Παρέμβαση από το Υπουργείο Εσωτερικών για το πρόβλημα με το παράβολο των 3 ευρώ ζητούν οι απορριτέοι ΑΣΕΠ (3ΕΑ/2019)
Η μη καταβολή του παραβόλου των τριών ευρώ, που δεν είναι προσόν, που σε καμία περίπτωση δεν έγινε με δόλο, από ανθρώπους που οι περισσότεροι διαθέτουν πτυχία και μεταπτυχιακά και δεν μπορούν να θεωρηθούν ηλεκτρονικά αναλφάβητοι, τους αποκλείει από την εργασία

Περίπου 2000 υποψήφιοι κρίνονται απορριπτέοι από τις προκηρύξεις 1ΕΑ/2019, 2ΕΑ/2019 και 3ΕΑ/2019 του ΑΣΕΠ για πλήρωση κενών θέσεων προσωπικού στην ειδική αγωγή.

Οι υποψήφιοι παρά το γεγονός ότι διαθέτουν όλα τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα, κατέθεσαν εμπρόθεσμα όλα τα δικαιολογητικά τους και εξασφάλισαν ηλεκτρονικά το απαιτούμενο παράβολο για συμμετοχή σε διαγωνισμό του δημοσίου, δεν ολοκλήρωσαν την πληρωμή του από παραπλάνηση.

Τα ζητήματα κατά τη διαδικασία της πληρωμής ήταν πολλά: α) κατά τη διαδικασία της έκδοσης ζητούνταν προσωπικά στοιχεία μέσω taxisnet, στοιχεία λογαριασμού, όπως IBAN τράπεζας, β) στις ιστοσελίδες των τραπεζών η έκδοση του παραβόλου άνηκε στην κατηγορία «πληρωμές», γ) κάποιοι προχώρησαν στη διαδικασία της πληρωμής μέσω E-banking,  αλλά η διαδικασία δεν είχε ολοκληρωθεί, τελικά, λόγω απροσδιόριστου σφάλματος του συστήματος, δ) η αίτηση του ΑΣΕΠ ολοκληρωνόταν επιτυχώς μόνο με τον αριθμό έκδοσης και όχι με απόδειξη πληρωμής του παραβόλου, οι υποψήφιοι πήραν αριθμό μητρώου και αριθμό πρωτοκόλλου για την αίτηση και ουδέποτε φάνηκε κάποια εκκρεμότητα σε αυτήν,  δεν έλαβαν επίσης ουδέποτε κάποια ενημέρωση για  εκκρεμότητα πληρωμής. Για όλους τους παραπάνω λόγους οι υποψήφιοι θεώρησαν ότι η πληρωμή του παραβόλου, όπως και η αίτησή τους είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία και με μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ότι κρίνονται απορριπτέοι.

Σημειώνεται πως οι υποψήφιοι κινδυνεύουν όχι μόνο να αποκλειστούν από τους μόνιμους διορισμούς, αλλά δε θα μπορούν να προσληφθούν ούτε ως αναπληρωτές για τα επόμενα τρία χρόνια, δεδομένου ότι οι πίνακες «κλειδώνουν»! Για κάποιους βέβαια είναι και μονόδρομος αυτοί οι πίνακες, καθώς αυτοί έχουν βασικό πτυχίο ειδικής αγωγής. Μπορούν δηλαδή να δουλέψουν αποκλειστικά σε αυτόν τον κλάδο.

Η μη καταβολή του παραβόλου των τριών ευρώ, που δεν είναι προσόν, που σε καμία περίπτωση δεν έγινε με δόλο, από ανθρώπους που οι περισσότεροι διαθέτουν πτυχία και μεταπτυχιακά και δεν μπορούν να θεωρηθούν ηλεκτρονικά αναλφάβητοι, τους αποκλείει από την εργασία. Μετά από χρόνια εμπειρίας και προσφοράς κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, που επί σειρά ετών όργωναν την Ελλάδα με μια βαλίτσα στο χέρι αποκλείονται από οποιαδήποτε εργασία στη δημόσια εκπαίδευση για τα επόμενα τρία χρόνια! Σε μια Ελλάδα που υποστηρίζουν ότι υπάρχει πλέον ανάπτυξη,  μεγάλη υποστήριξη και ενίσχυση στην εκπαίδευση και ειδικά στην Ειδική Αγωγή! Σε μια Ελλάδα που όλοι «οδύρονται» για τη φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Σημαντικός αριθμός υποψηφίων κατέθεσε το αποδεικτικό πληρωμής του παραβόλου μετά τη λήξη της ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων και πριν την εξέταση των οικείων φακέλων. Οι αιτήσεις των εν λόγω υποψηφίων έγιναν δεκτές παρά την εκπρόθεσμη υποβολή του αποδεικτικού καταβολής του παραβόλου και παρά τη διατύπωση της Προκήρυξης 3ΕΑ/2019 (ΚΕΦ. Α΄ «ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ», ii. σελ. 393) «Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να αναγράψει τον αριθμό παραβόλου στο κατάλληλο πεδίο της ηλεκτρονικής αίτησης και να καταβάλει το αντίτιμο του ηλεκτρονικού παράβολου μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, άλλως η αίτηση δεν λαμβάνεται υπόψη». Επιπλέον, το ΑΣΕΠ σε επίσημη δήλωσή του αναφέρει ότι εκτός από τους υποψηφίους που πλήρωσαν εκπρόθεσμα το παράβολο θα κάνει δεκτούς όσους έκαναν λάθος στη συμπλήρωση του αριθμού του.

