Ακόμα και οι πέτρες πια το ξέρουν
Αυξήστε τις ώρες Φυσικής Αγωγής σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Αναβαθμίστε τον Σχολικό Αθλητισμό. Εντάξτε μάθημα Αγωγής Υγείας στα Δημοτικά σχολεία, με περιεχόμενο, μεταξύ άλλων, την Αγωγή του Κολυμβητή και άλλα σημαντικά για την αναβάθμιση της Φυσικής Αγωγής και του μαζικού και Σχολικού Αθλητισμού

Ακόμα και οι πέτρες πια το ξέρουν. Οι γιατροί έντονα πια το συνιστούν, τεκμηριωμένα και συγκροτημένα, διαμέσου του Πανελληνίου Συλλόγου τους (βλέπετε επιστολή του Π.Ι.Σ για την Αγωγή Υγείας προς το υπουργείο Παιδείας ΕΔΩ). Οι πανεπιστημιακοί μας δάσκαλοι το ζητούν, με αυθεντικότητα και επιστημοσύνη (βλέπετε εισήγηση – παρέμβαση του καθηγητή ΣΕΦΑΑ Τρικάλων κύριο Παπαϊωάννου με την οποία παρουσίασε τα πορίσματα της εργασίας του στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Έργου IMPACT, που διοργάνωσε το ΙΕΠ στο Γαλλικό Ινστιτούτο στις 29/11/2019. Οι επιστημονικές μας ενώσεις το απαιτούν σε συναντήσεις τους με την υπουργό (βλέπετε αίτημα της ΠΕΝΕΛΦΑ για συνάντηση με την υπουργό Παιδείας με θέματα αύξησης ωρών φυσικής αγωγής και αναβάθμισης στο σχολικού αθλητισμού και συνάντηση του ΔΣ της ΠΕΠΦΑ με την υφυπουργό Παιδείας με παρόμοια θεματολογία συζήτησης).

Αυξήστε τις ώρες Φυσικής Αγωγής σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Αναβαθμίστε τον Σχολικό Αθλητισμό. Εντάξτε μάθημα Αγωγής Υγείας στα Δημοτικά σχολεία, με περιεχόμενο, μεταξύ άλλων, την Αγωγή του Κολυμβητή και άλλα σημαντικά για την αναβάθμιση της Φυσικής Αγωγής και του μαζικού και Σχολικού Αθλητισμού. Μέχρι στιγμής τίποτε, καμία σοβαρή αντίδραση. Μόνο ανακοινώσεις προθέσεων και παράθεση σχεδιασμών.

Τι δεν καταλαβαίνετε; Τα παιδιά μας κινδυνεύουν. Το μέλλον είναι δυσοίωνο. Ξυπνήστε πριν να είναι αργά. Ζούμε ήδη σε μία εποχή και μία κοινωνία που ο σύγχρονος τρόπος ζωής των νέων μας τους έχει καταστήσει παχύσαρκους και ακίνητους πάνω στον καναπέ (Δείτε ΕΔΩ). Κινδυνεύει να μεγαλώσει μία γενιά ξεχνώντας τι θα πει φιλία, κοινωνικότητα, ειλικρινής και πραγματική επαφή. Τα παιδιά μας, αν δεν δράσουμε άμεσα, θα μεταλλαχθούν σε μηχανές αποστολής και λήψης ηλεκτρονικών σχολίων, likes, emojies και άλλων συμβόλων με ρηχά και ακατανόητα μηνύματα, μέσα από μία εικονική πραγματικότητα, ξαπλωμένα στα κρεβάτια των αποστειρωμένων και κλειστών ερμητικά δωματίων τους. Μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό η συναισθηματική καλλιέργεια και αγωγή, η ευαισθησία και η κατανόηση εξοβελίζονται στη σφαίρα του εξωπραγματικού.

Εκτός από την ψυχική απομόνωση και απονεύρωση που ελλοχεύει μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση, αν ασχοληθούμε με την καθημερινότητα των σύγχρονων προεφήβων και εφήβων, θα διαπιστώσουμε ότι σιγά σιγά τα παιδιά μας απορροφώνται εντελώς από ένα δυστοπικό περιβάλλον. Τα πάντα τείνουν να ομογενοποιηθούν, το ντύσιμο, η διατροφή, ο τρόπος διασκέδασης και ομιλίας κλπ. Όλα πλέον έχουν μία κεντρική στόχευση: Ταχύτητα στα πάντα. Στη μάθηση, στην επικοινωνία, στα συναισθήματα. Καμία εμβάθυνση και κριτική, μόνο προκαθορισμένες κινήσεις και σκέψεις και μασημένη τροφή, χωρίς καμία πρωτοτυπία.

Παράθυρο στο μέλλον; Δυστυχώς ατενίζουμε ένα καταθλιπτικό τοπίο: Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω θα είναι η δημιουργία ανθρώπων – ρομπότ, πλήρως εξαρτημένων και καθοδηγούμενων, με όλες τις δυσμενείς συνέπειες.

