Ομοσπονδία Γονέων Αττικής: Κανένα προσφυγόπουλο εκτός σχολείου, χρειάζεται σχεδιασμός και υποδομές
Να εξασφαλιστεί όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, η ασφαλής μεταφορά των μαθητών και η σίτισή τους. Να εξασφαλιστεί η ουσιαστική ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση με τάξεις υποδοχής, με ολιγομελή τμήματα και ανάλογες υποδομές  και δραστηριότητες για όλους τους μαθητές.

Αγαπητοί γονείς ,

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων για τη λειτουργία 304 νέων τάξεων υποδοχής εκπαίδευσης προσφυγόπουλων για το σχολικό έτος 2019 – 2020,  ως Ομοσπονδία Γονέων , καλούμε τους συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων να συνεχίσουν να δείχνουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και μετανάστες, διεκδικώντας άμεσα μέτρα που αφορούν το ζήτημα της εκπαίδευσης όλων των παιδιών που βρίσκονται στη χώρα μας.

Από τους αναγκαστικά εκτοπισμένους σε όλο τον κόσμο, οι μισοί είναι παιδιά. Ο αριθμός όσων χωρίστηκαν από τους γονείς τους ή ταξίδευαν μόνα τους, εκτεθειμένα στην εκμετάλλευση, την κακοποίηση και τη βία σε κάθε βήμα του ταξιδιού τους έφτασε τα τελευταία χρόνια σε ανησυχητικό επίπεδο, καθώς από τις αρχές του 2015 πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι πέρασαν τις ακτές του Αιγαίου, αναζητώντας καταφύγιο στην Ευρώπη, ξεριζωμένοι από τη βία, τον πόλεμο και τις διώξεις στην πατρίδα τους.Ανεξάρτητα από το αν έχουν χαρτιά ή όχι, από το αν έφυγαν από τη Συρία, το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν είναι παιδιά που έχουν ανάγκη από ασφάλεια και αξιοπρέπεια, που πρέπει να βρουν προστασία, αποδοχή και υποστήριξη, προσδοκίες που καλείται να εκπληρώσει το σχολείο.

Σε αυτή τη βάση χρειάζεται να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία, για  πρόσβαση σε ζωτικές υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής, ιατρικής και νομικής στήριξης. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, από τις δημόσιες δομές Υγείας, ώστε να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις κ.λπ.

Επίσης, να εξασφαλιστεί όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, η ασφαλής μεταφορά των μαθητών και η σίτισή τους. Να εξασφαλιστεί η ουσιαστική ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση με τάξεις υποδοχής, με ολιγομελή τμήματα και ανάλογες υποδομές  και δραστηριότητες για όλους τους μαθητές.

Η ευθύνη της οργάνωσης όλων των δραστηριοτήτων ανήκει στο υπουργείο, τις Διευθύνσεις και τους Συλλόγους Διδασκόντων. Σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκονται στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό οι διάφορες ΜΚΟ.

Καλούμε όλους τους γονείς, τους Συλλόγους Γονέων και τις Ενώσεις Γονέων να υποδεχτούν και να αγκαλιάσουν στις γειτονιές τους και στα σχολεία τους, τα προσφυγόπουλα, καθώς επίσης να αποδοκιμάσουν και να απομονώσουν τυχόν ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιδράσεις που στοχοποιούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

  • Κανένα προσφυγόπουλο εκτός σχολείου.
  • Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία που έχουν δεχτεί προσφυγόπουλα: εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό,  υποδομές, ασφαλής μεταφορά των μαθητών.
  • Με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας να στηριχθούν παιδαγωγικά και επιστημονικά οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν την ευθύνη για την εκπαίδευση προσφυγόπουλων: να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα με βάση τις παραδόσεις, τον πολιτισμό και την ιστορία του κάθε λαού.
  • Να ενισχυθούν και να επιταχυνθούν τα προγράμματα οικογενειακής επανένωσης και μετεγκατάστασης των ασυνόδευτων παιδιών και παράλληλα να ενισχυθεί το εθνικό σύστημα υποδοχής τους.

 

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποίησης «Αγγελος Σικελιανός» για το 2020
6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποίησης «Αγγελος Σικελιανός» για το 2020
 Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας και το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λευκάδας και η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών,...
6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποίησης «Αγγελος Σικελιανός» για το 2020
Μπαμπινιώτης: Δεν θα πήγαινα ποτέ στην Αγία Σοφία ως τζαμί
Μπαμπινιώτης: Δεν θα πήγαινα ποτέ στην Αγία Σοφία ως τζαμί
Για πολιτισμική ύβρη κατά των χριστιανών όπου γης, έκανε λόγο ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης, αναφερόμενος στην απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή...
Μπαμπινιώτης: Δεν θα πήγαινα ποτέ στην Αγία Σοφία ως τζαμί
Πτώση της θερμοκρασίας και σχεδόν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο
Πτώση της θερμοκρασίας και σχεδόν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο
Ηλιοφάνεια με νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα κεντρικά και ανατολικά και τις θερμές ώρες στα ηπειρωτικά, τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα...
Πτώση της θερμοκρασίας και σχεδόν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο