Λέσβος: Εχασαν 620 ώρες οι μαθητές στην Άντισσα λόγω κενών...
Μαθήτρια, μέλος του 15μελούς συμβουλίου, δίνει ακριβή στοιχεία για τις πρωτοφανείς ελλείψεις και τα κενά στο νησί. Διαμαρτυρία μαθητών-γονέων στην ΠΔΕ Β.Αιγαίου

Σήμερα (20/11) μια αντιπροσωπεία από μαθητές του ΓΕΛ Άντισσας Λέσβου, καθηγητές και γονείς επισκέφτηκε την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, με στόχο την άμεση πρόσληψη ενός καθηγητή πληροφορικής και ενός φιλολόγου. Έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και οι μαθητές του σχολείου μας αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, καθώς:

-Στην Α' Λυκείου μέχρι τις 13 Νοεμβρίου (ημερομηνία πρόσληψης ενός φιλολόγου και μίας καθηγήτριας Αγγλικών) δε διδασκόταν η Ιστορία, τα Αρχαία Ελληνικά και τα Αγγλικά, ενώ εξακολουθούν να μη διδάσκονται τα Θρησκευτικά, η Πληροφορική και ο Ελληνικός-Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, με το σύνολο των απολεσθεισών ωρών να αγγίζει τις 194

-Στη Β' Λυκείου μέχρι τις 13 Νοεμβρίου δε διδάσκονταν τα Αγγλικά, η Φιλοσοφία, η Νεοελληνική Γλώσσα και τα Αρχαία Ελληνικά Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, ενώ εξακολουθούν να μη γίνονται μαθήματα Ιστορίας, Θρησκευτικών, Πληροφορική, με αποτέλεσμα την απώλεια 230 διδακτικών ωρών

-Στη Γ' Λυκείου μέχρι τις 13 Νοεμβρίου δε διδάσκονταν τα Αγγλικά, τα Θρησκευτικά και η Ιστορία Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, ενώ εξακολουθεί να μη διδάσκεται η Πληροφορική, μάθημα στο οποίο οι μαθητές θα εξεταστούν πανελλαδικά, καθώς και τα Λατινικά. Οι χαμένες ώρες ανέρχονται σε 190. 

Όπως γίνεται αντιληπτό, αν δε γίνει άμεση πρόσληψη των απαιτούμενων καθηγητών, οι απολεσθείσες ώρες θα αυξηθούν. Παρόλα αυτά, η διευθύντρια δεν έδειξε ιδιαίτερη συμπόνια για όλα αυτά, απαντώντας απλώς ότι δεν μπορεί να παρέμβει άμεσα και ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να μιλήσει με τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κο Καπιωτά -ο οποίος τόσον καιρό δείχνει... νωθρότητα, αν θέλουμε να φανούμε επιεικείς-, και ότι "ελπίζει" μέχρι την Παρασκευή 22/11 να έχει στελεχωθεί το σχολείο.

Να σημειωθεί ότι το σύνολο των χαμένων ωρών όλων των τάξεων ανέρχεται στις 620, ενώ στα κομβικά μαθήματα, δηλαδή στην Ιστορία Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών και στην Πληροφορική Ομάδας Προσανατολισμού Οικονομικών Σπουδών έχουν χαθεί 60 και 70 ώρες αντίστοιχα. Επομένως, είναι θεμιτό να απαιτούμε είτε τη μείωση της εξεταστέας ύλης σ' αυτά τα μαθήματα στις πανελλήνιες, είτε την επιπλέον μοριοδότηση των μαθητών. Δεν είναι δυνατόν να αναμένεται από μαθητές που στερήθηκαν δύο μήνες μαθημάτων να ανταποκριθούν με την ίδια ικανότητα συγκριτικά με μαθητές που διδάσκονται τα συγκεκριμένα μαθήματα από την αρχή του σχολικού έτους. Ωστόσο, όταν αναρωτηθήκαμε τι θα γίνει με αυτές τις χαμένες ώρες, που αντιστοιχούν περίπου στο 1/3 της διδακτέας ύλης, η διευθύντρια αποκρίθηκε ότι "μπορούν να γίνουν κάποιες αναπληρώσεις", πράγμα που, όπως θα αντιλαμβανόταν και ένα παιδί δημοτικού, είναι αδύνατο, λόγω του πλήθους των χαμένων ωρών.

Η διευθύντρια επίσης ενημερώθηκε ότι, αν μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν προσληφθούν οι ζητούμενοι εκπαιδευτικοί, το σχολείο μας, με την ενεργό συμμετοχή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, θα προβεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν από κατάληψη του σχολείου επ' αόριστον μέχρι πορεία στην πόλη της Μυτιλήνης και εμπόδιση της κυκλοφορίας.

Είμαστε αγανακτισμένοι και ζητάμε ο κόσμος και οι αρμόδιοι φορείς να ακούσουν τη φωνή μας και να συμμεριστούν την αγωνία μας. 

Ελένη Γιγή

Μαθήτρια ΓΕΛ Άντισσας Λέσβου, μέλος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποκάλυψη alfavita.gr: Τροχαίο σοκ με ΚΤΕΛ γεμάτο φοιτητές - «Αποκοιμήθηκε ο οδηγός»

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Τις επόμενες εβδομάδες η ανακοίνωση - Πώς διαμορφώνεται ο αριθμός

Αλλαγές κορυφής στην εκπαίδευση της Αττικής: Χηρεύουν 3 θέσεις "κλειδιά"

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τραμπ
Αρνητικός ο Τραμπ στην πρόταση του Ιράν: "Συνεχίζεται ο αποκλεισμός, πιο αποτελεσματικός από βομβαρδισμό"
Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Τεχεράνης: Το αδιέξοδο στα Στενά του Ορμούζ και ο κίνδυνος σύρραξης
Αρνητικός ο Τραμπ στην πρόταση του Ιράν: "Συνεχίζεται ο αποκλεισμός, πιο αποτελεσματικός από βομβαρδισμό"
βιβλ
Ψηφιακό «άλμα» για τις σχολικές βιβλιοθήκες του Λαυρίου: Σεμινάριο για τον «Βιβλιοδανό»
Επιμορφωτική δράση για σύγχρονες δανειστικές βιβλιοθήκες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λαυρίου
Ψηφιακό «άλμα» για τις σχολικές βιβλιοθήκες του Λαυρίου: Σεμινάριο για τον «Βιβλιοδανό»
astinomia-peripoliko
Συναγερμός στην Πανεπιστημιούπολη: Αναφορές για πυροβολισμούς στις φοιτητικές εστίες Ζωγράφου

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν οι αστυνομικές αρχές το βράδυ της 29ης Απριλίου 2026, μετά από επείγουσες...

Συναγερμός στην Πανεπιστημιούπολη: Αναφορές για πυροβολισμούς στις φοιτητικές εστίες Ζωγράφου
θεσσ
Φθηνότερα εισιτήρια ΚΤΕΛ για τους φοιτητές του Βόλου – Ενεργοποιείται το νέο πακέτο 100 διαδρομών
Συμφωνία με τα Αστικά ΚΤΕΛ για μειωμένο κόστος μετακίνησης - Πακέτο 100 διαδρομών με 70 ευρώ και πληρωμή σε δόσεις για τους φοιτητές
Φθηνότερα εισιτήρια ΚΤΕΛ για τους φοιτητές του Βόλου – Ενεργοποιείται το νέο πακέτο 100 διαδρομών