Ας επικεντρωθούμε όμως σε αυτό που γνωρίζουμε καλύτερα τουλάχιστον εμείς οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής, ας αναγνωρίσουμε την δύναμη που περιέχεται στο λειτούργημά μας και ας το χρησιμοποιήσουμε για να ανακόψουμε όλη αυτήν την τραγική πορεία των πραγμάτων. Ας εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι είναι από όλους πια αποδεκτό ότι η άσκηση και η σωστή διατροφή ξεσκουριάζει όχι μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό. Η απόκτηση υγιεινών συνηθειών από μικρή ηλικία, σε συνδυασμό με την απόκτηση κριτικής σκέψης και ανάλυσης, απομακρύνει τον αυριανό πολίτη από την χειραγώγηση και αποτελεί το αντίδοτο της ρομποτοποίησης.

Ο Αθλητισμός ενώνει, φέρνει κοντά τους ανθρώπους και τους κοινωνικοποιεί μέσα από την αλληλεπίδραση των σκέψεων και των ιδεολογιών τους.  Η Φυσική Αγωγή, η άσκηση και η άθληση, πλέον στην ουσία συνταγογραφείται και αποτελεί σύσταση σχεδόν για όλες τις νοσηρές καταστάσεις και ασθένειες. Αποτέλεσμα της άσκησης κατά πολύ λιγότερες δαπάνες για την Πολιτεία για την αντιμετώπιση ασθενειών και την φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ποιοι έχουν την πρωταρχική ευθύνη να επιδιώξουν την αφύπνιση της κοινωνίας και να απαιτήσουν από το Κράτος να πράξει το καθήκον του για όλα τα παραπάνω; Μα εμείς οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής, οι πανεπιστημιακοί μας δάσκαλοι και οι επιστημονικές μας ενώσεις, απαλλαγμένοι όλοι από μικροεγωϊσμούς, από μεγαλοϊδεατισμούς, από αρχομανία και φιλαυτίες.

Όλα τα τελευταία γεγονότα και ενέργειες, κατά την άποψή μου, αποτελούν ενδείξεις αφύπνισης του κοιμώμενου γίγαντα των περίπου 60.000 πτυχιούχων. Μιας αφύπνισης που εύχομαι να χαρακτηρίζεται από ανιδιοτέλεια και μακριά από συντεχνιακές νοοτροπίες, αλλά ταυτόχρονα και από προσπάθεια κατοχύρωσης της επιστημονικότητας και των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, προκειμένου να έχουμε απήχηση στην κοινωνία. Να μην αντιμετωπιζόμαστε ως ατάλαντοι κατά τα άλλα γυμναστές, που δεν μπορούμε να αρθρώσουμε συγκροτημένο λόγο και να συντάξουμε τεκμηριωμένα έγγραφα. Να πάψουμε να αποτελούμε εύκολη λεία στα παντός είδους συμφέροντα που εποφθαλμιούν πεδίο εφαρμογής του αντικειμένου μας, της Φυσικής Αγωγής, που ανήκει σε εμάς.

Το χρωστάμε και στον εαυτό μας και στην κοινωνία. Εκεί στο Υπουργείο Παιδείας το ακούτε; Δουλειά σας είναι να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται, προκειμένου να προωθηθεί ο μαζικός και ο σχολικός αθλητισμός, που αποτέλεσμα έχει να αποκτήσει ο πληθυσμός υγιεινό τρόπο ζωής και συνήθειες. Να εισαχθεί ήδη από την προσχολική εκπαίδευση το μάθημα της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία, όπως επιτάσσουν τα σύγχρονα επιστημονικά κελεύσματα. Να αυξηθούν οι ώρες της Φυσικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Να γίνουμε όχι απλά συμμέτοχοι αλλά πρωτοπόροι σε όλες τις διεθνείς αθλητικές σχολικές δραστηριότητες και διοργανώσεις.

Σας τα επισημαίνουμε πια όλα αυτά με όλους τους τρόπους και με κάθε μέσον. Τοποθετήστε για την Φυσική Αγωγή σε θέσεις ευθύνης και σε ανώτερες διοικητικές θέσεις πρόσωπα με εμπειρία, καταρτισμένα, εμπνευσμένα, με όραμα και όρεξη για δουλειά. Κάντε τα όλα αυτά όχι αύριο αλλά χθες. Δεν απαιτείται ούτε χρήμα ούτε και κόπος. Απαιτείται θέληση και τρόπος. Κάντε τα πριν να είναι πια αργά και χαθεί μια ολόκληρη γενιά. Θα επαναλαμβανόμαστε και θα γινόμαστε κουραστικοί όσο δεν βλέπουμε ανταπόκριση.

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το μοριοδοτούμενο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

 

Αυτό είναι το κορυφαίο μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην Ειδική Αγωγή με ανοικτές αιτήσεις

 

ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ - ΠΙΝΑΚΕΣ: Αυτά είναι τα σεμινάρια που δίνουν μόρια και έχουν ανοικτές αιτήσεις
 

Βρες μαθητές για ιδιαίτερα μέσω της νέας πλατφόρμας του teachersnet

σχετικά άρθρα

Λευκορωσία: Δεύτερος διαδηλωτής νεκρός
Λευκορωσία: Δεύτερος διαδηλωτής νεκρός
Οι αρχές της Λευκορωσίας ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη τον θάνατο νέου ο οποίος συνελήφθη κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας εναντίον της...
Λευκορωσία: Δεύτερος διαδηλωτής νεκρός
Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα - Πού αναμένονται βροχές
Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα - Πού αναμένονται βροχές
Γενικά αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά προβλέπονται την Πέμπτη. Η θερμοκρασία θα...
Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα - Πού αναμένονται βροχές