Νέα διεθνής επιτυχία για τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ενημέρωση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Αθανάσιο-Μελέτιο Δημόπουλο

"Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνω σχετικά με μία νέα διεθνή διάκριση ομάδας φοιτητών του Τομέα Διεθνών Σπουδών της Σχολής μας. Ειδικότερα, αναφέρομαι στην ομάδα φοιτητών της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που κατέκτησε πριν λίγες ημέρες την τέταρτη θέση στον κόσμο στο πλαίσιο του διεθνούς πανεπιστημιακού διαγωνισμού εικονικής διαιτησίας /Foreign////Direct////Investment////International////Arbitration////Moot//2019/(FDIMoot- http://www.fdimoot.org) λαμβάνοντας σχετική τιμητική διάκριση.

Ο διαγωνισμός εικονικής διεθνούς επενδυτικής διαιτησίας /FDI Moot/ αφορά στο συνεχώς εξελισσόμενο διεθνές δίκαιο προστασίας ξένων επενδύσεων και αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας διαιτητικής επίλυσης διεθνών επενδυτικών διαφορών. Διοργανώνεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του Centre for International Studies (Salzburg, Austria), των Νομικών Σχολών των πανεπιστημίων του Suffolk (Boston, Massachusetts), και Pepperdine (Malibu, California), του German Institution of Arbitration (DIS), (Frankfurt/Cologne, Germany), καθώς και του Centre of European Law του πανεπιστημίου King's College London. Κάθε συμμετέχουσα Ομάδα φοιτητών πρέπει να υποστηρίξει γραπτώς (memorials) και προφορικώς (με επίσημη αγόρευση) τόσο την πλευρά του προσφεύγοντος ξένου επενδυτή, όσο και του καθ’ου η προσφυγή κράτους υποδοχής της επένδυσης, σε μια μη πραγματική υπόθεση, ενώπιον ενός πάνελ ειδικών της διεθνούς διαιτησίας.

Στον φετινό διαγωνισμό /FDI Moot 2019 /συνολικά έλαβαν μέρος 132 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, όπως, μεταξύ άλλων, το HarvardUniversity, το New York University, το University College London, το King'sCollegeLondon, το University of Buenos Aires, το University of Ottawa, το St. Petersburg State University, το University of Miami κ.λ.π. Μετά την ολοκλήρωση των Περιφερειακών Γύρων του διαγωνισμού /FDI Moot 2019/ για τις περιοχές της Ασίας – Ειρηνικού, Αφρικής και Νοτίου Ασίας τον Αύγουστο 2019, στον Παγκόσμιο Γύρο του διαγωνισμού, που διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του University of Miami μεταξύ 7-10 Νοεμβρίου 2019, συμμετείχαν ως κριτές εγνωσμένης φήμης ακαδημαϊκοί και στελέχη διεθνών δικηγορικών εταιρειών.

Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε φέτος για έκτη φορά στο διαγωνισμό /FDI Moot/, και η Ομάδα της αποτελείτο από τους προπτυχιακούς φοιτητές Ελένη-ΑμαλίαΓιαννακοπούλου, Μαρία Κουτσούμπα, Σταύρο-Χρήστο Παπακυριαζή και Αλέξανδρο Πέππα. Προπονήτριες της ομάδας ήταν η Μαρία Βλάχου και η Μαργαρίτα Τσίγκου, μέλη της Ομάδας που είχε εκπροσωπήσει τη Νομική Σχολή Αθηνών στο διαγωνισμό /FDI Moot 2017/. Η Ομάδα προετοιμάστηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη και καθοδήγηση μου.

Η Ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών είχε εξαιρετική απόδοση: στη Φάση των 16 του διαγωνισμού απέκλεισε την ομάδα του Rajiv Gandhi National University of Law (Ινδία), επικράτησε στα Προημιτελικά της ομάδας του Federal University of Rio Grande do Sul (Βραζιλία), και προκρίθηκε στον Ημιτελικό όπου αντιμετώπισε την ομάδα του MGIMO University (Ρωσία). Στη συνέχεια αναμετρήθηκε στον Μικρό Τελικό του Παγκόσμιου Γύρου του διαγωνισμού FDI Moot με το Singapore Management University, καταλαμβάνοντας τελικά την τέταρτη θέση στον κόσμο, ξεπερνώντας πανεπιστήμια όπως, μεταξύ άλλων, το New York University, το University College London, το King'sCollegeLondon, το UniversityofMiami, το University of Ottawa, το St. Petersburg State University κ.λ.π.

Επιπρόσθετα, η Ελένη-Αμαλία Γιαννακοπούλου βρέθηκε στο top-50 των αγορητών του διαγωνισμού /FDI////Moot//2019/, καταλαμβάνοντας την 39^η θέση.

Η συμμετοχή της Ομάδας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο φετινό διαγωνισμό /FDI////Moot//2019 /δεν θα ήταν δυνατή δίχως τη γενναιόδωρη στήριξη των δικηγορικών εταιρειών Ζούλοβιτς – Κοντογεωργίου,Καρατζάς & Συνεργάτες, Λαμπαδάριος & Συνεργάτες, Μπάλλας Πελεκάνος & Συνεργάτες, Μπερνίτσας, Μουσάς & Συνεργάτες, της ανώνυμης αεροπορικής εταιρείας ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΑΙΓΑΙΟΥ (AegeanAirlines), καθώς και της ELSA Athens.

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

ΠΟΣΕΕΠΕΑ: Χωρίς κεντρικό σχεδιασμό η εξ αποστάσεως εκπαίδευση - Δεν μπορεί να αποτιμηθεί το έργο του ΕΕΠ-ΕΒΠ
ΠΟΣΕΕΠΕΑ: Χωρίς κεντρικό σχεδιασμό η εξ αποστάσεως εκπαίδευση - Δεν μπορεί να αποτιμηθεί το έργο του ΕΕΠ-ΕΒΠ
Ανακοίνωση για τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με φορείς για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση
ΠΟΣΕΕΠΕΑ: Χωρίς κεντρικό σχεδιασμό η εξ αποστάσεως εκπαίδευση - Δεν μπορεί να αποτιμηθεί το έργο του ΕΕΠ-ΕΒΠ
Σ. Βαρδάκης: Η γ.γ του υπ. Παιδείας προτείνει τη λειτουργία αποθηκών ως σχολικές αίθουσες
Σ. Βαρδάκης: Η γ.γ του υπ. Παιδείας προτείνει τη λειτουργία αποθηκών ως σχολικές αίθουσες
Προβλήματα και καθυστερήσεις στην εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο δήμο Ηρακλείου καταγγέλλει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης...
Σ. Βαρδάκης: Η γ.γ του υπ. Παιδείας προτείνει τη λειτουργία αποθηκών ως σχολικές αίθουσες