ξανθοπούλου, μάλιστα, με καταγωγή από τα Γιαννιτσά θα αναγκαστεί να αφήσει το οίκημα που ενοικιάζει, καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά στα τρέχοντα έξοδά του, και με τον κίνδυνο να μείνει κυριολεκτικά χωρίς εστία με την επιστροφή της στην Κω δεδομένου ότι θα έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος τον Μάιο.

Εύλογα αναρωτιόμαστε: Πώς το Υπουργείο Παιδείας προωθεί και ενθαρρύνει την επιμόρφωση, την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών του; Πώς αντιλαμβάνεται η κ. Υπουργός την εξωστρέφεια και τη συνεργασία της Ελλάδας με μορφωτικά ιδρύματα του εξωτερικού; Η συνεργασία προϋποθέτει κινήσεις καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές. Οι Η.Π.Α. το πράττουν με τη φιλοξενία στο έπακρο, η Ελλάδα ;

Κ. Υπουργέ, καλές είναι οι συναντήσεις και οι συμφωνίες. Αρκεί αυτές να μην γίνονται στις πλάτες των εκπαιδευτικών.

Ελπίζουμε, τουλάχιστον, αυτή τη φορά να στήσετε εύηκοον ους προς τις εκκλήσεις μας και να δείξετε την απαραίτητη ευαισθησία.

Δρ Ειρήνη Πουγούνια, Νικηφόρειο 1ο ΓΕ.Λ. Καλύμνου

Ευφροσύνη Ξανθοπούλου, Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου, Κως

 

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

 

Αυτό είναι το κορυφαίο μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην Ειδική Αγωγή με ανοικτές αιτήσεις

 

Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Μοριοδότηση Προσλήψεων αναπληρωτών με ετήσιο εξ αποστάσεως σεμινάριο
 

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

Άγχος, αϋπνία, κατάθλιψη και μετατραυματικό στρες παρουσιάζουν όσοι νοσηλεύτηκαν για κορονοϊό
Άγχος, αϋπνία, κατάθλιψη και μετατραυματικό στρες παρουσιάζουν όσοι νοσηλεύτηκαν για κορονοϊό
Οι άνθρωποι που ανέρρωσαν από την Covid-19 μπορεί να υποφέρουν από ψυχιατρικές διαταραχές, όπως μετατραυματικό στρες, άγχος, αϋπνία και κατάθλιψη,...
Άγχος, αϋπνία, κατάθλιψη και μετατραυματικό στρες παρουσιάζουν όσοι νοσηλεύτηκαν για κορονοϊό
130 γονείς και κηδεμόνες εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης
130 γονείς και κηδεμόνες εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης
Διαμαρτυρία γονέων και κηδεμόνων Δήμου Καλαμαριάς σχετικά με την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης
130 γονείς και κηδεμόνες εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης