Ανάθεση υπερωριών: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί
Η Α΄ΕΛΜΕ Κυκλάδων σημειώνει πως κανένας εκπαιδευτικός δεν είναι υποχρεωμένος να αναλάβει υπερωρίες - Ποια διαδικασία ακολουθείται σε περίπτωση άρνηση ανάληψης

Όπως είναι γνωστό, κανένας συνάδελφος, καμία συναδέλφισσα δεν είναι υποχρεούται να αναλάβει υπερωρίες. Σε περίπτωση που προταθεί σε συνάδελφο ή σε συναδέλφισσα να αναλάβει υπερωρία  και εκείνος ή εκείνη αρνηθεί, τότε το αρμόδιο όργανο για να την αναθέσει υποχρεωτικά είναι ο σύλλογος διδασκόντων εφόσον είναι μέχρι 4 ώρες υπερωρίας, ή το ΠΥΣΔΕ, εάν είναι 5 ή περισσότερες ώρες υπερωρίας. Εάν ο σύλλογος διδασκόντων αρνηθεί να αναθέσει σε μέλος του υποχρεωτική υπερωρία η διοίκηση μπορεί να παραπέμψει το θέμα στο ΠΥΣΔΕ. Η ανάθεση υπερωριών γίνεται τότε με απόφαση του ΔΔΕ, αλλά μόνο ύστερα από πρόταση του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου (ΠΥΣΔΕ).

Ειδικότερα, ανάθεση υπερωριών σε αναπληρωτή ή αναπληρώτρια ΠΔΕ (Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) ή ΕΣΠΑ, δεν προβλέπεται στη σύμβαση εργασίας που υπογράφεται ούτε φυσικά για αποζημίωση υπερωριακής απασχόλησης. Ως εκ τούτου, όπως διαβεβαιώθηκε και με πρόσφατο έγγραφο από τη ΔΔΕ Κυκλάδων, οι συνάδελφοι αναπληρωτές και οι συναδέλφισσες αναπληρώτριες ΠΔΕ και ΕΣΠΑ δεν επιτρέπεται να αναλάβουν υπερωριακή απασχόληση στα σχολεία τους, ούτε φυσικά να πληρωθούν γι’ αυτές αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. 

Ως Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων ήμασταν και είμαστε αντίθετοι στην ανάθεση οποιασδήποτε υποχρεωτικής υπερωρίας σε συναδέλφους και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να αποτρέψουμε κάθε προσπάθεια ανάθεσης υποχρεωτικής υπερωριακής απασχόλησης . Αν η διοίκηση θέλει να καλύψει τα κενά, η λύση δεν είναι οι υπερωρίες αλλά οι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος


Δημήτρης Παπαδημητρίου         Ο Γενικός Γραμματέας


Κώστας Ραμπαλάκος 
 

σχετικά άρθρα

ΗΠΑ: Σύλληψη 12χρονης μαθήτριας που απείλησε στο Snapchat να σκοτώσει συμμαθητές της
ΗΠΑ: Σύλληψη 12χρονης μαθήτριας που απείλησε στο Snapchat να σκοτώσει συμμαθητές της
Σύμφωνα με τις αρχές, η απειλή περιλάμβανε λίστα μαθητών από το σχολείο της που θα πυροβολούσε και θα σκότωνε
ΗΠΑ: Σύλληψη 12χρονης μαθήτριας που απείλησε στο Snapchat να σκοτώσει συμμαθητές της