Η εν λόγω μεταχείριση εκ μέρους του ΑΣΕΠ συνιστά κατάφωρη παραβίαση της αρχής της ισότητας και δη της ίσης μεταχείρισης μεταξύ των υποψηφίων.

Αν και το ΑΣΕΠ, μετά τη συνάντησή του με τη ΔΟΕ, «έδειξε» την κυβέρνηση ως μόνη αρμόδια και ικανή να λύσει το θέμα, στις 02/12/2019 η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δήλωσε στη βουλή ότι δεν είναι στις αρμοδιότητές της και δεν μπορεί να παρέμβει για το λόγο του ότι το ΑΣΕΠ είναι ανεξάρτητη αρχή! Συγκεκριμένα η Υπουργός η κ. Κεραμέως τόνισε ότι είναι θέμα του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ η Υφυπουργός η κ. Ζαχαράκη δήλωσε ότι είναι στην ευχέρεια του ΑΣΕΠ να αξιολογήσει ποιες ενστάσεις θα γίνουν δεκτές. Με λίγα λόγια το Υπουργείο Παιδείας δεν ανέλαβε καμία ευθύνη, υποστηρίζοντας επιπλέον ότι τυχόν παρεμβάσεις θα καθυστερήσουν την διαδικασία. Όπως μας έχουν διαβεβαιώσει νομικοί ο έλεγχος των ενστάσεων είναι υποχρεωτική διαδικασία σε κάθε περίπτωση, οπότε η αποδοχή τους δεν κρίνεται επιβραδυντική για την όλη διαδικασία. Ωστόσο, ούτως ή άλλως, ακόμα και να καθυστερήσει η διαδικασία ο χρόνος είναι αρκετός για να δρομολογηθούν οι διορισμοί.

Η αρχή της αξιοκρατίας επιβάλλει τη στελέχωση του Δημοσίου με το αξιότερο και καταλληλότερο προσωπικό, η δε μη καταβολή ενός παραβόλου ποσού 3 € το οποίο δεν μοριοδοτείται και δεν αποτελεί τυπικό προσόν, δεν μπορεί να αποτελέσει πρόσκομμα στην εφαρμογή της αρχής αυτής.

Αφού λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας δηλώνει αναρμόδιο, ζητάμε ΑΜΕΣΗ παρέμβαση από το  Υπουργείο Εσωτερικών για να βρεθεί λύση, είτε προχωρώντας άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση, είτε με όποιον άλλο τρόπο θεωρηθεί κατάλληλος, ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των υποψηφίων στους πίνακες αξιολογικής κατάταξης βάσει των προσόντων τους.

Με εκτίμηση,

Απορριπτέοι ΑΣΕΠ προκήρυξης 3ΕΑ/2019,

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

ΠΟΣΕΕΠΕΑ: Χωρίς κεντρικό σχεδιασμό η εξ αποστάσεως εκπαίδευση - Δεν μπορεί να αποτιμηθεί το έργο του ΕΕΠ-ΕΒΠ
ΠΟΣΕΕΠΕΑ: Χωρίς κεντρικό σχεδιασμό η εξ αποστάσεως εκπαίδευση - Δεν μπορεί να αποτιμηθεί το έργο του ΕΕΠ-ΕΒΠ
Ανακοίνωση για τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με φορείς για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση
ΠΟΣΕΕΠΕΑ: Χωρίς κεντρικό σχεδιασμό η εξ αποστάσεως εκπαίδευση - Δεν μπορεί να αποτιμηθεί το έργο του ΕΕΠ-ΕΒΠ
Σ. Βαρδάκης: Η γ.γ του υπ. Παιδείας προτείνει τη λειτουργία αποθηκών ως σχολικές αίθουσες
Σ. Βαρδάκης: Η γ.γ του υπ. Παιδείας προτείνει τη λειτουργία αποθηκών ως σχολικές αίθουσες
Προβλήματα και καθυστερήσεις στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο δήμο Ηρακλείου καταγγέλλει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης...
Σ. Βαρδάκης: Η γ.γ του υπ. Παιδείας προτείνει τη λειτουργία αποθηκών ως σχολικές αίθουσες